Ben je bezig met het maken van een tijdschrift voor je partner, vader of bijvoorbeeld een vriend(in)? Maar heb je last van het ‘lege pagina’-fenomeen. Weet je even niet hoe je die ene blanco pagina moet opvullen? Al gedacht aan het schrijven van een reportage?

Pak een camera en ga!

Ben je geen ster in het schrijven van verhaaltjes, maar vind je het wel leuk om foto’s te maken? Het schrijven van een reportage is dan echt iets voor jou! Een reportage is een verslag of film waarin gebeurtenissen en feiten worden verteld. Je kunt bijvoorbeeld vertellen over een reis die jullie samen hebben gemaakt aan de hand van foto’s en/of filmpjes die onderweg zijn gemaakt. Maar er kan ook iets worden geschreven over zijn of haar huisdier, hobby, werk, favoriete sport, etcetera. Een reportage kan en mag overal over gaan. Lees hieronder een aantal tips die je alvast op weg kunnen helpen.

1- OVER EEN FAMILIEVAKANTIE

Vieren je ouders binnenkort hun zilveren huwelijk en willen jij en je broer(s) en/of zus(sen) hen met een zelfgemaakt tijdschrift verrassen? Het is een leuk idee om een reportage te schrijven over één van jullie familievakanties die je je nog goed voor de geest kan halen. Je kunt je herinneringen delen aan de hand van de mooiste vakantiekiekjes. Je vader die bijvoorbeeld achter de bbq staat of je moeder die samen met je zusje een zandkasteel bouwt.   

Heb je ook een leuk filmpje van de vakantie op je mobiele telefoon staan, dan kun je dat ook aan je tijdschrift toevoegen door middel van een QR-code. Deze kun je met een speciale QR-website omzetten tot een afbeelding. Deze afbeelding (een vierkant blokje) plaats je vervolgens in je tijdschrift. Door een speciale app op je mobiele telefoon te downloaden, kun je het filmpje samen bekijken.

2- OVER EEN SPRAAKMAKENDE GEBEURTENIS

Je kunt ook een reportage schrijven over een spraakmakende gebeurtenis, zoals een bruiloft of verjaardagsfeest. Mocht je een vriend(in) willen verrassen met een zelfgemaakte huwelijksglossy, kun je ervoor kiezen om deze pas na de bruiloft te geven. Dat geeft je de tijd om een reportage over de heugelijke dag zelf te schrijven! Hoe was de sfeer, wat werd er gezegd over de bruidsjurk, welke gasten hebben een speech gegeven, enzovoorts.

 

Want een beeld zegt meer dan 1000 woorden…