Een sjabloon gebruiken

  • 1. Open het tabblad 'pagina' om een sjabloon aan je pagina toe te voegen

Veelgestelde vragen

Sjablonen

Kan ik ook eigen sjablonen maken of pagina’s hergebruiken?

Ja, dat kan. Je kunt eigen pagina’s die je eerder hebt gemaakt hergebruiken en gebruiken als sjabloon.

Open de pagina waarop je een eerder gemaakte pagina wilt gebruiken en klik op het tabblad ‘pagina’, links bovenin het online programma. Open het kopje ‘eigen pagina’s’, selecteer de pagina die je wilt kopiëren en plaats deze op je huidige pagina. 

We raden aan om sjablonen in een apart tijdschrift te maken.  Dit is vooral heel handig als je meerdere pagina’s in dezelfde basisopmaak wilt vormgeven of als je van plan bent vaker een tijdschrift wilt maken in een bepaalde opmaak.

Hoe verander ik de achtergrond van een sjabloon?

Het kan zijn dat de achtergrond bestaat uit een achtergrondafbeelding. Deze kun je aanpassen of verwijderen bij het kopje ‘achtergrond’, onder het tabblad ‘pagina’. Bestaat de achtergrond uit een paginavullende afbeelding op de pagina, dan kun je deze eenvoudig selecteren en verwijderen. Hier vertellen we je meer over het plaatsen van achtergronden.

Waarom kan ik elementen, zoals een tekstkader of afbeelding, niet selecteren in het sjabloon?

Een sjabloon bestaat vaak uit verschillende lagen van afbeeldingen en kaders. Het kan zijn dat je het gewenste element niet te pakken krijgt omdat er een laag overheen staat (bijv: een tekstkader of afbeelding).
Om het gewenste element te selecteren dien je daarom de bovenliggende laag eerst te verplaatsen. Schuif deze bijvoorbeeld even opzij, zodat je het element vrij komt te liggen.

Zijn de afbeeldingen die gebruikt zijn in de sjablonen ook los beschikbaar?

Veel afbeeldingen die gebruikt zijn in de sjablonen, zoals fotolijsten en labels, kun je terugvinden onder het kopje clip-art. Deze thema-afbeeldingen kun je gebruiken voor je eigen tijdschrift en zijn gerangschikt naar thema, zoals: dieren, hartjes, verjaardag, emoticons etc.

Staat een afbeelding er niet tussen? Dan is deze helaas niet meer beschikbaar als clip-art. Ga in dat geval zelf op zoek naar een soortgelijke afbeelding.

De Jilster handleiding bestellen?

Het is ook mogelijk om onze handleiding te bestellen, zodat je deze altijd naast je kunt houden. In deze handleiding vind je alles wat je moet weten over het werken met Jilster. Bekijk de handleiding online of bestel hem gratis. Je betaalt alleen de verzendkosten.