Een pagina bewerken

Veelgestelde vragen

Tekst en tekstopmaak

Wat is een prettige lettergrootte?

Een prettig leesbare tekst op het scherm is anders dan op papier. De grootte hangt ook af van de gekozen letter. Gebruikelijk voor tijdschriften is:

 • Leestekst: lettergrootte 9-10
 • Tussenkoppen: lettergrootte 12
 • Koppen of titels: vanaf lettergrootte 18 (hier kun je natuurlijk een beetje mee spelen)

Je kunt voor de zekerheid een printje maken van je pagina om te zien of de lettergrootte die je hebt gekozen inderdaad goed leesbaar is.

Benieuwd hoe je zorgt voor een prettige tekstopmaak? In dit artikel vind je handige tips voor de opmaak van je teksten.

Ik wil mijn tekst in kolommen plaatsen. Kan dit?

Ja, dat kan. Selecteer het tekstvlak waarvan je de tekst in kolommen wilt plaatsen. Je krijgt in de rechterkolom alle bewerkopties van je tekst te zien, waaronder het plaatsen in kolommen. Kies het aantal kolommen waarin je je tekst wilt plaatsen. De tekst wordt automatisch in kolommen verdeeld.

Mijn tekst valt buiten het tekstkader. Hoe kan dit?

Als je tekst aan de onderkant van het tekstvlak niet wordt getoond, dan is je tekstvlak niet lang genoeg. Er verschijnen dan rode pijltjes aan de onderkant van het tekstkader die aangeven dat er tekst buiten het tekstkader valt. Je kunt je tekstkader groter maken door middel van de blauwe vierkantjes. Ook kun je je lettergrootte verkleinen.

Tekst kopiëren en plakken vanuit Word lukt niet. Wat moet ik doen?

Kopiëren en plakken van Word naar Jilster werkt niet als je met Safari werkt. Je kunt in dat geval je tekst het beste eerst plakken naar TextEdit (tekstverwerker) en dan van TextEdit kopiëren en plakken naar Jilster. In plaats van TextEdit kun je ook Pages of Mail gebruiken.

Een andere mogelijkheid is om in een andere browser te werken, zoals Google Chrome of Firefox. Dat geeft geen problemen met kopiëren en plakken vanuit Word.

Ik kan geen leestekens toevoegen aan mijn tekst (bijvoorbeeld: é, ë, ï). Hoe los ik dit op?

Als je werkt met een Apple computer, kan je het beste de letter of het woord schrijven in TextEdit (tekstverwerker) en daarna de letter of het woord van TextEdit naar Jilster kopiëren en plakken. Je kunt in plaats van TextEdit ook Pages of Mail gebruiken.

Sommige lettertyes zijn kleiner dan andere lettertypes, terwijl de lettergrootte hetzelfde is. Hoe kan dit?

Dit komt door het gekozen lettertype. De lettertypes zelf kunnen namelijk verschillen in grootte. Het kan dus zijn dat bij dezelfde lettergrootte het ene lettertype kleiner is dan een ander lettertype.

Sommige teksten uit de sjablonen kan ik niet aanpassen. Wat kan ik hieraan doen?

In sommige sjablonen vind je letters die je niet tekstueel kunt aanpassen, zoals de sjablonen Verjaardag #1 en Afscheid collega #2. Dit komt omdat deze letters afbeeldingen zijn. Afbeeldingen kun je namelijk voorbij de binnenste stippellijnen plaatsen, zodat deze afgesneden kunnen worden op de rand van het tijdschrift. Tekstvlakken kunnen niet voorbij de binnenste stippellijn geplaatst worden.

Indien je de letters wil aanpassen dan kan je de letters verwijderen en bij ‘afbeeldingen  (thema: letters & cijfers) de verschillende letters selecteren om op de pagina te plaatsen. Er zijn zwarte en witte letters en cijfers. Met behulp van de blauwe vierkantjes rondom de afbeelding kun je deze van grootte veranderen. Aan de rechterkant van het scherm kun je bij de hoogte checken of je alle letters even hoog maakt.

Let op: Plaats de letters ongeveer 3 pixels voorbij de buitenste stippellijn links en boven. Je weet dan zeker dat er een stukje wordt afgesneden.

Gebruik van het lettertype Walkway

Het lettertype Walkway is erg dun en kan moeilijk gelezen worden als deze klein of op een gekleurde achtergrond geplaatst wordt. We adviseren om dit lettertype alleen te gebruiken voor grote koppen en titels. Wil je dit lettertype gebruiken voor kleinere teksten of op gekleurde achtergronden? Maak de tekst dan dikgedrukt, zodat de letter wat dikker wordt.

Kan ik emoticons in een gekopieerde tekst gebruiken?

Nee, het is niet mogelijk om emoticons te gebruiken in een gekopieerde tekst. De verschillende lettertypes in Jilster ondersteunen deze emoticons niet. De pagina wordt daardoor niet goed opgeslagen en kan daarna niet meer getoond worden.

We adviseren om teksten zonder opmaak te kopiëren en te plakken in een tekstvlak Jilster.

Kleurgebruik en kleurvlakken

Ik wil mijn tekst of kleurvlakken een bijpassende kleur geven. Kan ik een kleur selecteren uit een foto en deze gebruiken?

Met behulp van het pipetje, die te vinden is in de rechterkolom bij ‘kleur’, kun je een kleur selecteren uit een afbeelding of foto. Selecteer de letters of het kleurvlak die je een bepaalde kleur wilt geven, klik op het pipetje en kies een gewenste kleur uit de foto. De kleur wordt automatisch toegepast op je tekst of kleurvlak.

Kan ik een eigen kleur toevoegen en gebruiken?

Ja, dat kan. Open het kleurenpalet en voeg in het invoerveld de kleurcode toe van de kleur die jij wilt gebruiken op je pagina. De kleurcode is altijd een combinatie van 6 karakters (0-9 en A-F).

Kijk voor inspiratie eens naar deze kleurenpaletten, hier vind je verschillende kleuren en kleurcombinaties. Elke kleur heeft zijn eigen hexcode. Heb je een mooie kleur gevonden, dan kun je die code in het kleurenbalkje van het online programma plaatsen en bevestigen door op ‘enter’ te drukken.

In dit artikel geven we handige tips en instructies om je tijdschrift in te kleuren.

Ik wil een kleurvlak laten doorlopen over een spread. Kan dit?

Ja, dat kan. Je kunt kleurvlakken op verschillende manieren laten doorlopen over een spread (2 pagina’s):

 1. Plaats je kleurvlak op één van de pagina’s en geef deze de gewenste afmetingen, positie en opmaak. Zorg ervoor dat je kleurvlak helemaal tot de buitenste stippellijnen loopt en de snijmarge volledig bedekt wordt. Dit voorkomt witte randjes op je pagina. Sla je pagina op. Open vervolgens de andere pagina en dupliceer je eerder gemaakte pagina met de knop ‘eigen pagina’s’. Sla de pagina op. Je kleurvlak loopt nu mooi door over beide pagina’s.
 2. Plaats je kleurvlak op één van de pagina’s en geef deze de gewenste afmetingen, positie en opmaak. Zorg ervoor dat je kleurvlak helemaal tot buitenste stippellijnen loopt en de snijmarge volledig bedekt wordt. Schrijf de waardes van de y-as en de x-as op, evenals de hoogte en breedte van het element. Open vervolgens de volgende pagina en plaats een nieuw kleurvlak met dezelfde waardes. Je kleurvlak loopt nu mooi door over beide pagina’s.

Ik wil graag een lijn plaatsen op mijn pagina. Kan dit?

Ja, je kunt op twee manieren een lijn maken:

 1. Kies een vierkant kleurvlak en maak dit zo smal als een lijn. Je kunt eventueel de breedte of hoogte instellen in de rechterkolom tot tenminste 1 pixel. Je kunt het kleurvlak ook roteren met behulp van het blauwe rondje bovenaan.
 2. Typ een lijn in een tekstblok (met — of ___). Geef dit blok de gewenste lengte. Kantel het tekstblok met behulp van het blauwe rondje bovenaan eventueel tot een verticale lijn.

Worden alle kleuren die ik op mijn beeldscherm zie precies zo geprint in mijn tijdschrift?

Het kan zijn dat er een klein kleurverschil optreedt tussen wat je op het beeldscherm ziet en hoe diezelfde kleur in je tijdschrift geprint wordt. Dit heeft te maken met de kleuropbouw van je beeldscherm (RGB) en de opbouw van de inkt waarmee geprint wordt (CMYK).

In de meeste gevallen zal er geen tot weinig verschil zijn in de kleuren, maar sommige kleuren, zoals fluorescerende kleuren, kunnen niet met inkt opgebouwd worden en zullen om die reden iets afwijken van de kleur die op het beeldscherm te zien is.

Ook is elk beeldscherm anders, waardoor kleuren op het ene beeldscherm iets anders uitvallen dan op een ander beeldscherm.

Afbeeldingen en clip-art

Ik wil graag een foto bijsnijden. Kan dit?

Het is niet mogelijk om foto’s bij te snijden in deze versie van het online ontwerpprogramma.

Je kunt, voordat je de foto uploadt in Jilster, een ander (online) programma gebruiken om deze bij te snijden. Bijvoorbeeld op fotoaanpassen.nl en fotobewerken.eu. Daarna kan je de aangepaste foto uploaden in Jilster en op je pagina plaatsen.

Een andere mogelijkheid is om door middel van kleurvlakken in dezelfde kleur als de achtergrond delen van de foto onzichtbaar te maken.

Wist je dat het in het vernieuwde online ontwerpprogramma van Jilster wel mogelijk is om afbeeldingen bij te snijden? Bij het aanmaken van een nieuw tijdschrift zul je automatisch in de vernieuwde omgeving terecht komen. 

Kan ik een foto ook rond maken of een andere vorm geven?

Het is helaas niet mogelijk om foto’s en afbeeldingen van vorm te veranderen.

Je kunt op het internet verschillende (gratis) websites vinden, waarbij je je foto’s een andere vorm kunt geven. Op glitterfoto.nl bijvoorbeeld kun je je afbeelding eenvoudig bewerken. Upload je afbeelding en selecteer het gewenste fotomasker. Sla de bewerkte foto op als png-bestand en hij is klaar voor gebruik!

Let op: zet je afbeelding van tevoren om naar een png-bestand voordat je deze gaat bewerken. Zo vermijd je een wit kader rondom je afbeelding.

De kwaliteit van de afbeelding/foto lijkt onvoldoende. Hoe kan dit?

Afbeeldingen en foto’s worden in het online ontwerpprogramma van Jilster altijd in lage kwaliteit weergegeven. Op deze manier kun je snel met Jilster blijven werken. De kwaliteit die je ziet op het beeldscherm komt dus niet overeen met de kwaliteit waarop de afbeeldingen gedrukt worden.

Houd de kwaliteit van je afbeeldingen altijd in de gaten met behulp van de gele sterren. We raden aan om afbeeldingen te plaatsen met tenminste 2 gele sterren. We laten je hier zien hoe je de kwaliteit van je foto kunt controleren.

Welke kwaliteit moeten mijn afbeeldingen/foto’s minimaal hebben?

Als je een afbeelding selecteert kun je aan de gele sterren (rechtsboven) zien wat de kwaliteit is: vier gele sterren is optimaal. Twee gele sterren geeft ook nog een mooie afdruk. Bij minder dan twee gele sterren wordt de afdruk in het tijdschrift niet mooi gedrukt en wordt dus afgeraden. We laten je hier zien hoe je de kwaliteit van je foto kunt controleren.

Voor een goed resultaat scan je de foto’s ze op minimaal 300 dpi. Als je ze wilt vergroten, gebruik dan een hogere resolutie.

Welk soort bestanden kan ik uploaden?

Je kunt afbeeldingen en foto’s uploaden als jpg, png, bmp en gif formaat. Gebruik bij voorkeur een png- of jpg-bestand.

Een pdf kun je alleen op staand A4-formaat gebruiken en deze plaats je paginavullend. Kies in de linkerkolom ‘gebruik pdf als achtergrond’. We laten je hier zien hoe je een pdf-bestand gebruikt als achtergrond.

Als ik een afbeelding/foto wil uploaden krijg ik een foutmelding. Wat moet ik doen?

Indien je een foutmelding krijgt bij het uploaden van één bepaalde foto en andere foto’s lukken wel dan kan je het volgende proberen:

 1. Soms ligt het aan de internetverbinding, je kunt het dan later nog eens proberen en dan lukt het wel.
 2. Het zou ook de browser kunnen liggen waarin je aan het werk bent. Probeer het eens in een andere internetbrowser, zoals Google Chrome. Die kan je hier downloaden.

Als het probleem dan nog niet opgelost is kan je het volgende doen:

 1. Open de afbeeldingen in een willekeurige bewerkingsprogramma en sla de afbeelding opnieuw op als jpg- of png-bestand met een nieuwe naam (opslaan als …).
 2. probeer de opnieuw opgeslagen afbeelding te uploaden.

Als bovenstaande oplossingen het probleem niet verhelpen, stuur dan een email naar de klantenservice. Laat weten wat voor oplossingen je hebt geprobeerd en wat er fout gaat.

Het uploaden van foto’s gaat soms erg traag. Hoe komt dit?

Omdat je met Jilster helemaal online werkt moeten de hoge kwaliteit foto’s vanaf je eigen computer naar de Jilster server worden verplaatst. Als je veel foto’s tegelijk upload kan dit best lang duren. Eventueel kan je wat minder foto’s per keer uploaden.

Voor het werken met Jilster is een krachtige computer en een snelle, stabiele internetverbinding belangrijk. Hoe hoger de uploadsnelheid, hoe sneller de foto’s geupload worden.

Kan ik een foto over twee tegenover elkaar liggende pagina’s (spread) plaatsen?

Ja, dat kan. Dit doe je als volgt:

 1. Open eerst de linkerpagina van de spread in het online ontwerpprogramma en upload de foto die je wilt gebruiken voor je spread. Sleep deze naar de pagina.
 2. Vergroot de foto zodat deze de pagina helemaal vult. Zorg er ook voor dat de foto tot aan de buitenste stippellijn (snijmarge) doorloopt.
 3. Plaats vervolgens de foto naar de gewenste positie. Als je een (portret)foto gebruikt waarop gezichten te zien zijn, zorg er dan voor dat deze niet te dicht tegen de rechterrand van het canvas geplaatst wordt. Dit voorkomt dat de gezichten in de rug van het tijdschrift verdwijnen.
 4. Onthoud het punt op de foto dat snijdt met de rechterrand van het canvas en sla de pagina op.
 5. Open vervolgens de volgende rechterpagina.
 6. Klik in de rechterkolom op de knop ‘Eigen pagina’s’, selecteer en kopieer de pagina die je hiervoor hebt opgemaakt.
 7. Versleep vervolgens de foto naar links en zorg dat het punt op de linkerrand van het canvas aansluit op het punt dat je onthouden hebt van de vorige pagina.
 8. Sla de pagina nu op en sluit deze.
 9. Controleer dan of de twee helften goed op elkaar aansluiten door het tijdschrift door te bladeren. Dit kan met de knop ‘Doorbladeren’.

Ik heb een afbeelding in pdf-bestand. Hoe kan ik deze plaatsen?

Een pdf kun je alleen op staand A4-formaat gebruiken en deze plaats je paginavullend. Open je pagina in het online ontwerpprogramma en klik op de knop ‘gebruik pdf als achtergrond’ links bovenin het programma. Je kunt nu je pdf-bestand uploaden. Hoe je een pdf-bestand als achtergrond plaatst laten we je hier zien.

Wil je de afbeelding liever kleiner plaatsen? Zet het pdf-bestand dan om naar een jpg of png-bestand en upload deze bij je eigen afbeeldingen. Je kunt de omgezette pdf nu als afbeelding op de pagina plaatsen.

Hoe zet ik mijn foto’s om naar een ander bestandsformaat, zoals jpg of png?

Dat kan als volgt:

 1. Open de afbeelding in een (online) bewerkingsprogramma
 2. Sla de afbeelding opnieuw op door te kiezen voor ‘Opslaan als…’ of ‘Save as…’
 3. Selecteer het gewenste bestandsformaat voor je afbeelding en sla je afbeelding op
 4. Het nieuwe bestand kan worden geüpload in Jilster

Mag ik zomaar alle afbeeldingen van het internet gebruiken in mijn tijdschrift?

Op afbeeldingen en foto’s geldt het auteursrecht van diegene die de afbeelding of foto gemaakt heeft. Het is dus niet toegestaan om (voor commercieel gebruik) zomaar afbeeldingen en foto’s van anderen te gebruiken in je tijdschrift.

Je kunt diegene die de afbeelding of foto gemaakt heeft wel om goedkeuring vragen voor het gebruik in je tijdschrift.

Tevens bestaan er een groot aantal websites waar je afbeeldingen en foto’s rechtenvrij kunt downloaden, zoals Pixabay en Pexels.

Sjablonen en eigen pagina’s

Kan ik ook eigen sjablonen maken of pagina’s hergebruiken?

Ja, dat kan. Je kunt eigen pagina’s die je eerder hebt gemaakt hergebruiken en gebruiken als sjabloon.

Open de pagina waarop je een eerder gemaakte pagina wilt gebruiken en klik op de knop ‘eigen pagina’s’. Selecteer de pagina die je wilt kopiëren en plaats deze op je huidige pagina.

We raden aan om sjablonen in een apart tijdschrift te maken. Dit is vooral heel handig als je meerdere pagina’s in dezelfde basisopmaak wilt vormgeven of als je van plan bent vaker een tijdschrift wilt maken in een bepaalde opmaak.

Ik wil graag de opmaak of inhoud van een pagina (uit een ander tijdschrift) kopiëren naar een andere pagina. Hoe doe ik dit?

 1. Selecteer in het paginaoverzicht de pagina waar je de eerder gemaakte inhoud of opmaak naartoe wilt kopiëren en klik op ‘bewerk’
 2. Klik vervolgens in de linkerkolom op ‘eigen pagina’s’
 3. Selecteer het gewenste tijdschrift met de pagina die je wilt kopiëren naar het huidige tijdschrift
 4. Selecteer de pagina die je wilt kopiëren en klik op ‘deze pagina gebruiken’

Hoe verander ik de achtergrondfoto van een sjabloon?

Het veranderen van de achtergrondfoto van een sjabloon kan op verschillende manieren:

 1. Controleer of er een achtergrondafbeelding ingesteld staat bij de instelling ‘Achtergrond’, bovenin de rechterkolom.
 2. Klik op de knop ‘legen’ om deze te verwijderen.
 3. Sleep de afbeelding die je wilt instellen als achtergrond vanuit je galerij naar het grijze vlak onder boven de knop ‘legen’ om deze als achtergrond in te stellen.

of:

 1. Selecteer de achtergrond die je wilt veranderen door deze aan te klikken.
 2. Klik op de knop ‘verwijderen’ in de rechterkolom.
 3. Sleep de gewenste afbeelding die je als achtergrond wilt gebruiken naar de pagina en klik op de knop ‘Naar achteren’ om de afbeelding op de achtergrond te plaatsen. (Let op: Als er veel elementen op de pagina staan kan het zijn dat je vaak op deze knop moet klikken.)

Waarom kan ik elementen, zoals een tekstkader of afbeelding, niet selecteren in het sjabloon?

Een sjabloon bestaat vaak uit verschillende lagen van afbeeldingen en kaders. Het kan zijn dat je het gewenste element niet te pakken krijgt omdat er een laag overheen staat (bijv: een tekstkader of afbeelding).

Om het gewenste element te selecteren dien je daarom de bovenliggende laag eerst te verplaatsen. Schuif deze bijvoorbeeld even opzij of naar achteren, zodat je het element vrij komt te liggen.

Zijn de afbeeldingen die gebruikt zijn in een sjabloon ook los beschikbaar?

Veel afbeeldingen die gebruikt zijn in de sjablonen, zoals fotolijsten en labels, kun je terugvinden bij de thema-afbeeldingen. Deze thema-afbeeldingen kun je gebruiken voor je eigen tijdschrift en zijn gerangschikt naar thema, zoals: dieren, hartjes, verjaardag, emoticons etc.

Staat een afbeelding er niet tussen? Dan is deze helaas niet meer beschikbaar als clip-art. Ga in dat geval zelf op zoek naar een soortgelijke afbeelding.

Een pdf-bestand gebruiken

Ik wil graag een pdf-bestand plaatsen in mijn tijdschrift. Hoe doe ik dit?

Als je een pdf-bestand hebt, bijvoorbeeld omdat je de pagina’s in een ander programma hebt opgemaakt, kun je deze importeren in Jilster en plaatsen als achtergrond. Open de pagina waarop je de pdf wilt plaatsen en klik op de knop ‘Gebruik pdf als achtergrond’, links bovenin het ontwerpprogramma. Je kunt hier je pdf-bestand uploaden en op je pagina plaatsen. Hoe je dit precies doet laten we je hier zien.

Kan ik een pdf-bestand die bestaat uit meerdere pagina’s in één keer plaatsen in mijn tijdschrift?

Nee, het is helaas niet mogelijk om meerdere pagina’s uit een pdf-bestand in één keer in je tijdschrift te plaatsen. De pagina’s dienen één voor één geopend en bewerkt te worden.

Kan ik pagina’s opmaken in Illustrator, Photoshop of Indesign en deze dan gebruiken?

Ja, dat kan heel eenvoudig door het bestand als pdf-bestand op te slaan en te uploaden in Jilster. Vervolgens kun je de pdf (per pagina) plaatsen in je tijdschrift. Hoe je dit precies doet laten we je hier zien. De kwaliteit van de pdf blijft behouden.

Voor de pagina’s van je tijdschrift gebruiken we A4-formaat (210×297 mm) met een afloop/snijmarge van 4 mm aan alle zijden. Dat brengt het paginaformaat op 218×305 mm. Je kunt bij het opmaken van de pagina’s in een extern (grafisch) programma het beste deze afmetingen aanhouden of een afloop (bleed) instellen van 4 mm. Sla in het laatste geval het pdf-bestand op incl. afloop (bleed) en zonder snijtekens.

Tip: Zorg bij de opmaak van je pagina dat je rekening houdt met de stippellijnen. In onze belangrijke aandachtspunten lees je hier meer over.

Aan welke eisen moet een pdf-bestand voldoen?

Om het mooiste resultaat te verkrijgen zijn er een aantal punten waarmee je rekening moet houden met het gebruik van pdf-bestanden:

 • Let op de stippellijnen, deze weergeven de snijmarge (afloop: 4 mm) en de aanbevolen marges waarbinnen je het beste je teksten en afbeeldingen kunt plaatsen. Meer hierover vind je bij onze belangrijke aandachtspunten.
 • Controleer bij het opslaan of de afbeeldingen van goede kwaliteit zijn. Voor het mooiste resultaat raden we aan om afbeeldingen te gebruiken met een resolutie van tenminste 150dpi. Afbeeldingen met een resolutie van 300dpi worden het mooiste gedrukt in je tijdschrift.

  Let op: Omdat de afbeeldingen geïntegreerd zijn in een pdf-bestand, kan ons online programma de kwaliteit niet checken. Er zal dus geen waarschuwing gegeven worden als de afbeeldingen van te lage kwaliteit zijn.

 • Om het kleurgebruik dat getoond wordt op het beeldscherm zo natuurgetrouw te kunnen laten drukken in jouw tijdschrift, is het verstandig om je afbeeldingen om te zetten naar een CMYK-kleurprofiel. In tegenstelling tot RGB-kleuren (beeldscherm), kunnen afbeeldingen die opgebouwd zijn uit CMYK-kleuren door inkt nagebootst worden.

Wat zijn de exacte maten van de pagina?

We gebruiken A4-formaat (210×297 mm) met een afloop/snijrand van 4 mm aan alle zijden: dat brengt het paginaformaat op 218×305 mm.

Kan ik een pdf-bestand ook aanpassen in Jilster?

Het is niet mogelijk om een pdf-bestand in het online ontwerpprogramma van Jilster aan te passen. Je kunt het pdf-bestand aanpassen in het programma waarin het bestand is opgemaakt, zoals Adobe InDesign of Microsoft Word.

Je kunt in Jilster wel elementen over je pdf-bestand heen plaatsen, zoals tekstvlakken, kleurvlakken en foto’s.