Jouw woorden in een wolk – woordwolk

Wat is een woordwolk eigenlijk?

Woordenwolken bestaan al bijna twintig jaar. Ze zijn bedacht als een praktisch instrument voor het visualiseren van onderwerpen. In een woordwolk worden trefwoorden op een speciale manier grafisch weergegeven in plaats van in een lijst. Dit ziet er geweldig uit en is ook heel nuttig. Je kunt de termen in een tag cloud – zoals de woordwolk ook wel wordt genoemd – alfabetisch rangschikken, waarbij de nadruk ligt op de verschillende zwaartepunten door de grootte van de letters of door de keuze van de kleur.

Wat doe je met een woordwolk?

Woordwolken worden vaak weergegeven op websites en blogs en werken als een wegwijzer. Via hen kun je in één oogopslag zien waar het om gaat, want alle onderwerpen zijn bij elkaar gebracht. De woorden die in het groot worden weergegeven zijn de woorden die bijzonder vaak voorkomen.

Woordenwolken inspireren in jouw tijdschrift

Woordenwolken inspireren in een tijdschrift. Wanneer trefwoorden met betrekking tot een thema, zoals verjaardag, bruiloft, afstuderen of bedrijf, worden verzameld in een woordwolk, geven ze de kijkers goede ideeën. Zo kunnen ze ook een goede plaats vinden in een zelfontworpen tijdschrift, bijvoorbeeld in de inhoudsopgave, in het voorwoord of tussen grote foto’s over het onderwerp.

Zo maak je je eigen woordwolk

Hoe maak je woordwolken?

Om een woordwolk te maken, hoef je niet eeuwig bezig te zijn, woorden te tellen of lijsten te evalueren. Er zijn tal van tools op het internet die met een paar klikken gratis een woordwolk kunnen maken op basis van een trefwoordenlijst of een woordenlijst. Wordle, TagCrowd of Tagul zijn bijvoorbeeld zogenaamde woordwolkgeneratoren.

Hier kun je bijvoorbeeld ook lettertype, grootte en kleuren aanpassen. Dan kun je jouw woordwolk waar je maar wilt in je tijdschrift plaatsen.