Een vorm toevoegen en bewerken

  • 1. Open het tabblad 'vorm' om een vorm of kleurvlak aan je pagina toe te voegen

Veelgestelde vragen

Kleurgebruik

Kan ik een eigen kleur toevoegen en gebruiken?

Ja, dat kan. Open het kleurenpalet en voeg in het invoerveld de kleurcode toe van de kleur die jij wilt gebruiken op je pagina. De kleurcode is altijd een combinatie van 6 karakters (0-9 en A-F)

Kijk voor inspiratie eens naar deze kleurenpaletten, hier vind je verschillende kleuren en kleurcombinaties. Elke kleur heeft zijn eigen hexcode. Heb je een mooie kleur gevonden, dan kun je die code in het kleurenbalkje van het online programma plaatsen.

Worden alle kleuren die ik op mijn beeldscherm zie precies zo geprint in mijn tijdschrift?

Het kan zijn dat er een klein kleurverschil optreedt tussen wat je op het beeldscherm ziet en hoe diezelfde kleur in je tijdschrift zichtbaar wordt. Dit heeft te maken met de kleuropbouw van je beeldscherm (RGB) en de opbouw van de inkt waarmee geprint wordt (CMYK). In de meeste gevallen zal er geen tot weinig verschil zijn in de kleuren, maar sommige kleuren, zoals fluoriserende kleuren, kunnen niet met inkt opgebouwd worden en zullen om die reden iets afwijken van de kleur die op het beeldscherm te zien is.

Ook is elk beeldscherm anders, waardoor kleuren op het ene beeldscherm iets anders uitvallen dan op een ander beeldscherm.

Kleurvlakken

Kan ik meerdere kleurvlakken en elementen tegelijkertijd verplaatsen?

Ja, dat kan op verschillende manieren.

  • Selecteer met je muis verschillende elementen door over de betreffende elementen te slepen, terwijl je de muis ingedrukt houdt. De elementen die binnen dit selectieveld vallen worden geselecteerd en kunnen als geheel verplaatst worden.
  • Houd de shift-knop ingedrukt, terwijl je de afbeeldingen selecteert die je als geheel wilt verplaatsen. 

Ik wil een kleurvlak laten doorlopen over een spread. Kan dit?

Ja, dat kan. Je kunt kleurvlakken op verschillende manieren laten doorlopen over een spread (2 pagina’s):

  • Plaats je kleurvlak op één van de pagina’s en geef deze de gewenste afmetingen, positie en opmaak. Zorg ervoor dat je kleurvlak helemaal tot het rand van het canvas loopt en de snijmarge volledig bedekt. Dit voorkomt witte randjes op je pagina. Sla je pagina op. Open vervolgens de andere pagina en dupliceer je eerder gemaakte pagina door onder het tabblad ‘pagina’ te kiezen voor eigen pagina’s. Sla de pagina op. Je kleurvlak loopt nu mooi door over beide pagina’s.
  • Plaats je kleurvlak op één van de pagina’s en geef deze de gewenste afmetingen, positie en opmaak. Zorg ervoor dat je kleurvlak helemaal tot het rand van het canvas loopt en de snijmarge volledig bedekt. Schrijf de waardes van de y-as en de x-as op, evenals de hoogte en breedte van het element. Open vervolgens de volgende pagina en plaats een nieuw kleurvlak met dezelfde waardes. Je kleurvlak loopt nu mooi door over beide pagina’s.

De Jilster handleiding bestellen?

Het is ook mogelijk om onze handleiding te bestellen, zodat je deze altijd naast je kunt houden. In deze handleiding vind je alles wat je moet weten over het werken met Jilster. Bekijk de handleiding online of bestel hem gratis. Je betaalt alleen de verzendkosten.