Belangrijke aandachtspunten ☆

  • 1. Op iedere pagina staan twee stippellijnen op en rondom de pagina - De snijrand en de aanbevolen marge

Veelgestelde vragen

Belangrijke aandachtspunten

Wat betekenen de stippellijnen op mijn canvas?

Op iedere pagina staan twee stippellijnen op en rondom de pagina: de snijrand en een aanbevolen marge.

  • De buitenste stippellijn geeft de snijrand weer, met daarbuiten een snijmarge van 4 mm. Je pagina’s worden op deze stippellijn gesneden in onze drukkerij. Plaats de elementen die je wilt laten aflopen van de pagina altijd ruim over deze stippellijn heen om witte snijrandjes te voorkomen.  
  • De binnenste stippellijn geven een marge aan. Plaats je afbeeldingen en tekst binnen deze marge, zodat ze altijd goed lees- en zichtbaar zijn. Let op: de verlijming van de gelijmde glossy neemt extra ruimte in bij de ‘naad’ van het tijdschrift.

Hoe groot is de snijmarge rondom de pagina?

Houd bij het opmaken van de pagina rekening met een snijmarge van 4 mm. Tijdens het op maat snijden van de pagina’s kan de snijrand (buitenste stippellijn) enkele mm afwijken. Plaats daarom aflopende elementen, zoals een afbeelding of kleurvlak, ruim over deze snijrand (4 mm). Dit voorkomt witte randjes op je pagina.

Wat zijn de exacte afmetingen van de pagina?

We gebruiken A4-formaat (210×297 mm) met een afloop/snijrand van 4 mm aan alle zijden: dat brengt het paginaformaat op 218×305 mm.

Waarom is de achterpagina breder dan de rest van de pagina’s?

Het canvas van de achterste pagina is breder dan de andere pagina’s, omdat hierbij rekening wordt gehouden met de kaft van het tijdschrift of boek. Hoe meer pagina’s het tijdschrift heeft, hoe dikker de kaft wordt. Om de kaft mooi door te laten lopen vragen we je daarom de achterpagina volledig op te maken.

Waarom krijg ik een waarschuwing als mijn tekst buiten de binnenste stippellijn valt?

De binnenste stippellijnen op de pagina geven de marge aan waarbij het zeker is dat je tekst en afbeeldingen goed lees- en zichtbaar zijn. Tijdschriften met een gelijmde rug nemen bijvoorbeeld meer ruimte in bij de naad van het tijdschrift, waardoor tekst niet meer volledig leesbaar is als deze buiten de aangegeven marge vallen in daarmee in naad van het tijdschrift verdwijnen.

Welke kwaliteit moeten mijn afbeeldingen minimaal hebben?

Voor het mooiste resultaat kun je het beste afbeeldingen gebruiken met een resolutie van 300dpi. In ons programma geven wij automatisch een waarschuwing als de kwaliteit van je afbeelding te laag is om scherp gedrukt te worden. Deze waarschuwing verschijnt zodra je afbeeldingen een resolutie van 150dpi of minder hebben. 

Houd er rekening mee dat de kwaliteit van de afbeelding lager wordt als je deze groter maakt. Voldoet je afbeelding niet aan de juiste resolutie? Plaats deze dan kleiner in het tijdschrift of vervang de afbeelding. 

De Jilster handleiding bestellen?

Het is ook mogelijk om onze handleiding te bestellen, zodat je deze altijd naast je kunt houden. In deze handleiding vind je alles wat je moet weten over het werken met Jilster. Bekijk de handleiding online of bestel hem gratis. Je betaalt alleen de verzendkosten.