Let op de stippellijnen

 De stippellijnen zijn een belangrijk hulpmiddel bij de opmaak van je pagina.

Houd bij het plaatsen van een afbeelding of een pdf rekening met de snijrand. Bekijk de onderstaande tips:

Veelgestelde vragen

Belangrijke aandachtspunten

Wat betekenen de stippellijnen op mijn pagina?

Op iedere pagina staan twee stippellijnen op en rondom de pagina: de snijrand, snijmarge en een aanbevolen marge.

  • De buitenste stippellijnen geven de snijrand aan, met daarbuiten een snijmarge van 4 mm. Je pagina’s worden op deze stippellijn gesneden in onze drukkerij. Plaats de elementen die je wilt laten aflopen van de pagina altijd ruim over deze stippellijn heen om witte snijrandjes te voorkomen.
  • De binnenste stippellijnen geven een aanbevolen marge aan. Plaats je afbeeldingen en tekst binnen deze marge, zodat ze altijd goed lees- en zichtbaar zijn. Let op: de verlijming van de gelijmde glossy neemt extra ruimte in bij de ‘naad’ van het tijdschrift.

Hier laten we je precies zien hoe je je pagina het beste kunt opmaken.

Hoe groot is de snijmarge rondom de pagina?

Houd bij het opmaken van de pagina rekening met een snijmarge van 4 mm. Tijdens het op maat snijden van de pagina’s kan de snijrand enkele mm afwijken. Plaats daarom aflopende elementen, zoals een afbeelding of kleurvlak, ruim over de snijrand (4 mm) tot aan de buitenste stippellijnen. Dit voorkomt witte randjes op je pagina.

Hier laten we je precies zien hoe je je pagina het beste kunt opmaken.

Wat zijn de exacte afmetingen van de pagina?

We gebruiken A4-formaat (210×297 mm) met een afloop/snijrand van 4 mm aan alle zijden: dat brengt het paginaformaat op 218×305 mm.

Waarom is de achterpagina breder dan de rest van de pagina’s?

Het canvas van de achterste pagina is breder dan de andere pagina’s, omdat hierbij rekening wordt gehouden met de kaft van het tijdschrift of boek. Hoe meer pagina’s het tijdschrift heeft, hoe dikker de kaft wordt. Om de kaft mooi door te laten lopen vragen we je daarom de achterpagina volledig op te maken.

Welke kwaliteit moeten mijn afbeeldingen/foto’s minimaal hebben?

Als je een afbeelding selecteert kun je aan de gele sterren (rechtsboven) zien wat de kwaliteit is: vier gele sterren is optimaal. Twee gele sterren geeft ook nog een mooie afdruk. Bij minder dan twee gele sterren wordt de afdruk in het tijdschrift niet mooi gedrukt en wordt dus afgeraden. We laten je hier zien hoe je de kwaliteit van je foto kunt controleren.

Voor een goed resultaat scan je de foto’s ze op minimaal 300 dpi. Als je ze wilt vergroten, gebruik dan een hogere resolutie.