Je tijdschrift controleren ☆

  • 1. Controleer je tijdschrift nog eens goed voordat je je bestelling plaatst - Dit kan op verschillende manieren

Veelgestelde vragen

Belangrijke aandachtspunten ☆

Wat betekenen de stippellijnen op de pagina?

Op iedere pagina staan twee stippellijnen op en rondom de pagina: de snijrand en een aanbevolen marge.

  • De buitenste stippellijn geeft de snijrand weer, met daarbuiten een snijmarge van 4 mm. Je pagina’s worden op deze stippellijn gesneden in onze drukkerij. Plaats de elementen die je wilt laten aflopen van de pagina altijd ruim over deze stippellijn heen om witte snijrandjes te voorkomen.  
  • De binnenste stippellijn geven een marge aan. Plaats je afbeeldingen en tekst binnen deze marge, zodat ze altijd goed lees- en zichtbaar zijn. Let op: de verlijming van de gelijmde glossy neemt extra ruimte in bij de ‘naad’ van het tijdschrift.

Hoe groot is de snijmarge rondom de pagina?

Houd bij het opmaken van de pagina rekening met een snijmarge van 4 mm. Tijdens het op maat snijden van de pagina’s kan de snijrand (buitenste stippellijn) enkele mm afwijken. Plaats daarom aflopende elementen, zoals een afbeelding of kleurvlak, ruim over deze snijrand (4 mm). Dit voorkomt witte randjes op je pagina.

Wat zijn de exacte afmetingen van de pagina?

We gebruiken A4-formaat (210×297 mm) met een afloop/snijrand van 4 mm aan alle zijden: dat brengt het paginaformaat op 218×305 mm.

Waarom is de achterpagina breder dan de rest van de pagina’s?

Het canvas van de achterste pagina is breder dan de andere pagina’s, omdat hierbij rekening wordt gehouden met de kaft van het tijdschrift of boek. Hoe meer pagina’s het tijdschrift heeft, hoe dikker de kaft wordt. Om de kaft mooi door te laten lopen vragen we je daarom de achterpagina volledig op te maken.

Waarom krijg ik een waarschuwing als mijn tekst buiten de binnenste stippellijn valt?

De binnenste stippellijnen op de pagina geven de marge aan waarbij het zeker is dat je tekst en afbeeldingen goed lees- en zichtbaar zijn. Tijdschriften met een gelijmde rug nemen bijvoorbeeld meer ruimte in bij de naad van het tijdschrift, waardoor tekst niet meer volledig leesbaar is als deze buiten de aangegeven marge vallen in daarmee in naad van het tijdschrift verdwijnen.

Welke kwaliteit moeten mijn afbeeldingen minimaal hebben?

Voor het mooiste resultaat kun je het beste afbeeldingen gebruiken met een resolutie van 300dpi. In ons programma geven wij automatisch een waarschuwing als de kwaliteit van je afbeelding te laag is om scherp gedrukt te worden. Deze waarschuwing verschijnt zodra je afbeeldingen een resolutie van 150dpi of minder hebben. 

Houd er rekening mee dat de kwaliteit van de afbeelding lager wordt als je deze groter maakt. Voldoet je afbeelding niet aan de juiste resolutie? Plaats deze dan kleiner in het tijdschrift of vervang de afbeelding. 

Bekijken en doorbladeren

Kan ik een afdruk maken om de laatste taalfouten uit de tekst te halen?

Ja, het is mogelijk om je pagina’s af te drukken:

  1. Ga naar het pagina-overzicht van je tijdschrift en beweeg met je muis over de pagina. Kies ‘download’. Je kunt dan een lage-resolutie pdf downloaden (72dpi). Deze kun je gratis downloaden en uitprinten ter controle.
  2. Je kunt ook een lage-resolutie pdf (72dpi) bestellen van het hele tijdschrift. Deze pdf kun je via de normale bestelprocedure bestellen voor een bedrag van €3,95.
  3. Een andere mogelijkheid is om tegen een gereduceerd tarief een proefexemplaar te bestellen. Dat gaat via de normale bestelprocedure.

Kan ik een pdf-bestand downloaden van het hele tijdschrift?

Ja, dat kan. Je kunt via het bestelproces een lage-resolutie pdf (72dpi) bestellen van het hele tijdschrift. De kosten hiervoor bedragen €3,95.

Kan ik ook een hoge-resolutie pdf (300dpi) bestellen van mijn hele tijdschrift?

Het is helaas niet mogelijk om een hoge kwaliteit pdf (300 dpi) van het hele tijdschrift te bestellen.

Het gebruik van de Jilster website is helemaal gratis. Ook kun je gratis een online magazine aanmaken dat je met anderen kunt delen.

Het enige verdienmodel van Jilster is op geprinte exemplaren. Daarom is het niet mogelijk om een hoge kwaliteit pdf die je zelf zou kunnen printen te bestellen.

Op de achterkant van mijn tijdschrift wordt een QR-code getoond. Wordt deze ook geprint?

Ja, dit wordt ook geprint. De QR-code bevat de kenmerken van het tijdschrift, zoals het ordernummer. Deze gegevens zijn noodzakelijk voor de verwerking en verzending van je bestelling.

Kan ik de QR-code op de achterkant van het tijdschrift verplaatsen of verwijderen?

Het is helaas niet mogelijk om de QR-code te verwijderen en/of naar een andere positie te verplaatsen. De QR-code bevat gegevens, zoals je ordernummer, die volgens een geautomatiseerd proces gescand worden in onze drukkerij. Deze gegevens zijn noodzakelijk voor de verwerking en verzending van je bestelling.

Ik wil je paginavolgorde aanpassen, maar heb alles al gepubliceerd. Kan dit nog?

Ja, dat kan. Na het publiceren kan de paginavolgorde nog gewijzigd worden. De pagina’s hoeven niet opnieuw gepubliceerd te worden.

Kan ik mijn tijdschrift ook online aan anderen laten zien?

Ja, dat kan. Je kunt je tijdschrift online delen, zodat ook anderen door het tijdschrift kunnen bladeren. Ook kun je anderen (mede-hoofd)redacteur maken van het tijdschrift, zodat zij het tijdschrift in Jilster kunnen bekijken. Je kunt hierbij zelf aangeven welke rechten zij hebben als (mede-hoofd)redacteur.

De Jilster handleiding bestellen?

Het is ook mogelijk om onze handleiding te bestellen, zodat je deze altijd naast je kunt houden. In deze handleiding vind je alles wat je moet weten over het werken met Jilster. Bekijk de handleiding online of bestel hem gratis. Je betaalt alleen de verzendkosten.