Mensen reageren emotioneel op kleuren

Kleuren zijn een sleutel

Kleuren hebben een sterk effect op ons mensen en kunnen verschillende gevoelens oproepen. De persoonlijke associatie en het effect van een kleur is natuurlijk individueel, maar er zijn zeker kleurwaarnemingen die we allemaal delen. Kleuren kunnen zowel negatieve als positieve effecten hebben: Rood kan bijvoorbeeld worden geassocieerd met liefde, met passie en romantiek, maar ook met boosheid, pijn en gevaar.

Kleuren in een zelfontworpen tijdschrift

Wanneer je begint met het ontwerpen van jouw eigen tijdschrift, is het belangrijk om bewust te beslissen welke kleuren je gaat gebruiken voor het ontwerp. Dit komt omdat kleur het gevoel en de waarneming van de lezer beïnvloedt. Het is raadzaam om voor het tijdschrift kleuren te kiezen die visueel overeenkomen met het thema (bijv. wit en rood voor een bruidsmagazine) en het ontwerp, maar ook het gevoel dat je aan de lezers wilt overbrengen (bijv. blauwachtige in plaats van rode tinten als het gaat om een winterhuwelijk).

Maak je eigen kleurencompositie

Kleurencombinaties

Denk eerst eens na over wat je wilt zeggen met je tijdschrift en voor wie het is. Als je een sterke indruk wilt maken, kun je kleuren kiezen die tegenover elkaar liggen in het kleurenspectrum: Kleurencombinaties met geel en paars, rood en groen, of blauw en oranje. Als je meer rustgevende en ontspannende effecten wilt creëren, kun je beter kleuren kiezen die dicht bij elkaar liggen, zoals groen en blauw of oranje en geel.

Achtergrondkleur

Als je kiest voor een achtergrondkleur is wit in de meeste gevallen een goede keuze, maar een pastelkleur kan ook heel mooi zijn. Een zachtroze of lichtblauwe kleur is bijvoorbeeld een goede keuze.

Herhalende kleuren

Is er een tint die zich steeds herhaalt in de afbeeldingen op de pagina? Dan is het perfect om het vaker te gebruiken in het ontwerp. Als je de gekozen kleur meerdere malen gebruikt, zal de lay-out meer samenhang vertonen. Alleen al de kleur kan een verbinding tussen verschillende elementen tot stand brengen. Dit voorkomt ook dat de kleurkeuze te kleurrijk wordt en dat het kleurontwerp van je pagina uit balans raakt.

Tekstopmaak

Als je besluit om kleuren te combineren met tekst, iets als gekleurde achtergrond of voor het lettertype zelf, dan moet je ervoor zorgen dat de tekst leesbaar blijft. Het is daarom belangrijk om sterke contrasten te creëren tussen tekst en achtergrond. Het is het beste om donkere achtergronden voor tekst te vermijden.

De context

Tot slot is ook de context waarin je een kleur wilt gebruiken van belang. De kleurintensiteit speelt hierbij een rol: hoe lichter een kleur, hoe zachter het effect van de kleur. De Jilster Editor biedt vele mogelijkheden om te spelen met kleuren en kleurencombinaties. Bekijk ook onze professioneel ontworpen sjablonen. Daarin zijn de kleuren nauwkeurig afgestemd op het type tijdschrift.