Het spullen tijdschrift

Minimaliseren en ontspullen is hip. De ene na de andere opruimgoeroe vertelt ons hoe we het beste zouden kunnen opruimen. Ben jij iemand die moeilijk afstand neemt van spullen? Ben je bang dat je, wanneer je afscheid neemt van de spullen, je ook afscheid neemt van de herinnering? Dan is het spullentijdschrift iets voor jou! 

Verhalen achter spullen

Mensen kunnen om veel verschillende redenen het etiketje emotionele waarde op heel veel verschillende artikelen plakken. Het kan zijn dat een oude versleten knuffel je doet denken aan een vriendinnetje of een theeservies die van de lievelingstante is geweest nu niet meer uit 12 stuks bestaat maar in 25 stukjes is. Of wat dacht je van kleding van andere mensen? Je ziet ze er zo weer in lopen toch? De herinneringen aan deze spullen zitten in je hart en die kun je ook terughalen als de spullen er niet meer zijn. Bijvoorbeeld door er foto’s van te maken. 

Uit wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd door de Ohio State University blijkt dat mensen die foto’s maakten van de spullen die zij wegdeden, minder moeite hadden om spullen weg te doen. Simpelweg omdat ze nog een foto hadden als aandenken. 

Zelf een spullen tijdschrift maken?

Heb je al wat zin gekregen om aan de slag te gaan met opruimen? Wat goed! Maak mooie foto’s van de spullen die je wegdoet en voeg alles samen in een tijdschrift of fotoboek. Schrijf bij ieder voorwerp waar het vandaan komt en aan wie of wat het je doet denken. Ook tekeningen en knutselwerkjes van je kinderen, liefdesbrieven van je eerste vlam en andere papieren documenten kun je laten inscannen. Dat maakt het afscheid net iets makkelijker.

Lees ook Het spullentijdschrift van mevrouw Gosen voor meer tips en inspiratie.