Geen afscheid van de basisschool?

Milou, 12 jaar oud, staat na afloop van de afscheidsmusical, alleen vooraan op het podium, voor een volle zaal. Haar juffrouw spreekt haar toe en vertelt over haar hoogtepunten in de basisschoolperiode. Er is erkenning en waardering voor de jaren die ze doorgebracht heeft op de school. Er is ook dankbaarheid voor de mooie momenten waar ze aan bijgedragen heeft. Dit is voor Milou een gelukzalig moment omdat dit mooie herinneringen zijn die haar gevormd hebben. Maar het is tegelijk een afscheid. En dat maakt dit moeilijk. Ze begrijpt instinctief wel dat het goed is. Ze zal iedereen missen. En tegelijk kijkt ze uit naar de nieuwe stappen die ze buiten de veilige basisschool zal zetten. De verschillende emoties worden haar te veel. Alleen op het podium, maar met de mensen die lief en leed met haar gedeeld hebben. Gevoelens van trots en onzekerheid, vriendschap en gemis, hoop en weemoed. Haar eerste grote belevenis van wat een afscheid is en hoe dat voelt.

De moeder en vader van Milou zitten in de zaal. Tranen rollen over hun wangen. Hun kind staat daar zo alleen, maar ook sterk. Ze voelen dat dit ook moeilijk voor hun is. Ze willen niet dat Milou de pijn van afscheid voelt. Haar vriendinnetjes, haar juf, haar eigen plek. Maar Milou is klaar. Ze is klaar om de stap naar de Grote school te maken. En dus kunnen zij Milou ook laten begaan. Ook voor hen is dit een afscheid.

De laatste dag van de basisschool is misschien al geweest. Niet meer spelen op het schoolplein. Geen eindfeest, geen laatste groepsfoto, geen afscheid van de school, de juf en de klasgenoten. Hoe ga je als kind en ouder om met dit verdriet? Hoe maak je dit afscheid dan toch nog bijzonder, ondanks dat ze niet meer bij elkaar kunnen zijn? 

De prachtige herinnering die de kinderen, ouders en leraren met elkaar delen zijn wel blijvend. Daarom is dit jaar voor het eerst de Groep 8 Magazine Awards. Kinderen, ouders en leraren kunnen samen hun herinneringen delen en bundelen voor altijd in een afscheidstijdschrift. De groepen maken kans op die felbegeerde titel ‘Mooiste Groep 8 Magazine van de provincie’, of misschien zelfs wel van heel Nederland. De jury bestaat uit Humanitas, Stichting Kinderdorp, Stichting Lezen en Schrijven en Corpus. De jury gaat op zoek naar het leukste, creatiefste en origineelste Groep 8 Magazine van Nederland. De winnende groepen gaan met hun hele klas naar de leukste pretparken van Nederland, zoals De Efteling of Corpus – De reis door de mens.

Milou is nu 35 jaar. Haar eigen zoontje Daan neemt afscheid van de basisschool. Milou en haar moeder kijken elkaar met weemoed aan. “Weet je nog? Wat was dat een mooi moment. Dat kleine meisje dat ‘groot’ werd. Wat fijn dat we deze herinnering hebben. Gelukkig kunnen we voor Daan alle herinneringen tot heden bewaren.” Ze weten dat ook dit weer een onvergetelijk afscheid wordt.

Leerlingen, ouders en leraren kunnen gratis hun magazine online opmaken via www.jilster.nl en hun groep nu aanmelden bij www.magazineawards.nl/aanmelden.