stoer enzo tijdschrift schoolopdracht havo

Ga er maar eens lekker voor zitten, want we gaan je een heel bijzonder verhaal vertellen. Het is echt gebeurd, al lijkt het bijna een sprookje. Dit verhaal gaat over de glossy STOERenzo nummer 1: de kersteditie.

Drie leerlingen

Er waren eens drie leerlingen aan de Winkler Prins havo in Veendam. Ze heten Simone Westerhof, Ilse van Dijk en Anniek Scheeringa. In havo-4 krijgen ze, net als hun klasgenoten, de opdracht om een onderzoek te doen naar een zelf te kiezen onderwerp. Dat onderzoekje moet in december 2011 afgerond zijn.

Goed idee

Simone komt met het idee om met z’n drieën een tijdschrift te maken. De studiebegeleider vindt het een goed plan, mits het drietal een doelgroep kiest waarvoor nog geen eigen tijdschrift bestaat.

Omdat Ilses moeder op een zml-school werkt, is de doelgroep snel bedacht: zeer moeilijk lerende meiden van zestien tot en met negentien jaar.

Aan de slag

glossy schoolopdracht stoer enzo Winkler Prins havo

Het drietal kan aan de slag. De onderzoeksters moeten natuurlijk eerst te weten komen wat de meiden zoal verwachten van ‘hun’ glossy. Ilse, Simone en Anniek stellen daarom een enquête op die ze voorleggen aan tien meiden van de Margaretha Hardenbergschool in Veendam. Wat willen zij graag lezen in STOERenzo? Ilse: “We ontdekten dat we veel beeldmateriaal, korte teksten, een groot lettertype en grote kleurverschillen op de pagina moesten gebruiken.”

Overeenkomsten

De havisten merken ook al snel dat er veel overeenkomsten zijn tussen henzelf en de geënquêteerden. “Zij vinden make-up, kleding en jongens ook leuk om over te praten”, vertelt Ilse. Anniek vult aan: “De onderwerpen waarover ze willen lezen komen in grote lijnen overeen met die in bijvoorbeeld het bestaande Meiden magazine. Maar de teksten in dat blad zijn voor hen te moeilijk. Je moet deze meiden anders benaderen, meer uitleggen. Toch mag het ook weer niet te kinderachtig zijn. Het is best lastig om daar een goede vorm voor te vinden, maar dat is gelukt.”

“Zij vinden make-up, kleding en jongens ook leuk om over te praten”

Fotoshoot

Als ze weten wat er zoal in STOERenzo moet komen, beginnen Ilse, Simone en Anniek met het vullen van het tijdschrift in Jilster. Ze organiseren zelfs een fotoshoot voor de meiden op de Margaretha Hardenbergschool, compleet met visagist, professionele fotograaf en stapels te passen kleding en schoenen. “Voor deze groep jongeren wordt eigenlijk nooit zo veel georganiseerd. Ouders vertelden ons na afloop dat hun dochter nog nooit zo blij was thuisgekomen”, aldus Ilse.

Zelf bellen

Als klapper op de vuurpijl is de regionale pers bij de fotoshoot aanwezig. Er verschijnt een artikel in Dagblad van het Noorden en een item op de regionale televisie. Om de financiering van het drukwerk rond te krijgen, bellen de havisten zelf bedrijven op. “We waren eerst van plan om twintig exemplaren te laten drukken. Maar nu hebben we al genoeg geld om elk meisje op een zml-school in Groningen een exemplaar aan te bieden”, vertelt Anniek. En dan gaat het ineens hard. De directeur van de Margaretha Hardenbergschool raakt ook enthousiast. Hij regelt dat de meiden hun STOERenzo kort kunnen presenteren tijdens een bijeenkomst van de Regionale Expertise Centra. Daarna stuurt een directeur een mail naar alle zml-scholen in het land, met de vraag om ook enkele exemplaren van STOERenzo te bestellen.

“Wij hadden nooit gedacht dat het zo’n succes zou worden”, vertelt Anniek. “We zijn pas zeventien! Maar we hebben zoveel leuke reacties gehad.”

Belangeloos

Maar het allermooiste aan dit waargebeurde kerstverhaal is toch wel dat Simone, Ilse en Anniek zich belangeloos inzetten voor ‘hun meiden’. “Het is een beetje een vergeten groep”, zo vertelt Ilse wijs. “Nu ik de meiden van de zml-school heb leren kennen, blijkt dat we ook veel overeenkomsten hebben.” De sectordirecteur op hun eigen school verwoordde het zo: “Jullie empathisch vermogen is enorm gegroeid.” Een moeilijke zin voor de doelgroep, maar Ilse, Simone en Anniek zijn het er zeker mee eens. Anniek: “Ik realiseer me nu bijvoorbeeld dat niet iedereen even met de trein naar Groningen kan gaan om te winkelen. Die kleine dingen, dat maakt een groot verschil.”

Miljonair

Blijft er nog iets te wensen over als je als zeventienjarige zoveel onverwacht succes hebt met een schoolopdracht? Anniek: “Heel stiekem hopen we dat een miljonair over STOERenzo leest en dat hij het blad wil uitgeven. Stel je voor dat het over tien jaar dan nog bestaat. Dan kunnen wij zeggen: ‘Zo, dat hebben wij maar mooi gedaan!’” En zo eindigt dit sprookjesachtige kerstverhaal, althans voorlopig. Ben je deze miljonair of wil je zelf een exemplaar bestellen van de glossy STOERenzo? Mail dan naar Simone, Ilse of Anniek. Bekijk ook het filmpje van Jilster tv!

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie