Het einde van het schooljaar komt steeds dichterbij. De glossy-moeders zijn druk met de laatste opmaakdingetjes. Het tijdschrift voor de 8ste-groepers krijgt steeds meer een professionele look. Alleen zitten de dames met een prangende vraag. Hoe regelen ze de financiering van het afscheidstijdschrift?

Voor iedereen

Een superleuk idee, zo’n afscheidsglossy. Maar de prijs van het tijdschrift mag voor ouders geen financiële drempel zijn om het aan te schaffen. Dat is het uitgangspunt van de glossy-moeders. Iedere achtstegroeper verdient zo’n uniek tijdschrift als een dierbare herinnering aan de leuke en belangrijke tijd op de basisschool. “Eventueel kunnen we, mocht de financiering een probleem zijn acties bedenken waarmee we geld kunnen binnenhalen”, oppert Karen. “Daar zijn we creatief genoeg voor.” “We moeten geen beren op de weg zien. Anders kan ik altijd met mijn bedrijf een deel van het tijdschrift sponsoren.” Daarmee wuift Marlies mogelijke financiële drempels naar de achtergrond.

Draagvlak

Alle leden van de feestcommissie komen op een zonnige zomeravond bij elkaar. Besproken wordt de stand van zaken van het eindfeest, het cadeau voor school en de glossy. De glossy-moeders hebben het idee opgevat om tijdens de bijeenkomst het tijdschrift, voor zover ze dat hebben opgemaakt, te laten zien. Karen: “Dat was een goede zet. Iedereen werd zo enthousiast toen ze in Jilster ons top-secret plan in beeld zagen! Het bedrag voor het tijdschrift was gelukkig helemaal geen probleem.” “Hoe we de betaling gaan regelen, is die avond besproken”, vertelt Sabine.

Penningmeester

Sabine vervolgt haar verhaal: “Via de prijscalculator in Jilster kun je precies uitrekenen wat de kosten voor het tijdschrift zijn. Om dit door ons te laten voorschieten, leek ons niet een goed plan. Voordat je van alle ouders het geld terug hebt, zo vlak voor de zomervakantie. En na de vakantie is iedereen van school. Daarom is tijdens de bijeenkomst een penningmeester gekozen. Deze heeft via de mail een betalingsverzoek van vijfentwintig euro naar alle ouders uitgedaan. Met daarbij een deadline het bedrag voor 15 juni te betalen. Van dit bedrag kunnen we het eindfeest, het cadeau en de glossy betalen.” “Voordat ik het tijdschrift bestel, krijg ik van de penningmeester het benodigde bedrag en kan ik de glossy’s betalen”, legt Marlies uit.

Proefexemplaar

Karen bladert in Jilster door het tijdschrift. “Zo, die klus is geklaard! Het tijdschrift is helemaal gevuld. Leuk hoor!” Ondertussen scant ze met haar ogen de pagina’s om ‘koppen te tellen’. Ze kijkt of alle kinderen erin staan en hoe vaak. Teleurstellingen wil je voorkomen. “Gelukkig hebben we tussendoor als een pagina klaar was deze opgeslagen en alvast gepubliceerd”, Marlies kijkt over de schouder van Karen mee. “Dat duurde een paar minuten, maar dat voorkomt dat we straks alle pagina’s in één keer moeten publiceren. Zullen we een proefexemplaar van het tijdschrift bestellen?”, stelt Marlies voor. “Lopen we voordat we de bestelling plaatsen het hele tijdschrift nog een keer goed door. Dan hebben we de mogelijkheid om eventueel dingen aan te passen.” Zo gezegd, zo gedaan. De geheime missie van de glossy-moeders is bijna volbracht.

In deel (6) het laatste verhaal in de serie The making of: ‘De feestelijke uitreiking’.