Onze hersenen houden van foto’s

Weet je dat onze hersenen beelden 60.000 keer sneller verwerken dan tekst? Daarom is de kans groot dat we bij het doorbladeren van een tijdschrift kiezen voor een artikel met veel foto’s. We kunnen gewoon sneller toewijzen waar het om gaat. Je kunt dit gebruiken om jouw reportages, artikelen en interviews bijzonder interessant te maken. Maar hoe kies je de juiste afbeeldingen voor jouw artikelen?

Tip 1: Vertel het juiste verhaal

Het is belangrijk dat de foto’s die je kiest passen bij het verhaal en de boodschap van jouw artikel. Een voorbeeld: als je een verhaal over een zomervakantie wil maken, moet je de foto’s van de laatste skitocht niet gebruiken. Jouw lezers zullen snel het gevoel krijgen dat er iets aan je verhaal niet klopt. Foto’s van je laatste strandvakantie op Mallorca zijn meer geschikt. – Logisch, toch?

Tip 2: Schrijf eerst de tekst

Daar is een eenvoudige reden voor: het aantal en de grootte van de foto’s kan op elk moment eenvoudig worden gewijzigd. Het inkorten of verlengen van een tekst is vaak veel moeilijker. Daarom onze tip: schrijf eerst je tekst, voeg deze toe aan de pagina in de online editor en pas de lettergrootte en het lettertype aan. Nu kun je precies zien hoeveel ruimte je nog hebt voor foto’s.
Kies de juiste foto’s

Tip 3: Minder is meer

Als het gaat om het aantal foto’s: less is more – minder is meer. De foto’s zijn prachtig. Maar te veel foto’s zijn te veel van het goede en overbelasten de pagina. Ze zijn dan ook met elkaar in concurrentie. Daarom is het beter om het aantal foto’s te beperken tot enkele geselecteerde foto’s.

Tip 4: Gebruik foto’s met een hoge resolutie

Zorg ervoor dat de foto’s die je in het tijdschrift plaatst van goede kwaliteit zijn. De lichtcondities, het onderwerp, de bijsnijding… dit alles moet optimaal zijn. Het is ook raadzaam om aandacht te besteden aan de resolutie. Het moet hoog genoeg zijn zodat het er in het gedrukte tijdschrift briljant uitziet! De foto’s moeten daarom bij voorkeur minstens 300 dpi hebben.

Tip 5: De juiste kleuren

Als er voor dezelfde gelegenheid foto’s zijn gemaakt met verschillende apparaten (smartphones, camera’s), is het zeer waarschijnlijk dat de kleuren anders worden weergegeven. Dit komt vaak door voorinstellingen en (automatische) filters. Zo kan bijvoorbeeld hetzelfde gordijn op verschillende foto’s lichtgroen, grijs of turquoise verschijnen. In dit geval komen de kleuren van de foto’s natuurlijk niet overeen. Gelukkig zijn er eenvoudige online programma’s waarmee iedereen gemakkelijk foto’s kan bewerken en aan elkaar kan aanpassen.

Tip 6: Perspectief is het belangrijkste

Niet alleen het kleurenpalet, maar ook het perspectief van jouw foto’s is belangrijk. Voor een reportage kan een mooie mix van panoramische, full body en detail foto’s een goede keuze zijn. Wat je kiest hangt af van verschillende aspecten. De verschillende soorten foto’s hebben verschillende effecten op ons:

Panorama

Panoramafoto’s worden meestal gemaakt van landschappen. Ze zijn vooral geschikt om de sfeer of stemming van een situatie vast te leggen, zodat de kijker een goed overzicht kan krijgen. Een panorama ziet er vooral goed uit als je het over een dubbele pagina trekt:

Volledige lichaamsafbeeldingen

Om een vakantie tijdschrift te laten opvallen tussen alle andere artikelen in de huwelijkskrant, kan een zomer foto van het toekomstige bruidspaar als blikvanger paginavullend worden geplaatst. Dit maakt het voor iedereen meteen duidelijk waar dit artikel over gaat: bruid en bruidegom op vakantie. Jouw hoofdmotief moet altijd het grootste deel van de foto in beslag nemen, zodat jouw lezers op het eerste gezicht kunnen zien wat het belangrijkste deel van de foto is. Sommige foto’s kunnen beter worden bijgesneden om je hoofdonderwerp zo duidelijk mogelijk te laten zien.

Gedetailleerde foto’s

Close-ups van gezichten of details maken je artikel echt interessant! Ze laten kleine dingen zien die de normale kijker bij andere omstandigheden zou kunnen missen. De juiste close-ups ondersteunen je boodschap!

Jouw beurt!

Om samen te vatten. Houd bij het kiezen van foto’s voor je artikel rekening met het volgende:
-Kies foto’s die bij je thema passen.
-Schrijf eerst de tekst, zodat je weet hoeveel ruimte er nog voor de foto’s over is.
-Het is beter om minder maar grotere foto’s te gebruiken.
-Gebruik foto’s met een hoge resolutie.
-Selecteer afbeeldingen die qua kleur goed in je tijdschrift passen.
-Gebruik een mix van panoramische, full body en gedetailleerde foto’s.