Heb je wat leuks geschreven in je tijdschrift, dan hoort daar natuurlijk ook een passende foto bij. Je kunt een foto van het internet plukken, maar deze ook zelf maken. Wat vaak nog veel leuker is! In dit artikel worden een aantal fotografietips gegeven die gaan over het fotograferen vanuit verschillende invalshoeken en wat dit voor een effect heeft op de sfeer en het beeld van de foto. Model staat de kleine rakker Koopa. Is het geen plaatje!?

 

“Don’t shoot what it looks like.

Shoot what it feels like.”

David Alan Harvey

 

Heel veel foto’s worden gemaakt vanuit het standaard standpunt: onze ooghoogte. Maar je kunt een foto ook vanuit kikkerperspectief of vogelperspectief nemen. Dit geeft net een iets ander effect.

1- Vanuit kikkerperspectief

Deze foto is vanuit kikkerperspectief genomen. Dit betekent dat je een beeld maakt zoals een kikker iets zou kunnen zien. Een foto in kikkerperspectief wordt dan ook vanaf de grond genomen. Zoals een kikker omhoog kijkt naar de wereld om zich heen. Zoals je kunt zien op de foto, lijkt Koopa hierdoor iets hoger op de pootjes te staan. Ook is de horizon vrij laag in beeld. 

2- Vanuit vogelperspectief

Vogelperspectief is precies het tegenovergestelde. Je kijkt als fotograaf nu op het onderwerp neer; net zoals een vliegende vogel op de wereld onder zich neerkijkt. Hoewel vaak anders gedacht wordt, hoef je echt niet altijd in de lucht te zijn om met een vogelperspectief te fotograferen. Je kunt dit ook vanaf de grond doen. Door het onderwerp vanuit dit standpunt te fotograferen lijkt dit vaak kleiner. Dat kan je ook duidelijk zien op deze foto. Koopa oogt duidelijk een stuk kleiner dan op de voorgaande foto. 

3- Op ooghoogte

Wanneer je op gelijke hoogte bent met je onderwerp, dan fotografeer je op ooghoogte. Je kunt je onderwerp – soms letterlijk – in de ogen kijken. Wanneer je kinderen of dieren fotografeert, kan het fotograferen op ooghoogte een heel mooi effect geven. Hiermee geef je hem/haar een prominente plaats in je beeld.

4- Wisselen van standpunt

Wanneer je een serie foto’s maakt van hetzelfde onderwerp (bijvoorbeeld bij een fotoreportage), is het interessant om regelmatig van standpunt te wisselen. Hierdoor creëer je een veel gevarieerdere set foto’s dan wanneer je steeds vanuit hetzelfde perspectief zou fotograferen. Zie onderstaand voorbeeld. 

Dus kruip achter de camera en probeer iets nieuws! Zo ontstaan vaak de meest unieke, mooie en gekke foto’s met een enorme wow-factor.