Pytsje Buist is docent Nederlands op het vmbo in het Friese Buitenpost. Het bevorderen van taalvaardigheid staat bij haar – uiteraard! – hoog in het vaandel. “Vorig jaar heb ik voor het eerst met Jilster gewerkt. Ik heb toen een schoolkrant gemaakt met de leerlingen. Ze waren zelf verantwoordelijk voor één eigen pagina. Op die manier is het leerrendement voor de leerlingen groter: ze zijn meer betrokken bij het project. Het mooie van Jilster is dat leerlingen er ook thuis mee aan de slag kunnen. En een tijdschrift maken past prima bij het taaldomein schrijven.”

“Een tijdschrift maken past prima bij het taaldomein schrijven.”

Smaak te pakken

Door de ervaringen van vorig jaar heeft de docent Nederlands de smaak te pakken: “Ook dit jaar wilde ik de leerlingen weer een aansprekende opdracht geven. Een collegadocent van het vak ‘Mens en natuur’ ging aan de slag met het onderwerp ‘Ruimteschip aarde’. Om leerlingen enthousiast te maken voor de ruimtereis van Andre Kuipers hebben we besloten mijn lessen hierop te laten aansluiten.”

Echte lesopdracht

Natuurlijk maakt Pytsje Buist er een echte lessenreeks van. “Ik heb een opdracht geschreven om de samenwerking te bevorderen en om de schrijf- en leesvaardigheid te oefenen.

De eerste klassers zijn in de eerste plaats trots op hun eigen bijdragen maar ze willen ook graag lezen wat hun medeleerlingen hebben geschreven.”

Overzicht als docent

In vijf lessen van drie kwartier hebben de leerlingen hun pagina gevuld. “Dat verliep goed”, zo vervolgt Pytsje Buist. “Na een korte instructie kunnen alle leerlingen zelfstandig met Jilster aan de slag. Het is prettig dat ik als hoofdredacteur het overzicht heb over het totale tijdschrift: ik kan zien hoe iedere leerling vordert. Verder is de helpdesk van Jilster prettig. Als ik ergens tegenaan loop, stuur ik een mailtje. Ik krijg snel antwoord zodat we weer verder kunnen.”

Tijdschrift doorbladeren

Pytsje Buist heeft één glossy laten drukken zodat de leerlingen daadwerkelijk het resultaat van hun inspanningen in handen kunnen houden. “Het is ideaal dat we de digitale versie van het tijdschrift op de website van school kunnen zetten. Zo kunnen alle leerlingen het tijdschrift nog eens doorbladeren en lezen. En de ouders kunnen zo ook volgen waar we mee bezig zijn.” Ook Andre Kuipers zelf weet van het tijdschrift: “We hebben hem een tweet gestuurd met een link naar het tijdschrift. Wie weet kan hij vanuit de ruimte ons tijdschrift lezen!”

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie