Er zijn verschillende manieren om het afscheidstijdschrift voor groep 8 vorm te geven, maar hoe deze er precies uit komt te zien is helemaal aan jou! Het is natuurlijk heel leuk om iedere leerling een eigen pagina te laten vullen, maar misschien wil je naast de persoonlijke pagina’s nog meer rubrieken toevoegen? Laat je dan inspireren door deze tips.

Je kan bijvoorbeeld de hele basisschooltijd per jaar beschrijven: Welke projecten waren er, welke feestjes zijn er gevierd, wat was er nieuw dit jaar? Op deze manier beschrijf je letterlijk de groei van een klas. Maar er is nog veel meer mogelijk!

1. Interviews juffen/meesters

Een interview maakt je tijdschrift levendig. Een kort interview kan je bijvoorbeeld in combinatie met een paginagrote portretfoto plaatsen. Laat groepjes kinderen elk een eigen interview voorbereiden of geef de juffen/meesters allemaal dezelfde vragenlijst.

2. Fotoreportage

Een fotoreportage behandelt meestal één onderwerp, bijvoorbeeld de jaarlijkse playbackshow. Bij een foto van een optreden zet je een korte tekst, zoals de naam van het nummer en de oorspronkelijke artiest.

Lees ook: Maak je eigen fotocollage met deze handige tips!

3. Advertentiepagina

In je eigen tijdschrift kun je veel creativiteit kwijt in het maken van advertenties. Je kan bijvoorbeeld een advertentie maken over de aankomende schoolmusical of het groep 8 schoolkamp. Een andere optie is om bedrijven te vragen of ze willen adverteren in ruil voor sponsoring.

4. Lijstjes

Lijstjes doen het altijd goed. Hierbij kun je denken aan een pagina met 10 tips voor de middelbare school, de 8 beste muzieknummers (voor elk jaar één), de 5 leukste schoolreisjes of de 21 leukste moppen over school. Kortom, laat je creativiteit maar stromen!

5. Woordenwolk

Een woordenwolk is een leuke illustratie in een tijdschrift. Wanneer je met verschillende lettertypes, kleuren en vormen speelt, kun je deze écht in het oog laten springen. Vraag elk kind om vijf woorden over school op te schrijven en maak gebruik van een “word cloud generator” op internet.

Lees ook: Maak eenvoudig je eigen woordenwolk

6. Puzzelpagina

Natuurlijk kun je van het internet een kant-en-klare puzzel kopiëren en plakken in je tijdschrift, maar het is natuurlijk veel origineler om een persoonlijke puzzel te maken! Denk bijvoorbeeld eens aan een woordzoeker of een kruiswoordpuzzel die gaat over de klas, de school of de juffen en meesters. Bedenk leuke, interessante en grappige vragen en verwerk de antwoorden in de puzzel.

Lees ook: Maak eenvoudig je eigen woordzoeker

7. Witte pagina’s

Als je achter in het tijdschrift twee pagina’s leeg laat, kunnen de kinderen op de avond van de uitreiking in elkaars tijdschrift een boodschap achterlaten. Dit is vaak een groot succes!

8. Toen en nu

Vraag elk kind om een baby, peuter of kleuterfoto op te sturen en plaats deze op de linkerpagina. Op de rechterpagina zet je recente foto’s. Heel leuk om te zien hoe iedereen is veranderd! Maak er een quiz van: wie is wie?

9. Nieuwsbericht

Het ‘verzinnen’ van nieuwsberichten geeft de inhoud van je tijdschrift iets speels en vrolijks. Je kunt meerdere korte nieuwsberichten op een pagina zetten of één lange. Je kan schrijven over het kamp, de musical of de citotoets.

10. Dit zeggen jullie over elkaar

Ieder kind schrijft positieve herinneringen en eigenschappen op van zijn/haar klasgenootjes, juf of meester. Daarna kun je deze verzamelen op de pagina ‘Dit zeggen jullie over elkaar’.

11. Dit zegt de meester over jou

Vraag de juf of meester om over elk kind een paar aardige karaktereigenschappen op te schrijven: altijd vrolijk, zorgzaam, giechel, goed in presenteren, stille kracht etcetera. Deze eigenschappen kan je bij de interviews met de kinderen plaatsen.

12. Editorial

Vraag aan de directeur of één van de leerkrachten om een editorial te schrijven. Dit is een kort, maar persoonlijk voorwoord. Plaats een mooie portretfoto bij de editorial en onderteken met zijn of haar naam.

Lees ook: Hoe schrijf ik een editorial?

Voorbeeld:

We gaan jullie missen!

Meer dan acht jaar geleden maakten je ouders de keuze om naar onze ABC school te gaan. Daar begon je als 4-jarige in een van de kleutergroepen. Of misschien ben je later bij ons gekomen. In ieder geval is er de afgelopen jaren veel gebeurd en veel veranderd. Dat is allemaal vastgelegd in dit bijzondere tijdschrift. Deze herinneringen laten zien hoe je in al die jaren gegroeid bent. Ik ben ervan overtuigd dat er een goede basis is gelegd waaruit je nu verder kan gaan groeien. Nu moest je echter zelf de school kiezen en ben je ook zelf verantwoordelijk voor jouw toekomst. Probeer daarbij vooral jezelf te blijven en geef ook anderen de ruimte om zichzelf te zijn. Een nieuwe school, nieuwe vrienden, nieuwe leraren … een nieuw begin!
En als het dan soms even tegenzit bedenk dan wel dat jullie altijd welkom zijn op je oude school. We gaan jullie missen.

Marjan Voorbeeld
Directeur ABC School

 

Heel veel plezier met het maken van je ‘Afscheidsglossy voor groep 8’!

 

Tip: Bestel gratis de ‘Afscheid Groep 8’ Gids!

Deze Jilstergids helpt je bij het kiezen van een aanpak, brengt je op ideeën, staat vol met praktische tips en handige werkbladen die gebruikt kunnen worden in de klas.