Je hoeft niet altijd ver weg te gaan om mooie foto’s te maken. Ook om de deur heb je veel schatten liggen. Een veld vol madeliefjes of een moedereend die samen met al haar kuikens oversteekt. Of wat dacht je van een foto van een oude auto die op de hoek van de straat staat geparkeerd? Tegenwoordig hebben we de hele dag de telefoon bij ons, dus hebben we ook de hele dag de beschikking over een camera. Maar hoe zorg je ervoor dat je die mooie schatten nou ook echt mooi op de foto krijgt?

Wij geven je een aantal tips hoe je de mooiste foto’s maakt met je smartphone, die heb je tenslotte (bijna) altijd bij de hand!

 1. Zorg voor goed licht
  Op een zonnige dag kun je het beste de zon in je rug hebben bij het maken van een foto. Hoe meer licht, hoe beter de kans dat de foto er goed uit komt te zien.
 2. Vergeet de flitser op je camera
  Probeer zo min mogelijk de flitser van je camera te gebruiken.
 3. Maak gebruik van het raster dat je camera biedt
  Zorg dat het object of de persoon die je fotografeert volledig in beeld is. Het liefst in het midden van het geblokte kader. De beste foto’s hebben het object of de persoon staan op de plek waar de lijnen van het raster elkaar kruisen.
 4. Zorg dat je lens schoon is
  Zorg dat de lens van je camera schoon is, desnoods met een punt van je t-shirt. Als er vlekken op de lens zitten zie je dat terug op de foto’s. Of je camera heeft moeite met het scherpstellen.
 5. Neem de tijd
  Neem de tijd om je foto te maken, zodat je goed kan nadenken over de compositie.
 6. Houd de camera stil
  Houd je camera stil op het moment dat je de foto maakt. Bij weinig licht is het ook belangrijk dat het object of de persoon weinig beweegt. De camera heeft bij weinig licht meer tijd nodig om het object scherp in beeld te krijgen.
 7. Maak veel foto’s
  Hoe meer foto’s je maakt, des te beter je alle trucjes beheerst en hoe mooier je foto’s dus uiteindelijk worden. Ook kun je later de beste foto kiezen. Zo kan je er bijna niet naast zitten.
En voilà! Het resultaat.