Het laatste verhaal in de serie The making of. Nog ruim een week en dan breekt voor de Edese basisschool in de wijk Kernhem de zomervakantie aan. De glossy-moeders kunnen even achteroverleunen, want het is wachten op het proefexemplaar dat Marlies heeft aangevraagd.

Kwaliteit

Via de post ontvangt Marlies het proefexemplaar een paar dagen later in huis. Samen met Sabine en Karen buigt ze zich op een warme avond eind juni over de door hen gemaakte glossy. “Wow, dat ziet er gaaf uit!”. Marlies bladert door de proefdruk. “De voorkant met de groepsfoto is leuk geworden. Oh, kijk. Hier kun je de tekst niet zo goed lezen door de te donkere achtergrond. Dat moeten we aanpassen.” “Hier is de naam van Thomas niet goed gespeld.” Sabine wijst op een foto waar Tomas onder vermeld staat. Zo halen de glossy-moeders er toch een paar opmaak- en tekstfoutjes uit. Een paar kleine aanpassingen worden doorgevoerd. Ze willen natuurlijk dat het tijdschrift er pico bello uit komt te zien zonder spelfouten. Karen: “Afscheidnemen wordt met het krijgen van zo’n eigen glossy minder erg.”

Zonder Jilster-stress

Na de aanpassingen plaatst Marlies de bestelling. Ook dat duurt een paar dagen. Ze willen natuurlijk de tijdschriften op tijd in huis hebben. Dinsdagavond 11 juli is de musical. Op deze feestelijke avond worden ook de afscheidsglossy’s uitgereikt. Marlies bestelt een paar exemplaren extra, ook voor school. Via de site van Jilster heeft Marlies uitgerekend wanneer ze de bestelling uiterlijk moet plaatsen. “Daar zijn we ruim op tijd mee!” Marlies drukt op de knop van bestellen. “Done!”, en ze leunt achterover. “Door een duidelijke deadline te stellen en een tijdsplanning te maken, hebben we zonder Jilster-stress onze geheime missie volbracht!”

Waardevolle herinneringen

“Ik zou het zo weer doen.” Karen bekijkt de afscheidsglossy. “Het is even wat werk, maar het is superleuk geworden. Een vrolijk tijdschrift met waardevolle herinneringen. Voor nu, maar zeker voor later!” “Dan te bedenken dat de kinderen helemaal niets door hebben”, lacht Sabine. Met een zelfgemaakt tijdschrift laat je het moment waarop de 8ste groepers de overstap maken naar de middelbare school niet zomaar voorbijgaan.

Met een lach en een traan

De basisschooltijd voor deze groep 8 in de Edese wijk Kernhem is bijna passé. Met een lach en een traan worden de laatste dagen op school doorgebracht. De musical om groep 8 uit te luiden was een groot succes. Alle achtstegroepers zitten met hun prachtig geschminkte koppies op het podium. Met de armen om elkaars schouder luisteren ze naar Meester Tim, die voor ieder kind een woordje van afscheid heeft. Na afloop ontvangen de kinderen uit handen van de meester een goody-bag waarin het tijdschrift zit. “Jullie hebben allemaal in je tas zo’n mooie, persoonlijke glossy. Dit zeggend, houdt meester Tim het tijdschrift Bye Bye! omhoog. Graag wil ik voor de moeders van Eva, Mats en Joris een daverend applaus, omdat zij dit fantastische afscheidstijdschrift voor jullie hebben gemaakt. En voor de vader van Eva die super mooie foto’s van jullie kinderen voor in het tijdschrift heeft gemaakt.” De glossy-moeders en fotograaf Simon gaan staan en nemen het applaus dankbaar in ontvangst. Ze kijken elkaar lachend aan, knipogen naar elkaar en steken hun duim omhoog.