Pdf gebruiken als achtergrond

Een pdf plaats je altijd paginavullend. Houd daarom in het ontwerp altijd rekening met een afloop (snijrand) van 4 mm en een marge. Ontwerp je je pagina’s in Microsoft Word? Plaats de tekst dan niet te dicht tegen de rand. Controleer de pdf extra goed bij het plaatsen in Jilster m.b.v. de stippellijnen. Werk je in een programma zoals Adobe InDesign? Sla de pdf dan op incl. afloop (bleed) en excl. snijtekens.

Veelgestelde vragen

Afbeeldingen

Ik heb een afbeelding in pdf-bestand. Hoe kan ik deze plaatsen?

Op de site kun je foto’s of tekeningen als jpg, png, bmp en gif bestanden plaatsen. Kies bij voorkeur een jpg-bestand omdat je deze nog kunt vergroten of verkleinen.

Je kunt ook een pdf-bestand (A4 staand) gebruiken om een gehele pagina te vullen. Heb je een kleinere foto, zet de foto in pdf-bestand dan om in een jpg-bestand.

Dit doe je als volgt:

  1. Kopieer de foto vanuit Adobe Reader door er op te klikken.
  2. Klik vervolgens op de rechtermuisknop en kies dan voor ‘kopieer afbeelding’ of ‘copy image’.
  3. Plak daarna de afbeelding in een grafisch programma als Paint of Photoshop en sla de foto op als jpg-bestand.

Pdf als achtergrond

Kan ik een PDF als achtergrond plaatsen?

Je kunt aan de pagina wel losse elementen zoals tekstvlakken, kleurvlakken en foto’s toevoegen. Het is niet mogelijk om de pdf op de pagina zelf aan te passen.

Je kunt de pdf wel inzoomen. Daardoor wordt deze groter op de pagina geplaatst. Daarna kan je de pdf ook verschuiven op de pagina.

Kan ik pagina’s opmaken in Illustrator, Photoshop of InDesign en deze dan gebruiken?

Ja, dat kan heel eenvoudig door het bestand als pdf op te slaan en te uploaden in Jilster.  Vervolgens kun je de pdf per pagina kopiëren naar je tijdschrift. Dit  De kwaliteit van de pdf blijft behouden.

De pagina van de pdf wordt gebruikt op staand A4 formaat + 4 mm afloop aan alle zijden. De pagina’s in het grafische programma kunnen dus het beste worden opgemaakt op het formaat 218×305 mm.

Houd rekening met een mogelijk afsnij van de 4 mm afloop (precieze snijrand afhankelijk van aantal pagina’s).

Tip: Als je in Illustrator opslaat als PDF, moet je bij ‘Marks and Bleeds’ alle Marks uitvinken.

Aan welke eisen moet een PDF voldoen?

Een pdf plaats je altijd paginavullend. Let erop dat aan de zijkanten van het document voldoende ruimte overblijft bij de snijranden. Aan de buitenkant van de pagina gaat er nog ongeveer 4 millimeter snijrand af na het drukken.

Aan de stippellijn op het scherm kun je zien waar deze snijrand ongeveer komt. Pagina’s in een grafisch programma kunnen het beste worden opgemaakt op het formaat 218×305 mm.

Eventueel kun je van een Word-bestand een pdf maken en deze paginavullend op een pagina plaatsen. Let wel op voldoende ruimte aan de zijkanten voor de snijrand: tekst die je leesbaar wilt hebben moet bínnen het binnenste stippellijntje vallen!   

Wat zijn de exacte maten van de pagina?

We gebruiken A4-formaat (210×297 mm) met een afloop/snijrand van 4 mm aan alle zijden: dat brengt het paginaformaat op 218×305 mm.