Je start je computer op en ziet een enorm vol bureaublad met foto’s waar je al een hele tijd niets mee gedaan hebt. Wat een fotobende! Tijd voor de schoonmaak. 

Waar te beginnen

Begin met het einddoel voor ogen. Wil je de foto’s veiligstellen? Wil je ze laten afdrukken? Een online album maken waar iedereen bij kan? Of wil je gewoon dat het geordend is, zodat je weer een hoofdpijndossier lichter bent? Het doel bepaalt wat je met je foto’s gaat doen en hoe je ze het best kunt sorteren. 

Verzamel alle foto’s

Verzamel al je foto’s op één plek. Daarna ga je uitzoeken en sorteren. Wees kritisch tijdens het wissen. Vraag jezelf af: “Zou ik dit nog willen zien over dertig jaar? Zouden mijn achterkleinkinderen dit willen zien?” Is het antwoord ja? Bewaren. Is het antwoord nee? Verwijderen. 

Foto’s van betekenis

Tijdens het opruimen kom je foto’s tegen die je dierbaar zijn. Foto’s die je niet in een mapje op je computer wilt wegstoppen. Foto’s die gezien moeten worden. Aan de muur als poster of collage, in een boek of tijdschrift. Leuk voor jezelf of om iemand mee te verrassen.