Pdf gebruiken als achtergrond

Een pdf plaats je altijd paginavullend. Houd daarom in het ontwerp altijd rekening met een afloop (snijrand) van 4 mm en een marge. Ontwerp je je pagina’s in Microsoft Word? Plaats de tekst dan niet te dicht tegen de rand. Controleer de pdf extra goed bij het plaatsen in Jilster m.b.v. de stippellijnen. Werk je in een programma zoals Adobe InDesign? Sla de pdf dan op incl. afloop (bleed) en excl. snijtekens.

Veelgestelde vragen

Afbeeldingen

Ik heb een afbeelding in pdf-bestand. Hoe kan ik deze plaatsen?

Een pdf kun je alleen op staand A4-formaat gebruiken en deze plaats je paginavullend. Open je pagina in het online ontwerpprogramma en klik op de knop ‘gebruik pdf als achtergrond’ links bovenin het programma. Je kunt nu je pdf-bestand uploaden.

Wil je de afbeelding liever kleiner plaatsen? Zet het pdf-bestand dan om naar een jpg of png-bestand en upload deze bij je eigen afbeeldingen. Je kunt de omgezette pdf nu als afbeelding op de pagina plaatsen.

Een pdf-bestand gebruiken

Ik wil graag een pdf-bestand plaatsen in mijn tijdschrift. Hoe doe ik dit?

Als je een pdf-bestand hebt, bijvoorbeeld omdat je de pagina’s in een ander programma hebt opgemaakt, kun je deze importeren in Jilster en plaatsen als achtergrond. Open de pagina waarop je de pdf wilt plaatsen en klik op de knop ‘Gebruik pdf als achtergrond’, links bovenin het ontwerpprogramma. Je kunt hier je pdf-bestand uploaden en op je pagina plaatsen. Hoe je dit precies doet laten we je hier zien.

Kan ik een pdf-bestand die bestaat uit meerdere pagina’s in één keer plaatsen in mijn tijdschrift?

Nee, het is helaas niet mogelijk om meerdere pagina’s uit een pdf-bestand in één keer in je tijdschrift te plaatsen. De pagina’s dienen één voor één geopend en bewerkt te worden.

Kan ik pagina’s opmaken in Illustrator, Photoshop of Indesign en deze dan gebruiken?

Ja, dat kan heel eenvoudig door het bestand als pdf-bestand op te slaan en te uploaden in Jilster. Vervolgens kun je de pdf (per pagina) plaatsen in je tijdschrift. Hoe je dit precies doet laten we je hier zien. De kwaliteit van de pdf blijft behouden.

Voor de pagina’s van je tijdschrift gebruiken we A4-formaat (210×297 mm) met een afloop/snijmarge van 4 mm aan alle zijden. Dat brengt het paginaformaat op 218×305 mm. Je kunt bij het opmaken van de pagina’s in een extern (grafisch) programma het beste deze afmetingen aanhouden of een afloop (bleed) instellen van 4 mm. Sla in het laatste geval het pdf-bestand op incl. afloop (bleed) en zonder snijtekens.

Tip: Zorg bij de opmaak van je pagina dat je rekening houdt met de stippellijnen. In onze belangrijke aandachtspunten lees je hier meer over.

Aan welke eisen moet een pdf-bestand voldoen?

Om het mooiste resultaat te verkrijgen zijn er een aantal punten waarmee je rekening moet houden met het gebruik van pdf-bestanden:

  • Let op de stippellijnen, deze weergeven de snijmarge (afloop: 4 mm) en de aanbevolen marges waarbinnen je het beste je teksten en afbeeldingen kunt plaatsen. Meer hierover vind je bij onze belangrijke aandachtspunten.
  • Controleer bij het opslaan of de afbeeldingen van goede kwaliteit zijn. Voor het mooiste resultaat raden we aan om afbeeldingen te gebruiken met een resolutie van tenminste 150dpi. Afbeeldingen met een resolutie van 300dpi worden het mooiste gedrukt in je tijdschrift.

    Let op: Omdat de afbeeldingen geïntegreerd zijn in een pdf-bestand, kan ons online programma de kwaliteit niet checken. Er zal dus geen waarschuwing gegeven worden als de afbeeldingen van te lage kwaliteit zijn.

  • Om het kleurgebruik dat getoond wordt op het beeldscherm zo natuurgetrouw te kunnen laten drukken in jouw tijdschrift, is het verstandig om je afbeeldingen om te zetten naar een CMYK-kleurprofiel. In tegenstelling tot RGB-kleuren (beeldscherm), kunnen afbeeldingen die opgebouwd zijn uit CMYK-kleuren door inkt nagebootst worden.

Wat zijn de exacte maten van de pagina?

We gebruiken A4-formaat (210×297 mm) met een afloop/snijrand van 4 mm aan alle zijden: dat brengt het paginaformaat op 218×305 mm.

Kan ik een pdf-bestand ook aanpassen in Jilster?

Het is niet mogelijk om een pdf-bestand in het online ontwerpprogramma van Jilster aan te passen. Je kunt het pdf-bestand aanpassen in het programma waarin het bestand is opgemaakt, zoals Adobe InDesign of Microsoft Word.

Je kunt in Jilster wel elementen over je pdf-bestand heen plaatsen, zoals tekstvlakken, kleurvlakken en foto’s.