Verhalen - Tijdschrift

Image

Ben en ik waren 50 jaar getrouwd. Ze zorgden voor een grote verrassing tijdens het huwelijksfeest. Oude foto's, persoonlijke verhalen, felicitaties, maar ook achtergrondverhalen over het ontstaan van onze familie. We ontdekten die avond dat onze broers, zussen, kinderen en kleinkinderen een tijdschrift hadden gemaakt. Later drong het nog meer tot ons door hoe bijzonder dit was. Niet alleen voor ons. Ook voor de andere familieleden en de volgende generatie. De kleinkinderen zullen zich herinneren wat er uit het huwelijk van hun grootouders is opgebloeid. Ik koester het tijdschrift nog steeds en blader het regelmatig door met een gevoel van dankbaarheid.

  • Trix
Image

Als strateeg, spreker en coach geloof ik dat de sleutel tot een geslaagd project de samenwerkingsrelatie is. Het magazine dat ik heb gemaakt is een ideale reflectie van de kwaliteit van mijn dienstverlening. De masterclasses, de Kickstart sessies en de Collaboration Boosters. Succesvol samenwerken is voor mij een succesformule en de reden dat ik met veel passie mijn werk kan doen. Ik ben van nature een verbinder en ben blij dat ik met het medium van het magazine gepersonaliseerd mijn doelgroep bereik. En op een prachtige manier die mij met trots vervuld.

  • Mirjam
Image

In oktober versterkte ik het team van KWIK Events en ging aan de slag met het relatie-magazine. Ik had al ervaring met storytelling vanuit mijn studie. Tevens had ik al passie voor 'het verhaal achter het bedrijf'. De relaties uit de evenementenbranche stuurde allen hun persoonlijke verhalen. Door het per email te doen, en niet per interview, kon ik de essentie uit hun verhaal halen, in plaats van dat ik een eigen idee creëerde.
Wil je het eindresultaat zien? Klik op deze link om te browsen door het relatie-magazine.

  • Fréderike
Image

Ik ben docente Frans op het Rhizo Lyceum te Kortrijk. Al zeven jaar maken de studenten - van circa 17 jaar - een magazine in de makerspace van Jilster om te laten zien hoe zij de franse taal beheersen. De studenten vormen heuse redactieploegen van ongeveer zeven redacteurs, waarbij iedereen z'n eigen rol krijgt. Iemand doet de interviews, een ander is hoofdredacteur, en weer een ander doet de vormgeving. Ze ontdekken hoe belangrijk ze voor elkaar zijn om een magazine van betekenis te creëren. Aangezien ze aan het eind in de vorm van een persconferentie hun magazine presenteren aan familie en vrienden, doet het er ook echt toe.

  • Mathilde
Image
Image
Image
Image

Wij (STARS@ZANZIBAR) hebben een opleiding opgezet in Zanzibar, met thema’s als vervuiling, water, ontbossing en klimaatverandering. Het gaat over de problemen, maar ook over: wat kunnen wij doen? We leren praktische alternatieven te vinden die niet schadelijk zijn voor het milieu. In het dagelijks leven en in werk, we ondersteunen ook duurzame kleine start ups. Zo werken we samen aan duurzaamheid: voor de toekomst en inkomen van vandaag.

  • Annie
Image

Ik schrijf al anderhalf jaar en heb een vaste lezerskring, die ik wekelijks de link mail naar een nieuw blog. Met name mijn eigen lezerskring is geïnteresseerd in de gebundelde versie van de Parels. De mooiste pagina? Iedere keuze doet een andere pagina tekort. Maar eerlijk is eerlijk, de middenpagina is wel een hele aansprekende geworden. De foto verbeeldt mijn TekstAtelier waarvan de deuren openslaan en de letters je in het licht achter de deuren tegemoet dansen. De teksten die ik op deze twee pagina’s in allerlei lettertypen heb opgenomen, komen uit de 26 columns die elders in het magazine staan.

  • Erica
Image

Gewoon een betoog schrijven wordt door leerlingen al snel saai gevonden. Maar een betoog in een zelf te maken tijdschrift wordt al veel aantrekkelijker. Door deze manier van lesgeven – het maken van een tijdschrift – kon ik veel opdrachten op het gebied van schrijfvaardigheid kwijt. In de les legde ik uit wat een betoog is, waar een advertorial aan moet voldoen en kregen de leerlingen schrijfplannen. Vanuit die input gingen ze aan de slag. Een nieuwe, voor leerlingen aansprekende manier om met schrijven bezig te zijn.

  • Miranda
Image

Ik ken Marriët nu vier jaar. Zij is mijn beste vriendin. We hebben een hoop te verduren gehad, maar met elkaars steun wisten we er altijd weer bovenop te komen. Marriët is op dit moment druk bezig met afstuderen, dat valt haar best zwaar. Met een zelfgemaakt tijdschrift wil ik haar een hart onder de riem steken. Marriët: Ik dacht eerst dat Priya een lp onder haar arm droeg toen ze bij ons binnenkwam. Ze had het cadeautje zo gek ingepakt. Toen ik het cadeau had uitgepakt, moest ik wel even een traantje wegpinken.

  • Priya
Image

Als afscheid van Tilburg en als herinnering aan ons fijne en mooie huis heb ik dit tijdschrift gemaakt. Volledig geïnspireerd door het blad Eigen Huis & Interieur. Ik was zowel fotograaf, tekstschrijver als maker van het tijdschrift. Terwijl ik eraan werkte, kwamen er steeds nieuwe ideeën voor originele pagina’s. Ik heb grote lol gehad bij het maken van de teksten omdat ik me liet inspireren door professionele bladen. Heel veel van die teksten waren ook precies van toepassing op mijn tijdschrift.

  • Esther
Image

Twee weken geleden kwam ik op het idee om Arie een zelfgemaakt tijdschrift te geven. Direct na mijn studie ben ik bij de Dienst Huisvesting gaan werken en in die negen jaar tijd, ben ik getrouwd, verhuisd, heb ik twee kinderen gekregen, mijn rijbewijs gehaald en mijn master afgerond. Je kunt dus wel stellen dat ik onder de leiding van Arie een soort van volwassen geworden ben. Er zijn momenten geweest waarop ik stampvoetend of volledig in tranen zijn kantoor ben binnengelopen. Bij Arie kwam ik dan weer tot rust. Het allerleukste vind ik de reactie van Arie op het tijdschrift. Hij was sprakeloos. Dat komt niet vaak voor.

  • Imke
Image

In de maanden mei – juni zijn de Zuyd-studenten negen weken met het tijdschrift bezig. Na zes weken is het af en volgt een acquisitiegesprek waarin de student aan de hand van het tijdschrift zichzelf positioneert. Dit gesprek zorgt ervoor dat ze heel goed weten wat ze te bieden hebben. Hier etaleren ze hun kennis en kunde, voordat ze op stage gaan in het derde jaar. De studenten waarderen het zeer om echt iets van zichzelf te maken. Andere scholen zou ik willen meegeven, probeer te vernieuwen in je toetsvorm. Het maken van een tijdschrift is een leuke, persoonlijke en kwalitatieve manier van toetsen.

  • Matthias
Image
Image

Melissa en ik hebben samen heel wat bloemetjes buiten gezet. Eén van de allermooiste momenten was toch wel toen we erachter kwamen dat we allebei tegelijk zwanger bleken te zijn van ons eerste kindje. Afgelopen jaar mochten we ook nog eens allebei in ‘t huwelijksbootje stappen en waren we getuige bij elkaar op de bruiloft. Hoe waardevol en een kroon op onze vriendschap. Samen met de andere vriendinnen van Melissa ging wij aan de slag met het maken van een boek. Het geven van het tijdschrift was een prachtig en emotioneel moment. Het is zo fijn om de herinneringen die je aan elkaar hebt op papier te hebben en om deze samen te bekijken onder het genot van een glaasje wijn.

  • Renate
Image

Mijn dochter is altijd moeilijk te verrassen geweest. Als kind raadde ze altijd wat er in cadeautjes zat. Bijna alsof ze door het papier heen kon kijken. Michelle had al een paar keer laten doorschemeren dat ze moeite had met dertig worden. Ik dacht daar moet ik wat mee doen. Ik vroeg haar vriendinnen, familieleden en collega’s om een stukje te schrijven en met een foto naar me op te sturen. Het is erg leuk om te ervaren hoe anderen je dochter zien en kennen. Het resultaat was fantastisch en Michelle was enorm verrast. Ze moest de glossy aan de kant leggen anders had ze deze helemaal uitgelezen tijdens haar feest.

  • Brigitte
Image

In nog geen tien minuten tijd hadden we een bladzijde vol met topics bedacht die terug moesten komen in het tijdschrift. We hebben in een deuk gelegen over de anekdotes die naar boven kwamen. Naast de persoonlijke verhalen van familie en vrienden van oma, hebben we het tijdschrift gevuld met ‘tegoedbonnen’, een ‘horoscopen pagina’ en een artikel over kunst. Mijn oma heeft het tijdschrift met tranen gelezen en bekeken. Inmiddels denk ik al wel 75 keer.

  • Lisanne
Image

Mijn moeder was een echt Amsterdams stadsmeisje. In de sixties heeft ze als coupeuse (naaister) bij het modehuis Gerzon gewerkt dat bekend stond als een luxe damesmode winkel in Den Haag. In de tijd dat ze van mij in verwachting was, heeft ze ook een aantal grote modeshows in het buitenland gelopen. In 1962 is ze met mijn vader in de Sionskerk in Amsterdam getrouwd waar ze in een fantastische jurk bij het altaar verscheen. Inmiddels is mijn vader al een aantal jaar overleden. Mijn moeder en ik zijn altijd al erg hecht met elkaar geweest, maar het verlies van mijn vader bracht ons nog dichter bij elkaar.

  • Elles
Image

De reacties waren zeer lovend. Mijn moeder reageerde geëmotioneerd op alle persoonlijke verhalen en foto’s door de jaren heen. Ik ben ontzettend dankbaar dat ik dit voor haar heb kunnen doen en dat ook nog eens samen met mijn dochter. Toen ik enkele maanden geleden aan dit tijdschrift begon, verwachtte ik niet dat er zoveel herinneringen voorbij zouden komen. Zo heeft mijn moeder de strenge hongerwinter van 1944 en de moord op president Kennedy in 1963 nog meegemaakt. Schokkende gebeurtenissen die vandaag de dag als wereldgeschiedenis worden beschreven.

  • Een liefhebbende dochter
Image

Laisser-faire. De leerlingen kregen de vrije hand in het maken van het tijdschrift. De uitvoering werd min of meer op z’n beloop gelaten. Het werd na uitleg van de opdracht direct gevraagd, maar de leerlingen kregen geen cijfer voor het maken van een Franse pagina voor in het tijdschrift. Het doel was actief bezig zijn met de Franse taal. Ik heb dan ook niet gelet op taalfouten. Dan was de opdracht anders geweest. De leerlingen zijn er zo handig in, die gaan direct aan de slag.

Image
Image

Ik ben ervan overtuigd dat het maken van een tijdschrift een lesaanpak is die voor meerdere vakken interessant is. Toen ze klaar waren heb ik de tijdschriften in de docentenkamer gelegd. Collega’s waren er meteen enthousiast over. Deze creatieve manier van lesaanpak is heel leuk. Ik hoop niet dat al mijn collega’s dit ook gaan doen, want dan moet ik weer wat nieuws verzinnen ;) Met de open dag hadden we de tijdschriften liggen. Ouders hebben dan niet eens in de gaten dat leerlingen dit zelf hebben gemaakt. Ze denken dat het bijvoorbeeld lesmateriaal is. Volgend jaar komt er een briefje bij: ‘Gemaakt door leerlingen’.

  • De Juf
Image

De leerlingen kregen ongeveer zes weken de tijd om aan het Gouden Eeuw project te werken. We legden de leerlingen uit dat we dit stap-voor-stap gaan doen en dat we er een paar weken de tijd voor hebben. En door een eigen planningsschema in het boekje bij te houden, komt het vanzelf goed. Het resultaat is een eigen Gouden Eeuw tijdschrift. Binnen het onderwijs bestaan zulke leuke ideeën. Door thuis met het tijdschrift bezig te zijn, voelde het voor de leerlingen niet als huiswerk maken. Het was gewoon leuk.

  • Mirjam
Image
Image

Ik ben student aan de opleiding Kleur & Stijl. Ik heb een magazine gemaakt die als eindwerk dient. Het resultaat is een kleurrijk tijdschrift dat een indruk geeft van mijn genoten opleiding. Binnenkort open ik mijn eigen bedrijf ‘Manon L’Eco’, waarbij ik vrouwen van persoonlijk stijladvies voorzie. Ik ga het tijdschrift nog verder uitwerken met eigen foto’s, zodat ik dit straks kan gebruiken in mijn eigen zaak. Ik kreeg veel positieve reacties en sommigen vroegen zelfs of ze het tijdschrift konden kopen.

  • Manon
Image

Een lesboekje met de belangrijkste verhalen over Jezus, zoals die in de Bijbel staan, was de leidraad voor het maken van een glossy. Dit boekje werd gebruikt in de godsdienstles. In een aantal lessen hebben we de inhoud behandeld. De tweedejaars leerlingen havo en gymnasium verdiepten zich in de verschillende verhalen over Jezus en maakten hierover opdrachten uit het lesboekje. De opdracht was dat ongeveer de helft van de glossy uit afbeeldingen moest bestaan. De leerlingen zochten zelf de afbeeldingen bij de verhalen.

  • Richtje
Image
Image
Image

Maaike is als een kleindochter voor me. We hebben een speciale band en spreken elkaar regelmatig. Ik heb dan ook met veel plezier met haar samengewerkt aan ons familie project. Naast de teksten die we kregen opgestuurd, hebben we er zelf ook een aantal geschreven, zoals een artikel met beauty tips over ‘mooi oud worden’ en ‘vijftig wijsheden van 50 worden’. Om de verrassing zo groot mogelijk te maken - de jarigen kennen Jilster - hadden we het tijdschrift in een grote doos verpakt met daarbij een doos tissues voor de ontroering.

  • Mieke
Image 1
Image 2
Image 3
Image 4

Mijn moeder was ontzettend blij en aangedaan. Ze had het helemaal niet zien aankomen. Bij sommige foto’s moest ze ontzettend hard lachen, maar ik kon ook merken dat ze ontroerd was door het gebaar. Ik las dingen terug die ik nog helemaal niet over mijn moeder wist. Ook vond ik het erg leuk om op deze manier met elkaar samen te werken en mijn moeder te laten weten dat ze ons heel erg dierbaar is.

  • Elseline
Image

Ik ben erg trots op het eindresultaat. De ‘Sophie’ is een zeer persoonlijk magazine geworden. Ieder woord en elke letter heeft een betekenis. Ik ben natuurlijk geen professioneel ontwerper of schrijver. Maar ik denk dat dat juist het verschil maakte. Het was niet strak professioneel vormgegeven, waardoor de emotie er juist vanaf sprong. Ik ben dan ook super fier op het resultaat.

  • Aurelie
Image

Een magazine maken is leuk omdat je echt een product maakt, niet zomaar een papieren verslag. Je moet nadenken over de opmaak. Het moet leuk zijn om te lezen. Wij zijn als lerarenopleidingen Natuur-, Wis-, en Scheikunde van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) daarom gestart om bedrijfsstages vast te laten leggen in een tijdschrift. Tijdens deze pilot maken de studenten kennis met verschillende bedrijven uit de regio en moeten ze hun bevindingen en ervaringen in het zelfgemaakte tijdschrift bundelen.

  • Hans
Image

Afscheid Kriebels. Ik mail de meester van mijn groep 8, Tim van der Knaap, over mijn ‘top secret’ plan. Hij vindt een eigen glossy als afscheidscadeau een superleuk idee. Hij vindt dat dit het moment van afscheid nemen voor ons allemaal onvergetelijk maakt. Voor nu, maar zeker voor later. Meester Tim verwijst mij door naar de ouderraad. Op naar de ouderraad. Daar leg ik mijn idee uit.... de rest werd geschiedenis….

  • Marlies
Image

Het is begin april. Zonder nieuwsgierige 8ste-groepers in de buurt komen de drie glossy-moeders in het geheim bij elkaar. Te midden van een stapel, verschillende afscheidstijdschriften bespreken ze hoe ze het gaan aanpakken. Allerlei ideeën gaan over tafel. Karen pakt ter inspiratie ook het tijdschrift van vorig jaar erbij. Gemaakt voor haar oudste die toen van school ging. Wordt de glossy van dit jaar een bonte verzameling, een tijdschrift à la een vriendenboekje of een ‘de groei van een klas’-tijdschrift?

  • Juf Joke
Image
Image

Met dit tijdschrift wilden we Corry, dé motor van OT, in het zonnetje zetten, omdat zij zich van begin af aan heeft ingezet voor OT. OT staat voor Orthostatische Tremor, een zeldzame neurologische aandoening die trillingen in de beenspieren veroorzaakt bij het stilstaan. Om haar te bedanken, kreeg ze tijdens het eerste lustrum van de jaarlijkse ontmoetingsdag namens alle leden van de OT-patiëntengroep een zelfgemaakt tijdschrift cadeau.

  • Gineke
Image

Toen ik hoorde dat we een magazine gingen maken, dacht ik ‘wow’. Dat wilde ik al toen ik nog klein was. Het was super om het helemaal zelf te bedenken en te maken. Heel gaaf om nu een eigen tijdschrift te hebben. Ik vind het tot nu toe het leukste project wat we op school gedaan hebben. Ik wilde een magazine net als in de winkel met een harde kaft en een glossy voorkant. Ik had onderzoek gedaan naar wat het kost om te adverteren in een echt magazine. Alle bedrijven die mij gesponsord hebben, heb ik een exemplaar gegeven. Nu ligt mijn tijdschrift bij een aantal bedrijven in Emmeloord.

  • Delina