Het is best moeilijk om een leuk cadeau te verzinnen voor mensen die al een leven lang bij elkaar zijn. Wat geef je mensen die alles al hebben? Spullen doen er niet toe, iets persoonlijks wat je uit je hart geeft wel. Je ouders (of je opa en oma) hebben in hun 50 jaar huwelijk natuurlijk super veel meegemaakt. Als je al die verhalen weet te bundelen in een mooi tijdschrift heb je een schat aan kostbare herinneringen.

Samen is beter dan alleen

Ben jij tot hoofdredacteur van het tijdschrift benoemd? Samen weet je meer dan alleen. Tip: betrek de hele omgeving van het echtpaar bij het maken van het tijdschrift. Denk hierbij ook aan buren, vrienden of kennissen van de plaatselijke sportclubs of het verenigingsleven. Zo wordt het tijdschrift divers en veelzijdig.

 

 

Begin bij het begin

Begin bij het begin. Het klinkt als een cliché maar is daardoor niet minder waar. Stel jezelf de volgende vragen:

  • Hoe hebben je (groot)ouders elkaar ontmoet?
  • Kun je de trouwfoto van 50 jaar geleden nog terugvinden?
  • Zijn er leuke anekdotes van de bruiloft van toen?
  • Hoe is het leven van je (groot)ouders verder verlopen?
  • Waar hebben ze gewoond?
  • En welke plekken over de hele wereld hebben ze samen bezocht?
  • Hoeveel kinderen, kleinkinderen, achterkleinkinderen hebben ze samen gekregen?

Als je deze kunt beantwoorden heb je meestal al een begin te pakken. En je zult zien de rest gaat vanzelf.

Het kaf van het koren scheiden

Als je eenmaal bent begonnen, stuit je vaak vanzelf van het ene op het andere verhaal. Soms gebeurt het ook weleens dat er zoveel leuke verhalen te vertellen zijn, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom is het belangrijk dat je gaat sorteren, het kaf van het koren scheiden. Maar hoe doe je dat?

  • Probeer geen volledigheid na te streven, niet al de verhalen hoeven er in. Alleen degene waarvan jij denkt dat het leuk, bijzonder of grappig is om te delen.
  • Denk ook aan leuke foto’s, bijvoorbeeld een serie portretfoto’s door de jaren heen. Heeft een verhaal leuke foto’s die de herinneringen tastbaar maken? Of kun je aan de hand van een foto een leuk verhaal vertellen? Als een verhaal alleen maar woorden heeft is het soms wat minder tastbaar. Een leuke foto kan heel sterk werken.
  • Probeer een indeling te maken voor het tijdschrift. Ook hierin kun je bij het begin beginnen: Stel de opbouw van het tijdschrift op door de levensloop van je (groot)ouders te gebruiken. Bijvoorbeeld door de tijdslijn: “Kindertijd – Verloven – Trouwen – Kinderen/Werken – Pensioen” te gebruiken.

Last but not least

Je kan nu helemaal los op het pimpen, oftewel opleuken van je tijdschrift. Laat je iedereen zelf een pagina opmaken, dan kun je afspraken maken over de lay-out. Zo krijgt het tijdschrift eenheid. Maar je kunt mensen ook de vrije hand geven. Blanco pagina’s die overblijven kun je opvullen met een mooie afbeelding, wijze spreuk, of een romantisch lied/gedicht.

Een ‘herinneringstijdschrift’ is ook leuk als verjaardagscadeau voor iemand die 50 wordt.