Redacteuren uitnodigen

  • 1. Ga naar je paginaoverzicht en klik op 'Redacteur uitnodigen' - Nodig anderen uit om samen te werken

Lees meer over samenwerken in Jilster met onze 3-delige serie: ‘samenwerken aan een tijdschrift’.

Deel 1. Samenwerken: Wat te verwachten
Deel 2. Samenwerken: Effectief communiceren
Deel 3. Samenwerken: Hou de vaart erin

Veelgestelde vragen

Je bent hoofdredacteur

Ik heb een fout e-mailadres ingevuld bij het uitnodigen van een redacteur. Wat moet ik doen?

Als je een uitnodiging hebt verstuurd naar een verkeerd e-mailadres, blijft de betreffende pagina inderdaad ‘bezet’. Je kunt dit verhelpen door de uitnodiging aan het verkeerde adres te verwijderen. Dat doe je door te klikken op het prullenbakje naast het e-mailadres. De pagina wordt dan automatisch vrijgegeven.

Wat is het verschil tussen een redacteur en een mede-hoofdredacteur?

Als je anderen uitnodigt om samen te werken aan het tijdschrift, kun je hen redacteur maken of mede-hoofdredacteur. Als je één of meerdere pagina’s wilt toewijzen aan een persoon, dan maak je deze redacteur van het tijdschrift. Je kunt als maker van het tijdschrift beslissen of redacteuren inzage hebben in het gehele tijdschrift.

Een mede-hoofdredacteur kan net als de maker van het tijdschrift (de hoofdredacteur) álle pagina’s bewerken en inzien. Het is niet nodig en mogelijk om pagina’s aan een hoofdredacteur of mede-hoofdredacteur toe te wijzen. Zorg ervoor dat je niet op hetzelfde moment aan dezelfde pagina werkt! 

Hoe maak ik iemand mede-hoofdredacteur?

Je kunt een redacteur mede-hoofdredacteur maken nadat hij/zij de uitnodiging heeft geaccepteerd en deel uitmaakt van het redactieteam. Klik vervolgens op de naam van de redacteur en vink aan dat hij/zij mede-hoofdredacteur zal zijn.

Ook kun je iemand direct bij het uitnodigen al mede-hoofdredacteur maken.

Een mede-hoofdredacteur kan net als de hoofdredacteur álle pagina’s bewerken. Het is niet nodig en mogelijk om pagina’s aan een hoofdredacteur of mede-hoofdredacteur toe te wijzen. Zorg ervoor dat je niet op hetzelfde moment aan dezelfde pagina werkt! 

Ik wil samenwerken met redacteuren die andere talen spreken. Kan dit?

Bij het uitnodigen van de redacteuren kan je de taal selecteren waarin de e-mail wordt verstuurd. Je kunt kiezen uit Nederlands, Engels en Duits. De redacteur wordt ook automatisch naar de Engelse, Duitse of Nederlandse pagina toegeleid.

Één van de redacteuren is zijn uitnodigingsmail kwijt. Wat nu?

Controleer of je het goede mailadres hebt gebruikt voor de uitnodiging. Zo niet, verwijder de foutieve uitnodiging en nodig de redacteur opnieuw uit met het juiste e-mailadres. Klopt het adres wel en heeft de redacteur geen e-mail ontvangen? Vraag hem/haar dan een account aan te maken bij Jilster met hetzelfde e-mailadres. Nadat de redacteur inlogt met dit account zal de uitnodiging om mee te werken aan het tijdschrift zichtbaar zijn onder zijn account.

Hoe weet ik aan wie ik welke pagina’s heb toegewezen?

Klik op de roze knop ‘pagina’s toewijzen’, rechtsonder de lijst met redactieleden. Nu verschijnt er een overzicht van de pagina’s met de bijbehorende redacteur. Ook kun je in de lijst met redactieleden de naam van de redacteur aanklikken. Je krijgt dan o.a. de pagina’s te zien die toegewezen zijn aan deze redacteur.

Tip: zet de naam van de redacteur op de lege pagina voordat je deze toewijst. Je ziet dan zelf gemakkelijk welke blanco pagina’s nog over zijn om zelf te bewerken.

Hoe kan ik een redacteur meerdere pagina’s toewijzen?

Je kunt bij het uitnodigen een redacteur direct al meerdere pagina’s toewijzen. Het kan ook later. Klik op de roze button ‘pagina’s toewijzen’ of klik op de naam van de redacteur in de redactieruimte.

Een redacteur heeft een pagina ingeleverd maar wil deze weer bewerken. Kan dit?

Ja, dat kan. De (mede-)hoofdredacteur kan in het overzicht van alle pagina’s de pagina selecteren en dan kiezen voor ‘redacteur’. Daar kan je een vinkje plaatsen bij ‘Pagina vrijgeven’. Daarna kan de redacteur de pagina weer bewerken en opnieuw inleveren.

Hoe weet ik of een mede-hoofdredacteur tegelijk met mij aan een pagina werkt?

Dit kun je met elkaar afspreken in de chatbox door een berichtje te plaatsen onderaan bij ‘chat met je redactieleden’.

Kan ik als hoofdredacteur bepaalde foto’s afschermen voor andere redacteuren?

Alle redactieleden kunnen de foto’s in het online ontwerpprogramma zien van het tijdschrift waaraan zij meewerken.

Wil je dat de redacteuren bepaalde afbeeldingen niet zien, dan kun je ervoor kiezen om een nieuw tijdschrift te starten en hier je foto’s te uploaden. In het online programma kun je ook foto’s vanuit andere (eigen) tijdschriften plaatsen. Je kunt in dit geval de foto’s uit het andere tijdschrift kopiëren, zonder dat de redacteuren deze zien.

Bij sommige pagina’s in het paginaoverzicht worden uitroeptekens getoond. Wat betekent dit?

Deze uitroeptekens betekenen dat de redacteur de pagina heeft ingeleverd, maar dat de hoofdredacteur de pagina nog ‘gereed’ moet maken. Dit geeft de hoofdredactie de gelegenheid om de pagina’s nog eens te controleren, voordat deze drukgereed worden gemaakt. Als alle pagina’s ‘gereed’ zijn kan je het tijdschrift bestellen.

Wat betekenen de iconen die getoond worden bij mijn pagina’s in het paginaoverzicht?

De iconen die getoond worden bij je pagina’s geven de status van je pagina weer. Hieronder vind je een overzicht van de mogelijke iconen en hun betekenis.

• Ben je een hoofdredacteur?
Geen icoon = De pagina is nog leeg of opgeslagen
Uitroepteken = De pagina is ingeleverd door redacteur
Groen vinkje = De pagina is drukgereed

Als alle pagina’s ‘gereed’ zijn kan je het tijdschrift bestellen.

Kan ik individueel met mensen overleggen in de chatbox?

Het is niet mogelijk om individueel met iemand te chatten. Alle redacteuren die toegang hebben tot het tijdschrift kunnen de berichten in de chatbox lezen.

De Jilster handleiding bestellen?

Het is ook mogelijk om onze handleiding te bestellen, zodat je deze altijd naast je kunt houden. In deze handleiding vind je alles wat je moet weten over het werken met Jilster. Bekijk de handleiding online of bestel hem gratis. Je betaalt alleen de verzendkosten.