Een pdf-bestand gebruiken

Het is mogelijk om pdf-bestanden te importeren in het online ontwerpprogramma van Jilster. Op die manier kun je ook pagina’s opmaken in externe (grafische) programma’s, zoals Adobe InDesign en Microsoft Word. Let bij het maken van een pdf-bestand goed op de belangrijke aandachtspunten, zoals de snijrand en aanbevolen marges, de kwaliteit van de afbeeldingen en het kleurgebruik.

De specificaties voor het maken van een pdf-bestand vind je in de veelgestelde vragen hieronder.

  • 1. Open het tabblad 'pagina' om een pdf-bestand aan je pagina toe te voegen

Veelgestelde vragen

Pdf als achtergrond

Kan ik het pdf-bestand in Jilster ook aanpassen?

Het is niet mogelijk om een pdf-bestand in het online ontwerpprogramma van Jilster aan te passen. Je kunt het pdf-bestand aanpassen in het programma waarin het bestand is opgemaakt, zoals Adobe InDesign of Microsoft Word.

Je kunt in Jilster wel elementen of je pdf-bestand heen plaatsen, zoals tekstvlakken, kleurvlakken en foto’s. 

Kan ik pagina’s opmaken in Adobe InDesign, Photoshop of Microsoft Word en deze dan gebruiken?

Ja, dat kan heel eenvoudig door het bestand als pdf op te slaan en te uploaden in Jilster.  Vervolgens kun je de pdf (per pagina) kopiëren naar je tijdschrift. Dit  De kwaliteit van de pdf blijft behouden.

Voor de pagina’s van je tijdschrift  gebruiken we A4-formaat (210×297 mm) met een afloop/snijrand van 4 mm aan alle zijden: dat brengt het paginaformaat op 218×305 mm. Je kunt bij het opmaken van de pagina’s in een externe (grafische) programma het beste deze afmetingen aanhouden of een afloop (bleed) instellen van 4 mm. Sla in het laatste geval het pdf-bestand op incl. afloop (bleed) en zonder snijtekens.

Tip: Zorg bij de opmaak van je pagina dat je rekening houdt met de stippellijnen. In onze belangrijke aandachtspunten lees je hier meer over.

Aan welke eisen moet een pdf-bestand voldoen?

Om het mooiste resultaat te verkrijgen zijn er een aantal punten waarmee je rekening moet houden met het gebruik van pdf-bestanden:

  • Let op de stippellijnen, deze weergeven de snijmarge (afloop: 4 mm) en de aanbevolen marges waarbinnen je het beste je teksten en afbeeldingen kunt plaatsen. Meer hierover vind je bij onze belangrijke aandachtspunten.
  • Controleer bij het opslaan of de afbeeldingen van goede kwaliteit zijn. Voor het mooiste resultaat raden we aan om afbeeldingen te gebruiken met een resolutie van tenminste 150dpi. Afbeeldingen met een resolutie van 300dpi worden het mooiste gedrukt in je tijdschrift.
    Let op: Omdat de afbeeldingen geïntegreerd zijn in een pdf-bestand, kan ons online programma de kwaliteit niet checken. Er zal dus geen waarschuwing gegeven worden als de afbeeldingen van te lage kwaliteit zijn.
  • Om het kleurgebruik dat getoond wordt op het beeldscherm zo natuurgetrouw te kunnen laten drukken in jouw tijdschrift, is het verstandig om je afbeeldingen om te zetten naar een CMYK-kleurprofiel. In tegenstelling tot RGB-kleuren (beeldscherm), kunnen afbeeldingen die opgebouwd zijn uit CMYK-kleuren door inkt nagebootst worden. 

Wat betekenen de stippellijnen op mijn canvas?

Op iedere pagina staan twee stippellijnen op en rondom de pagina: de snijrand en een aanbevolen marge.

  • De buitenste stippellijn geeft de snijrand weer, met daarbuiten een snijmarge van 4 mm. Je pagina’s worden op deze stippellijn gesneden in onze drukkerij. Plaats de elementen die je wilt laten aflopen van de pagina altijd ruim over deze stippellijn heen om witte snijrandjes te voorkomen.  
  • De binnenste stippellijn geven een marge aan. Plaats je afbeeldingen en tekst binnen deze marge, zodat ze altijd goed lees- en zichtbaar zijn. Let op: de verlijming van de gelijmde glossy neemt extra ruimte in bij de ‘naad’ van het tijdschrift.

Hoe groot is de snijmarge rondom de pagina?

Houd bij het opmaken van de pagina rekening met een snijmarge van 4 mm. Tijdens het op maat snijden van de pagina’s kan de snijrand (buitenste stippellijn) enkele mm afwijken. Plaats daarom aflopende elementen, zoals een afbeelding of kleurvlak, ruim over deze snijrand (4 mm). Dit voorkomt witte randjes op je pagina.

Wat zijn de exacte afmetingen van de pagina?

We gebruiken A4-formaat (210×297 mm) met een afloop/snijrand van 4 mm aan alle zijden. Dat brengt het paginaformaat op 218×305 mm.

Waarom is de achterpagina breder dan de rest van de pagina’s?

Het canvas van de achterste pagina is breder dan de andere pagina’s, omdat hierbij rekening wordt gehouden met de kaft van het tijdschrift of boek. Hoe meer pagina’s het tijdschrift heeft, hoe dikker de kaft wordt. Om de kaft mooi door te laten lopen vragen we je daarom de achterpagina volledig op te maken.

Afbeeldingen

Welke kwaliteit moeten mijn afbeeldingen minimaal hebben?

Voor het mooiste resultaat kun je het beste afbeeldingen gebruiken met een resolutie van 300dpi. In ons programma geven wij automatisch een waarschuwing als de kwaliteit van je afbeelding te laag is om scherp gedrukt te worden. Deze waarschuwing verschijnt zodra je afbeeldingen een resolutie van 150dpi of minder hebben. 

Houd er rekening mee dat de kwaliteit van de afbeelding lager wordt als je deze groter maakt. Voldoet je afbeelding niet aan de juiste resolutie? Plaats deze dan kleiner in het tijdschrift of vervang de afbeelding. 

Ik heb een afbeelding in pdf-formaat. Hoe kan ik deze plaatsen?

Een pdf kun je alleen op staand A4-formaat gebruiken en deze plaats je paginavullend. Kies in de linkerkolom voor ‘pdf importeren’ onder het tabblad ‘pagina’.

Wil je de afbeelding bewerken, bijsnijden of kleiner plaatsen? Zet het pdf-bestand dan om naar een jpg of png-bestand en upload deze bij je eigen afbeeldingen. Je kunt de omgezette pdf nu als afbeelding op je pagina plaatsen.

De Jilster handleiding bestellen?

Het is ook mogelijk om onze handleiding te bestellen, zodat je deze altijd naast je kunt houden. In deze handleiding vind je alles wat je moet weten over het werken met Jilster. Bekijk de handleiding online of bestel hem gratis. Je betaalt alleen de verzendkosten.