Een brede glimlach, soms een traan, gevolgd door een knuffel, een kus en een liefdevol dankjewel. Het moment dat je iemand zijn of haar cadeau overhandigd, is meestal heel speciaal. Het is leuk om een cadeau te krijgen maar ook om te geven. Maar waarom eigenlijk?

Waarom we graag geven

Ga eens bij jezelf na.. De keren dat je iemand blij maakte met een cadeautje, werd je daar zelf vast ook heel gelukkig van. Het is leuk om te geven. Uit onderzoek blijkt dat het geven van cadeaus het beloningscentrum in de eigen hersenen stimuleert.

We geven een cadeau om iemand te bedanken. Iemand bedanken voor ‘wie hij is’ en alle dingen die diegene doet om jullie relatie in stand te houden. Iemand die je aan het lachen maakt en waarmee je mooie momenten deelt, of iemand die er altijd voor je is en je kop omhoog houdt als je het even niet meer ziet zitten. Iemand een cadeau geven versterkt de onderlinge band, zeggen wetenschappers.

Waarom nemen ook belangrijk is

Het maakt niet uit hoe oud je bent; het krijgen van cadeaus daar worden we allemaal blij van. “Vol verwachting klopt ons hart”, is het niet? Het is altijd fijn om te merken dat iemand om je geeft en zijn of haar uiterste best heeft gedaan zich in jouw wereld te verdiepen.

En stel je nou toch eens voor dat je iets krijgt wat jullie relatie symboliseert. Een reeks van verhalen en foto’s, gebundeld in een tijdschrift. Een tijdschrift dat je door je handen heen kunt laten glijden. Vers van de pers. Een tijdschrift, speciaal voor jou en voor jou alleen! Hoe zou jij je daarbij voelen?