Filmposter maken als lesmateriaal

Tegenwoordig lezen kinderen niet meer zo graag. Een leuke film of serie valt daarentegen vaak nog wel goed in de smaak. Een leuk idee is om met de klas een film te kijken en de leerlingen hier naderhand in groepjes een poster over te laten maken. Je kunt de leerlingen ook zelf een film laten kiezen die ze thuis kunnen kijken als huiswerkopdracht. De poster kunnen ze dan individueel maken en presenteren voor de klas.

Wat wordt er geleerd?
Het maken van een poster, leert leerlingen hoe ze een boodschap kort, bondig en beeldend kunnen overbrengen en wat daarvoor nodig is. Het is daarnaast een creatieve opdracht en met de Jilster makerspace kunnen ze veel kanten op.

De leerlingen zullen zich niet alleen bezig houden met de tekst, maar ook met het ontwerp van de poster. Denk aan: de opmaak van afbeeldingen, kleurgebruik, de afwisseling tussen lettertypes en lettergroottes, enzovoorts. De poster moet in één oogopslag kunnen vertellen waar de film over gaat.

Kenmerken van een filmposter
Filmposters van grote blockbusters hebben allemaal een aantal dingen met elkaar gemeen. De titel in grote hoofdletters, de namen van de acteurs en de zogenaamde ‘billing block letters’, onderaan de poster. Ook wordt vaak de datum van wanneer de film in première gaat vermeld. En niet te vergeten, een pakkende afbeelding die de achtergrond bedekt. Het gezicht van de held uit de film, de hoofdrolspeelster die stoer over haar schouder kijkt of een gezicht dat bestaat uit verschillende objecten of foto’s.

Dé filmposter clichés
Het blijkt dat filmposters vaak heel erg op elkaar lijken. Denk aan de opstelling van de hoofdrolspelers, het kleurgebruik of de objecten die zijn gebruikt om een bepaald effect bij het grote publiek te bereiken. Dit worden ook wel ‘filmposter clichés’ genoemd.

Je poster op papier bestellen
Wil je de mooiste filmposters op papier, zodat je die kunt ophangen? Bestel dan het gewenste aantal en formaat en druk de poster af vanuit de makerspace. Je kunt kiezen tussen A0, A1, A2 of A3 formaat. Wil je de poster liever elders laten drukken? Het is ook mogelijk om een 300 dpi pdf van de cover te bestellen. Dan kun je het drukwerk van de poster zelf regelen.

Nog een aantal ideeën op een rij:

  • Laat leerlingen een oude poster of affiche moderniseren, bijvoorbeeld J. Howards “We Can Do It” poster uit 1943.
  • Bekijk met de hele klas een cultfilm en laat ze daarna hierover een poster maken. Dit kan in groepjes of individueel. Je kunt de leerlingen hun gemaakte poster laten presenteren voor de klas en eventueel de klas laten beslissen welke het beste is geworden.
  • Laat de leerlingen een bestaande filmposter van een bekende commerciële film herontwerpen, bijvoorbeeld een poster van de Harry Potter-filmreeks.
  • Laat de leerlingen een bestaande filmposter namaken. De leerlingen kruipen in de huid van de hoofdrolspelers die op de poster staan afgebeeld. Ze worden op dezelfde manier op de foto gezet als te zien is op de foto, dragen dezelfde soort kleding, enzovoorts.
  • Before and after: Laat de leerlingen eerst de trailer zien van een (onbekende) film, laat ze op basis daarvan een poster maken en kijk vervolgens samen de gehele film.