Een pagina bewerken

Veelgestelde vragen

Tekstopmaak

Hoe kan ik tekst plaatsen op mijn pagina?

Tekst invoegen kan door Aa te dubbel klikken of te slepen op de pagina.

Wat is een prettige lettergrootte?

Een prettig leesbare tekst op het scherm is anders dan een prettig leesbare tekst op papier. De grootte hangt ook af van de gekozen letter.

Gebruikelijk voor tijdschriften is:
• leestekst: lettergrootte 9-10
• tussenkoppen: lettergrootte 12
• koppen of titels: lettergrootte 18- 24

Je kunt voor de zekerheid een printje maken van je pagina, om te zien of de lettergrootte die je hebt gekozen, inderdaad goed leesbaar is. 

Hoe kan ik tekst in kolommen plaatsen?

In tijdschriften wordt tekst op een pagina vaak in kolommen geplaatst in plaats van naast elkaar verdeeld over de hele pagina zoals in een brief.

Als je een tekstvlak selecteert kan je aan de rechterzijde van de pagina kiezen voor kolommen. Daarmee kan je het tekstvlak in meerdere kolommen op een pagina plaatsen.

Mijn tekst valt buiten het tekstkader. Hoe kan dit?

Als je tekst aan de onderkant van het tekstvlak niet meer leesbaar is dan is je tekstvlak niet lang genoeg. Er verschijnen dan rode pijltjes aan de onderkant van het tekstvlak tussen de blauwe vierkantjes. Je kunt je tekstvlak groter maken door de blauwe vierkantjes naar beneden te trekken. Een andere mogelijkheid is om je tekstvlak breder te maken of je lettertype kleiner.

Tekst kopiëren en plakken vanuit Word lukt niet. Wat moet ik doen?

Kopiëren en plakken van Word naar Jilster werkt niet als je met Safari werkt. Je kunt het beste eerst even plakken naar TextEdit (Tekstverwerker) en dan van TextEdit (Tekstverwerker) kopieëren en plakken naar Jilster. In plaats van TextEdit kan je bijvoorbeeld ook Mail gebruiken.

Een andere mogelijkheid is om een andere browser te werken. Bijvoorbeeld Chrome of Firefox. Dat geeft geen problemen metkopieëren en plakken vanuit Word.

Wat is een streamer?

Een streamer is een korte tekst van ongeveer vijf tot vijftien woorden. Hiervoor kies je een opvallende zin uit de basistekst van het artikel.

De streamer plaats je in een extra groot lettertype, zodat deze goed opvalt.

Een streamer heeft als functie om de lezer nieuwsgierig te maken, om hem aan te zetten om het hele artikel te gaan lezen. Daarom worden hier opvallende citaten of bijzondere zinnen voor gebruikt.

Sommige lettertypes zijn kleiner dan andere lettertypes terwijl de lettergrootte hetzelfde is. Hoe kan dit?

Dit komt door het gekozen lettertype. De lettertypes verschillen in grootte. Het kan dus zijn dat bij dezelfde lettergrootte het ene lettertype kleiner is dan een ander lettertype.

Sommige teksten uit de sjablonen kan ik niet aanpassen. Wat kan ik hier aan doen?

Op de voorpagina van het verjaardagssjabloon #1 staan de letters HOERA. Het is niet mogelijk om deze letters aan te passen zoals je dit kunt doen in een tekstvlak. Dit komt omdat deze letters afbeeldingen zijn. Afbeeldingen kun je namelijk voorbij de binnenste stippellijnen plaatsen zodat deze afgesneden kunnen worden op de rand van het tijdschrift. Zoals dat ook op de voorpagina van bijvoorbeeld de LINDA. wordt gedaan.

Indien je de letters wil aanpassen dan kan je de letters verwijderen en bij ‘afbeeldingen – thema – letters & cijfers’ de verschillende letters selecteren om op de pagina te plaatsen. Er zijn zwarte en witte letters en cijfers.

Let op dat je door middel van de blauwe vierkantjes rondom de letters en cijfers de grootte verandert. Aan de rechterkant van het scherm kun je bij de hoogte checken of je alle letters even hoog maakt.

Plaats de letters ongeveer 4 pixels voorbij de buitenste stippellijn links en boven. Je weet dan zeker dat er een stukje wordt afgesneden.

Gebruik van het lettertype ‘Walkway’

We adviseren bij het gebruik van het lettertype ‘Walkway’ om alle tekst vet (bold) op de pagina te plaatsen. Het standaard lettertype is te dun om goed te kunnen afdrukken.

Kan ik emoticons in een gekopieerde tekst gebruiken?

Nee, dat kan niet. De verschillende lettertypes in Jilster ondersteunen de emoticons niet. De pagina wordt daardoor niet goed opgeslagen en kan daarna niet getoond worden.

We adviseren om teksten zonder opmaak te kopiëeren en te plakken naar een tekstvlak op een pagina.

Ik kan geen leestekens toevoegen aan mijn tekst (bijvoorbeeld: é, ë, ï, ê), hoe los ik dit op?

Als je werkt met een Apple computer, kan je het beste de letter of het woord schrijven in ‘TextEdit’ (de standaard tekstverwerker van Apple) en daarna de letter of het woord van TextEdit naar Jilster kopiëren en plakken. Je kunt in plaats van TextEdit ook Pages of Mail gebruiken.

Kleurvlakken en kleurgebruik

Hoe kies ik een bijpassende kleur uit een foto?

Door het gebruik van het pipetje die in de rechterkolom bij ‘kleur’ te vinden is, kun je letters of kleurvlakken een kleur uit een afbeelding geven.

Selecteer de tekst of het kleurvlak, klik op het pipetje en daarna op een gedeelte van een afbeelding.

Kan ik ook een eigen kleur instellen?

Ja, dat kan. Als je op het icoontje klikt om een kleur te kiezen, en het palet tevoorschijn komt, kun je meteen beginnen met het typen van de kleurcode. De kleurcode is altijd een combinatie van 6 karakters (0-9 en A-F).

Vervolgens druk je op ‘enter’ om de ingevoerde kleurcode te activeren.

Hoe kan ik een kleurvlak een bijpassende kleur geven?

Als je op het kleurvlak gaat staan, verschijnen in de rechterkolom knoppen om je kleurvlak op te maken.

Met het icoontje met het pipetje (eyedrop) kun je het kleurvlak dezelfde kleur geven als een kleur uit een foto. Dat doe je door het kleurvlak te selecteren wat je wilt kleuren, dan in de rechterkolom het pipetje ‘eyedrop’ aan te klikken en vervolgens op – bijvoorbeeld – de trui van je opa te klikken. Je kleurvlak neemt dan dezelfde kleur aan als de trui.

Hoe kan ik een kleurvlak op een pagina hergebruiken?

Je kunt op een pagina een kleurvlak (of andere element) hergebruiken door deze te dupliceren. Aan de rechterzijde van de pagina kan je daarvoor de knop “Dupliceren” gebruiken.

Ik wil graag een lijn plaatsen op mijn pagina. Kan dit?

Ja, je kunt op twee manieren een lijn maken:

 1. Kies een vierkant kleurvlak en maak deze zo smal als een lijn. Je kunt eventueel de breedte of hoogte instellen in de rechterkolom tot minimaal 1 pixel. Je kunt het kleurvlak ook roteren met behulp van het blauwe rondje bovenaan.
 2. Typ een lijn in een tekstblok (met — of ___). Geef dit blok de gewenste lengte. Kantel het tekstblok met behulp van het blauwe rondje bovenaan eventueel tot een verticale lijn.

Worden alle kleuren die ik op mijn beeldscherm zie precies zo geprint in mijn tijdschrift?

Het kan zijn dat er een klein kleurverschil optreedt tussen wat je op het beeldscherm ziet en hoe diezelfde kleur in je tijdschrift zichtbaar wordt. Dit heeft te maken met de kleuropbouw van je beeldscherm (RGB) en de opbouw van de inkt waarmee geprint wordt (CMYK). In de meeste gevallen zal er geen tot weinig verschil te zien zijn in de kleuren. Maar sommige kleuren, bijvoorbeeld fluoriserende kleuren, kunnen niet met inkt opgebouwd worden en zullen om die reden iets afwijken van de kleur die op het beeldscherm te zien is.

Ook is het goed om te weten dat elk beeldscherm anders is. Kleuren kunnen op het ene beeldscherm iets anders uitvallen dan op een ander beeldscherm.

Afbeeldingen

Kan ik foto’s bijsnijden of van vorm veranderen?

Het is helaas, nog niet, mogelijk om foto’s bij te snijden of van vorm te veranderen.

Je kunt voordat je de foto upload deze met een ander programma bijsnijden. Daarna kan je de foto uploaden en op je pagina plaatsen.

Eventueel kan je ook een andere website gebruiken om de foto aan te passen of van vorm te veranderen.

Een andere mogelijkheid is om door middel van kleurvlakken in dezelfde kleur als de achtergrond delen van de foto onzichtbaar te maken.

De kwaliteit van de afbeelding/foto lijkt onvoldoende. Hoe kan dit?

De weergavekwaliteit van de foto’s op de pagina komt niet overeen met de werkelijke kwaliteit. Dat komt omdat we in de editor verkleinde afbeeldingen gebruiken om de werksnelheid te bevorderen.

Bij het afdrukken wordt de hoogst beschikbare kwaliteit van de foto gebruikt.

Welke kwaliteit moeten mijn afbeeldingen/foto’s minimaal hebben?

Als je een afbeelding selecteer kun je aan de gele sterren (rechtsboven) je zien wat de kwaliteit is: vier gele sterren is optimaal. Twee gele sterren geeft ook nog een mooie afdruk. Bij minder dan twee gele sterren wordt de afdruk in het tijdschrift echt niet mooi.

Om foto’s van optimale kwaliteit (de volledige vier sterren) te krijgen, als je ze paginavullend gebruikt, moeten deze minimaal de resolutie hebben 2575 x 3600 px.

Voor een goed resultaat scan je de foto’s ze op minimaal 300 dpi. Als je ze wilt vergroten, gebruik dan een hogere resolutie.

Welk soort bestanden kan ik uploaden?

Je kunt afbeeldingen/foto’s uploaden als jpg, png, bmp en gif formaat. Gebruik bij voorkeur jpg-formaat.

Een pdf kun je alleen op staand A4-formaat gebruiken en deze plaats je paginavullend. Kies in de linkerkolom ‘gebruik pdf als achtergrond’.

Je kunt eventueel tekstblokken, kleurvlakken of foto’s over de pdf-achtergrond heen plaatsen.

Als ik een afbeelding/foto wil uploaden krijg ik een foutmelding. Wat moet ik doen?

Indien je een foutmelding krijgt bij het uploaden van één bepaalde foto en andere foto’s lukken wel dan kan je het volgende proberen:

 1. Soms ligt het aan de internetverbinding, je kunt het dan later nog eens proberen en dan lukt het wel.
 2. Het zou ook aan je browser kunnen liggen. Wij raden Google Chrome aan. Die kan je hier downloaden: https://www.google.com/chrome/browser/desktop/index.html
 3. Als het probleem dan nog niet opgelost is kan je het volgende doen:
 • open de afbeeldingen in een willekeurige bewerkingsprogramma, zoals bijvoorbeeld paint
 • sla de afbeelding opnieuw op als jpg of png bestand met een nieuwe naam (opslaan als …)
 • probeer de opnieuw opgeslagen afbeelding te uploaden

Als bovenstaande oplossingen het probleem niet verhelpen, stuur dan een email naar de klantenservice. Laat weten wat voor oplossingen je hebt geprobeert en wat er fout gaat, dan zal de klantenservice een oplossing vinden.

Het uploaden van foto’s gaat soms erg traag. Hoe komt dit?

Omdat je met Jilster helemaal online werkt moeten de hoge kwaliteit foto’s vanaf je eigen computer naar de Jilster server worden verplaatst.

Als je veel foto’s tegelijk upload kan dit best lang duren. Eventueel kan je wat minder foto’s per keer uploaden.

Voor het werken met Jilster is een krachtige computer en een snelle, stabiele internetverbinding belangrijk. Hoe hoger de upload snelheid hoe sneller de foto’s geupload worden. Je kunt de uploadsnelheid hier eventueel controleren. Een uploadsnelheid van minimaal 10 Mbps zal voldoende moeten zijn.

Kan ik een foto over twee tegenover elkaar liggende pagina’s (spread) plaatsen?

Ja, dat kan. 

 1. Eerst maak je de linkerhelft van de spread door een pagina met een even getal te openen (2, 4, 6, etcetera).
 2. Je uploadt de liggende foto, sleept deze naar de pagina, en rekt deze uit (dat doe je met de blauwe blokjes boven, links en onder de foto) tot de linkerkant van de foto helemaal de pagina vult.
 3. Nu schuif je de foto tot je alleen de linkerhelft van de foto op de pagina ziet. Plaats de foto zo dat je geen witte achtergrond meer ziet.
 4. Onthoud het punt op de foto dat snijdt met de rechter buitenste stippellijn.
 5. Sla de pagina op, schrijf de waarden van de y-as, breedte en hoogte op en sluit de pagina. Open de naastliggende pagina met een oneven nummer (3, 5, 7, etcetera).
 6. Plaats dezelfde foto nu op de rechterpagina. Type dezelfde waardes in bij y-as, breedte en hoogte. Schuif de foto daarna naar rechts en zorg dat het punt dat je op de linker buitenste stippellijn ziet, aansluit bij het punt dat je onthouden hebt van de andere helft van de foto (op de even pagina). Sla de pagina op en sluit de pagina.
 7. Controleer dan of de twee helften goed op elkaar aansluiten met ‘voorbeeld bekijken’.

Ik heb een afbeelding in pdf-bestand. Hoe kan ik deze plaatsen?

Op de site kun je foto’s of tekeningen als jpg, png, bmp en gif bestanden plaatsen. Kies bij voorkeur een jpg-bestand omdat je deze nog kunt vergroten of verkleinen.

Je kunt ook een pdf-bestand (A4 staand) gebruiken om een gehele pagina te vullen. Heb je een kleinere foto, zet de foto in pdf-bestand dan om in een jpg-bestand.

Dit doe je als volgt:

 1. Kopieer de foto vanuit Adobe Reader door er op te klikken.
 2. Klik vervolgens op de rechtermuisknop en kies dan voor ‘kopieer afbeelding’ of ‘copy image’.
 3. Plak daarna de afbeelding in een grafisch programma als Paint of Photoshop en sla de foto op als jpg-bestand.

Ik heb foto’s in bitmap-formaat. Hoe zet ik deze om naar .jpg of .png?

Dat kan als volgt:

 1. open de afbeelding in een bewerkingsprogramma (bijvoorbeeld Paint, standaard op elke Windows PC)
 2. klik op ‘Bestand’ en dan op ‘Opslaan als’
 3. kies onderaan bij ‘Bestandstype’ voor ‘JPEG’
 4. klik op ‘opslaan’. Het nieuwe bestand kan worden geüpload in Jilster.

Kan ik meerdere foto’s en kleurvlakken tegelijkertijd verplaatsen?

Ja, dat kan. Houd de shift-knop ingedrukt, selecteer de verschillende afbeeldingen (of afbeelding en kleurvlak) en verplaats het geheel in één keer.

Mag ik zomaar alle afbeeldingen van het internet gebruiken in mijn tijdschrift?

Op afbeeldingen en foto’s geldt het auteursrecht van diegene die de afbeelding of foto gemaakt heeft. Het is dus niet toegestaan om (voor commercieel gebruik) zomaar afbeeldingen en foto’s van anderen te gebruiken in je tijdschrift.

Je kunt diegene die de afbeelding of foto gemaakt heeft wel om goedkeuring vragen voor het gebruik in je tijdschrift.

Tevens bestaan er een groot aantal websites waar je afbeeldingen en foto’s rechtenvrij kunt downloaden.

Sjablonen

Kan ik ook eigen sjablonen maken of pagina’s hergebruiken?

Ja, dat kan.

We raden aan om sjablonen in een apart tijdschrift te maken. Dit is vooral heel handig als je meerdere pagina’s in dezelfde basisopmaak wilt vormgeven of als je van plan bent om vaker een tijdschrift te maken in een bepaalde opmaak.

Om je eigen sjablonen te gebruiken: bewerk de pagina waarop je het sjabloon wilt toepassen en klik op de button ‘eigen pagina’s’ links bovenin je beeldscherm. Selecteer vervolgens de pagina die je wilt bewerken.

Hoe kopieer ik de opmaak of de inhoud van de ene pagina naar een andere pagina?

 1. Ga naar de (lege) pagina waar je de opmaak naar wilt kopiëren en klik op ‘bewerk’.
 2. Klik vervolgens in de linkerkolom op ‘eigen pagina’s’.
 3. Selecteer de pagina die je wilt kopiëren en klik op ‘deze pagina gebruiken’.

Kan ik een pagina uit een eerder gemaakt tijdschrift kopiëren?

Ja, Je kunt pagina’s uit eerdere tijdschriften van jezelf kopieeren naar een ander tijdschrift:

 1. Open een te bewerken pagina in het nieuwe tijdschrift.
 2. Klik op de button ‘eigen pagina’s’, linksboven in de editor.
 3. Selecteer de pagina die je wilt kopiëren en klik op ‘deze pagina gebruiken’.

Hoe verander ik de achtergrondfoto van een sjabloon?

 1. Klik de achtergrond aan die je wilt veranderen.
 2. Klik op ‘verwijderen’ in de rechterkolom.
 3. Sleep de gewenste afbeelding naar het vakje ‘afbeelding’ in de rechterkolom.

Ik wil een tekstkader of afbeelding verwijderen uit een sjabloon, maar ik kan het niet selecteren. Hoe kan dit?

Een sjabloon bestaat vaak uit verschillende lagen van afbeeldingen en kaders. Het kan zijn dat je het gewenste element niet te pakken krijgt omdat er een laag overheen staat (bijv: een tekstkader of afbeelding).
Om het gewenste element te selecteren dien je daarom de bovenliggende laag eerst te verplaatsen. Schuif deze bijvoorbeeld even opzij, zodat je het element vrij komt te liggen.

Zijn de afbeeldingen die gebruikt zijn in een sjabloon ook los beschikbaar?

In de redactieruimte vind je in de linkerkolom bij ‘afbeeldingen’, onder de button ‘thema’, allerlei afbeeldingen en illustraties die je kunt gebruiken op een pagina.

Hier staan ook de afbeeldingen die in de sjablonen zijn gebruikt. Ze zijn gerangschikt naar thema, zoals: dieren, kaders, feest, symbolen etc.

PDF als achtergrond

Kan ik een pdf als achtergrond plaatsen?

Je kunt aan de pagina wel losse elementen, zoals tekstvlakken, kleurvlakken en foto’s, toevoegen. Het is niet mogelijk om de pdf op de pagina zelf aan te passen.

Je kunt de pdf wel inzoomen. Daardoor wordt deze groter op de pagina geplaatst. Daarna kan je de pdf ook verschuiven op de pagina.

Kan ik pagina’s opmaken in Illustrator, Photoshop of InDesign en deze dan gebruiken?

Ja, dat kan heel eenvoudig door het bestand als pdf op te slaan en te uploaden in Jilster. Vervolgens kun je de pdf per pagina kopiëren naar je tijdschrift. De kwaliteit van de pdf blijft behouden.

De pagina van de pdf wordt gebruikt op staand A4 formaat + 4 mm afloop aan alle zijden. De pagina’s in het online programma kunnen dus het beste worden opgemaakt op het formaat 218×305 mm.

Houd rekening met een afloop van 4 mm (precieze snijrand afhankelijk van het aantal pagina’s).

Tip: Als je een pdf vanuit inDesign opslaat, moet je rekening houden met een afloop van 4 mm. Sla de pdf op zonder snijtekens.

Aan welke eisen moet een PDF voldoen?

Een pdf plaats je altijd paginavullend. Houd er rekening mee dat aan de zijkanten van het document voldoende ruimte overblijft bij de snijranden. Aan de buitenkant van de pagina gaat er nog ongeveer 4 millimeter snijrand af na het drukken.

Aan de stippellijn op het scherm kun je zien waar deze snijrand ongeveer komt. Pagina’s in een grafisch programma kunnen het beste worden opgemaakt op het formaat 218×305 mm.

Eventueel kun je van een Word-bestand een pdf maken en deze paginavullend op een pagina plaatsen.
Let op! Plaats je teksten altijd vóór de snijrand, bínnen het binnenste stippellijntje.

Wat zijn de exacte maten van de pagina?

We gebruiken A4-formaat (210×297 mm) met een afloop/snijrand van 4 mm aan alle zijden: dat brengt het paginaformaat op 218×305 mm.