Het lukt je niet om dat ene moment goed vast te leggen, je krijgt de sfeer niet te pakken. De foto’s zijn niet scherp of flets, je kind staat steeds met de ogen dicht op de foto. Herken je dit? Lees hieronder 10 handige tips die je helpen om de perfecte vakantiefoto te schieten!  

Meer dan een stilstaand beeld

Foto’s zijn veel meer dan een simpel stilstaand beeld. Ze leggen bijzondere of juist alledaagse gebeurtenissen en gevoelens vast om je er steeds weer opnieuw aan te herinneren als je naar de foto kijkt. Blader maar eens door een oud fotoalbum en je wordt meteen mee terug genomen naar prachtige vakanties, gezellige dagen met vrienden en familie en andere bijzondere momenten die je misschien wel helemaal vergeten was. Een foto nemen is zo gebeurd, maar een mooie foto maken is nog best een uitdaging.  

Tip 1: Veeg je lens schoon
Veeg alle vuiltjes en vingerafdrukken van je lens voordat je aan de slag met je mobiele telefoon. Zonder stof op je cameralens maak je natuurlijk veel scherpere foto’s. De eerste stap in de goede richting.

Tip 2: Tik op het scherm om het beeld scherp te stellen
De camera van je telefoon stelt meestal scherp op het voorwerp dat het dichtste bij is, maar soms wil je liever scherp stellen op een ander punt. Tik met je vinger op het scherm op de plek waarop je scherp wilt stellen en het beeld past zich vanzelf aan. 

Tip 3: Zoom niet in met digitale zoom
De meeste telefoons hebben digitale zoom, maar daarmee kun je beter niet inzoomen. Het beeld wordt daarmee namelijk alleen maar vergroot in plaats van daadwerkelijk in te zoomen op het onderwerp. Hierdoor wordt de foto korrelig en dat maakt een foto veel minder mooi. Kies ervoor om zelf dichter naar het onderwerp toe te gaan in plaats van in te zoomen. 

Tip 4: Volg de horizon
Zorg dat de horizon altijd recht op je foto staat. Een scheve foto kan soms best een leuk effect geven, maar doe dit alleen bij foto’s waar de horizon niet op staat. Anders wordt de foto veel te onrustig. 

Tip 5: Zoek het licht op
Licht is heel belangrijk als je mooie foto’s wilt maken. Maak gebruik van zonnige, lichte dagen. Als de zon net opgekomen is in de ochtend of vlak voor zonsondergang kun je de mooiste foto’s maken. Als je binnen foto’s maakt is het belangrijk om foto’s te maken met het licht in je rug. Dat geeft het mooiste effect. In de buitenlucht kan het soms ook mooi zijn om foto’s te maken terwijl je tegen de zon in kijkt. Experimenteer daar gewoon eens mee. 

Tip 6: Ken je camera
Weet wat de mogelijkheden van je camera zijn. Sommige smartphones hebben speciale functies bij hun camera. Zo kun je bij sommige telefoons de witbalans van de camera aanpassen. Verken alle functies van je camera door online naar informatie te zoeken, de handleiding door te lezen of probeer gewoon eens wat. Als je alle functies kent is het veel makkelijker om mooie resultaten te behalen. 

Tip 7: Zet de flitser uit
Als je een mooie foto wilt maken kun je de flitser van je camera beter uit zetten. Foto’s in het donker worden nu eenmaal niet zo helder, ook niet als je de flitser gebruikt. Maak foto’s liever in een lichte omgeving overdag zonder flitser. 

Tip 8: Wissel van standpunt
Ieder standpunt geeft een ander effect aan je foto. Wil je graag een foto maken van die ene overheerlijke lunch of een prachtig gedekte tafel, dan kies je voor een vogelperspectief. Je maakt de foto dan recht van boven. Bij landschappen wordt er vaak gekozen om de foto op ooghoogte te nemen. Je creëert hiermee een ruimtelijk effect waardoor je goed de diepte kan zien. Voor wie een detail wilt benadrukken is er altijd nog de foto in close-up. Door van standpunt te wisselen geef je steeds een andere look aan je foto’s. 

Tip 9: Houd je telefoon goed stil
Het lijkt zo simpel, maar veel foto’s worden verpest doordat ze bewogen zijn. Probeer je telefoon zo stil mogelijk te houden als je een foto maakt. Houd je telefoon vast met twee handen en houd je armen dicht bij je lichaam. Zo kun je de telefoon stabiel vasthouden. 

Tip 10: Oefening baart kunst
Blijven oefenen is natuurlijk de belangrijkste tip. Dat is nou eenmaal dé manier om ergens goed in te worden. Maak foto’s tijdens je wandelingen en fietstochten, leg alles vast in huis, maak foto’s van je familieleden en vrienden en ga zo maar door. 

Zo, en nu aan de slag!