Jij hebt een verhaal dat ertoe doet. Hoe breng je het tot leven? Jilster is een gratis online platform waar je tijdschriften, boeken, posters en fotocollages samen kunt maken voor elke gelegenheid. Als je wilt leren hoe je Jilster en onze makerspace kunt gebruiken, dan is dit artikel iets voor jou. Onze missie is om jou in staat te stellen verhalen, die ertoe doen, vast te leggen en te delen. Hoe begin je nu jouw verhaal?

De sjablonen van Jilster helpen jou om snel en gemakkelijk een goed ontwerp te maken voor jouw verhaal. Bovendien zijn ze volledig aan te passen waarbij je de tekst, kleuren, afbeeldingen en elementen kunt veranderen om het bij jouw creatie en verhaal aan te laten sluiten.

In dit artikel leer je: 

 • Hoe je je verhaal begint met een nieuwe creatie.
 • Hoe je de sjablonen in jouw creatie kunt gebruiken
 • Snelle tips en tricks voor nieuwe functionaliteiten en elementen
 • Hoe je de achtergrond van je creatie kunt veranderen 
 • Hoe je tekst, afbeeldingen en meer moet toevoegen

We raden je aan om de video ‘Makerspace in 10 min’ te bekijken om je weg te vinden in de makerspace. Dus laten we aan de slag gaan. 

Als je inlogt in de makerspace, kom je in een overzicht van al je creaties. Hier kun je verder gaan met bewerken, een nieuw ontwerp maken, een creatie dupliceren of zelfs een bestelling plaatsen. Om een nieuwe creatie te maken, klik je op de knop ‘maak een ontwerp’.

Je kiest dan of je wilt beginnen met een tijdschrift of een boek. Het verschil tussen de twee heeft te maken met het minimum aantal pagina’s. Een creatie voor een tijdschrift is bijvoorbeeld ingesteld op 16 pagina’s in totaal en een boek is ingesteld op een minimum van 32 pagina’s. 

1. Creatieoverzicht

Wanneer je een nieuwe creatie start, of het nu een tijdschrift of een boek is, begin je met een verzameling lege pagina’s. Om een pagina te bewerken, ga je met je muis over de pagina en klik je op de startknop. 

Binnen het overzicht van jouw creatie kun je het volgende doen: 

 • De titel bewerken 
 • Een voorbeeld van jouw creatie/voorbeeld bekijken 
 • Een order plaatsen
 • De weergave van jouw creatie wijzigen – documentweergave vs. paginaweergave
 • Jouw team uitnodigen
 • Pas de pagina volgorde aan, voeg pagina’s toe/verwijder pagina’s  
 • Een pagina starten

Bewerk de titel 

Instellingen

 • Volgorde pagina’s aanpassen, pagina’s toevoegen/verwijderen
 • Toon paginanummers
 • Pas de kijkrechten van een maker aan
 • Deel jouw creatie

Document bekijken

Pagina’s in jouw creatie verticaal bekijken, waar je spreads kunt zien.

Pagina bekijken

Pagina’s in jouw creatie horizontaal bekijken, waarbij pagina’s onafhankelijk worden weergegeven en niet als een spread.

Nodig jouw team uit

Je kunt kiezen uit 2 soorten uitnodigingen: CHIEFMAKER (die wordt uitgenodigd om pagina’s volledig te bewerken, gereed te maken, vrij te geven en makers uit te nodigen – in principe heeft hij/zij dezelfde controle als jijzelf) of als MAKER (die alleen toegewezen pagina’s kan bewerken en indienen). 
Hier is een voorbeeld van een scenario: stel, je bent leraar en je wilt je leerlingen uitnodigen om hun pagina in het jaarboek aan te passen. Je wilt echter niet dat ze het hele document kunnen bekijken of bewerken. Dus in dit geval stuur je de uitnodiging als ‘Maker’. Maar stel dat een andere docent of ouder deel uitmaakt van het team en volledige toegang tot het hele document nodig heeft, dan zou de uitnodiging als ‘Chiefmaker’ worden verstuurd.

2. Kies je sjabloon

Jilster heeft een breed aanbod aan sjablonen die je allemaal gratis kunt gebruiken om je te helpen begeleiden en inspireren tijdens het proces van jouw creatie. Of je nu een tijdschrift of boek maakt voor het afscheid van groep 8, een collega, een verjaardag, een jubileum, een bruiloft, een bedrijfshoogtepunt of een andere levensveranderende gebeurtenis, de sjablonen kunnen je hierbij op weg helpen. Wanneer je op de omslag van een bepaald sjabloon klikt, wordt het sjabloon geopend en zie je alle pagina’s binnen het tijdschrift of het boek. Wij raden je aan door de sjablonen te bladeren om verschillende pagina-ontwerpen te bekijken en te gebruiken voor je creatie. Je kunt de sjablonen zelfs gebruiken om jouw eigen sjabloon te maken voor toekomstig gebruik. Wanneer je een sjabloon ziet die je bevalt, klik je op de pagina en selecteer je wijzigen om het sjabloon over te nemen. Door dit te doen wordt je huidige ontwerp/pagina overschreven door de inhoud van de sjabloonpagina. 

3. Kies een achtergrond

De achtergrond van je pagina kan een afbeelding of een kleur zijn. Wanneer je op achtergrond klikt aan de linkerkant van de werkbalk, kun je het volgende aanpassen. Als je de achtergrond in een bepaalde kleur wilt veranderen, klik dan linksboven op kleur, en type, ofwel de hex kleurcode in, of selecteer een kleur uit het kleurenpalet.

4. Tekst kiezen

Tekst in je creatie is een cruciaal onderdeel van je verhaal en ontwerp. Wanneer je op tekst klikt, krijg je vier tekstformaten te zien: voeg een titel toe, voeg een ondertitel toe, voeg een subsectie toe en voeg hoofdtekst toe. De tekstformaten gaan van groot naar klein om je te helpen met de visuele hiërarchie en de visuele stroom van jouw pagina lay-out. Door gebruik te maken van deze visuele hiërarchie heb je invloed op de volgorde waarin jouw publiek de tekstfragmenten leest. 

Kleur

Wanneer je tekst aan de pagina toevoegt, zal deze automatisch de kleur zwart hebben. Zorg er dus voor dat de achtergrond van jouw pagina niet zwart is om de toegevoegde tekst te kunnen bewerken. Of verander de kleur van de tekst om verder te gaan. Natuurlijk kun je altijd de tekst in een specifieke kleur zetten door de kleurcode te veranderen in een gewenste kleur.

Lettertype

Om het lettertype te veranderen, gebruik je het drop-down menu en blader je door de selectie van lettertypes. Als je opzoek bent naar een specifiek lettertype, zoals Montserrat, kun je de naam gemakkelijk intypen zonder te hoeven scrollen. 

Grootte

Om de grootte van het lettertype te wijzigen, gebruik je de vervolgkeuzelijst om de grootte van het lettertype te selecteren. Je kunt ook het gewenste getal voor de lettergrootte intypen.

Tekststijl

Onder tekststijl kun je de tekst aanpassen aan de stijl die je verkiest. Je kunt de tekst bijvoorbeeld vet, cursief, onderstreept en met een streep erdoorheen maken. 

Uitlijnen

Je kunt bepalen hoe je jouw tekst wilt uitlijnen: links, gecentreerd, rechts of uitgevuld.

Kolommen

Als je kolommen wilt gebruiken, kun je makkelijk kiezen uit twee tot vier kolommen. Door kolommen te gebruiken kun je de opmaak van een pagina met veel tekst opbreken en kun je meer tekst op een pagina plaatsen, of de tekst beter leesbaar maken.

Regelhoogte

Gebruik regelhoogte om de afstand tussen tekstregels in te stellen. Het bepaalt de hoeveelheid ruimte boven en onder de tekst. Natuurlijk is er geen perfecte regelhoogte, maar we raden je aan dit hulpmiddel te gebruiken om de leesbaarheid van je creatie te verbeteren.

Letterafstand

Letterafstand is de ruimte achter de letters. Het is leuk om hiermee te spelen tijdens het ontwerpen van je creatie.

5. Elementen

Clipart & vormen

Onder elementen, kun je alle verschillende soorten clipart en decoratieve elementen vinden, zoals bloemen of fotolijstjes die je kunt gebruiken in jouw creatie. Je kunt ook een verzameling vormen en lijnen vinden in de categorie elementen en wanneer je op de gewenste vorm klikt, wordt deze automatisch op je pagina geplaatst.

De kleur van het element aanpassen

Als je de kleur van de vorm wilt veranderen, klik je op de vorm op je pagina en verander je de kleur. Als je een omlijning van de vorm wilt, voeg dan eerst een kader toe – bepaal de kleur en breedte van de omlijning, ga dan terug naar kleur en klik op verwijderen.

De grootte van het element aanpassen

Om de grootte van de clipart of vorm aan te passen, klik je op de vorm en verander je de vorm door één van de witte stippen vast te houden en te verslepen. Je kunt de vorm hiermee verkleinen en vergroten, maar ook de breedte en de lengte aanpassen.

Transparantie

Je kunt ook spelen met de transparantie van de vorm door de knop naar rechts te verplaatsen of door het nummer in te typen van het transparantie-niveau dat je wilt bereiken.

6. Uploaden

Om de template aan te passen, moet je eerst je eigen afbeeldingen uploaden. Ga naar de knop uploads aan de linkerkant van de werkbalk. Je kunt de afbeeldingen of bestanden die je wilt uploaden naar deze map slepen of erop klikken om ze te selecteren. Om dit correct te doen, wanneer je beelden sleept, zorg er dan voor dat je de beelden in de omranding plaatst. Wanneer je een afbeelding sleept naar deze omranding, wordt de omranding gemarkeerd. Als je liever klikt en afbeeldingen selecteert, klik je op het upload vak en zie je een pop-up van jouw bureaublad. Klik dan op de afbeeldingen die je wilt uploaden en klik op openen.

7. Afbeelding tools

Zodra de afbeelding op de pagina staat, kun je de afbeelding bewerken zoals je wilt. Ten eerste; om de afbeelding groter te maken, klik en houd één van de witte stippen vast en volg de pijlen om de afbeelding in de gewenste richting te slepen. Vervolgens zie je een werkbalk bovenaan de pagina met filters, bijsnijden, rand, schaduw, transformeren en transparantie. Dit is de werkbalk die je zult gebruiken om objecten op de pagina te bewerken – zoals afbeeldingen, clipart en vormen. 

Filters

Om de kleur van de afbeelding te bewerken, zijn er filters die je kunt proberen, zoals grijstinten, sepia of technicolor. Voel je vrij om ze allemaal uit te proberen of gebruik helemaal geen filter. Onder de filters zijn er ook tools voor helderheid, contrast, tint, verzadiging en vervaging om een afbeelding verder te bewerken. Beweeg het schuifje naar rechts om de helderheid te verhogen. Als je de helderheid wilt verlagen, beweeg je het schuifje naar links om het een beetje donkerder te maken. Hetzelfde geldt voor alle andere bewerkings tools.

Bijsnijden

Vervolgens heb je de bijsnijd knop met een omlijnd kader dat je kunt aanpassen om de afbeelding naar wens bij te snijden. Zodra je het deel van de afbeelding hebt geselecteerd dat je wilt bijsnijden, klik je op toepassen. 

8. Bewerking tools/bovenste werkbalk

Rand

Om een rand toe te voegen, klik je op rand in de bovenste balk. Je kunt de breedte of dikte aanpassen door het schuifje naar rechts te bewegen. Je kunt ook de rand veranderen in iedere gewenste kleur. Als je geen rand wilt, klik je op de knop verwijderen.

Schaduw

Het toevoegen van elementen zoals licht en schaduw kan kwaliteiten als diepte, dimensie, perspectief, realisme en visuele interesse toevoegen aan jouw ontwerp. Er zijn verschillende schaduw opties die de richting en de plaats van de schaduw volgen. Om de schaduw te versterken, zet je het schuifje in de gewenste richting. Je kunt ook de transparantie en het vervaging effect van de schaduw bewerken. 

Transformeren

Vervolgens is er de transformeer knop. Om meer nauwkeurige resultaten te krijgen, kun je de transformeer-tool gebruiken om de afbeelding een specifieke grootte te geven. Dit doe je door de afmetingen in te typen van de x- en y-coördinaten naar de breedte en hoogte van de afbeelding. Deze tool is nuttig om jouw creatie consistent te maken en vooral handig wanneer je gebruik wil maken van een spread.

9. Pagina tool handleiding

Wanneer je een element op de pagina selecteert, zie je deze mini-tool handleiding met vier icoontjes.

Prullenbak

Van boven naar beneden heb je eerst de prullenbak, waarmee je het element, de tekst of de afbeelding van de pagina verwijdert.

Dupliceren

Vervolgens heb je de dupliceer knop, waar je alles kunt dupliceren wat je op de pagina hebt staan. Je kunt zelfs meerdere items tegelijk groeperen en kopiëren, door de enter-toets op je toetsenbord ingedrukt te houden terwijl je alles selecteert wat je wilt groeperen. Klik bijvoorbeeld op de titel en selecteer deze, druk op enter, klik op de datum, de stervorm en een afbeelding, en druk op de dupliceerknop. U kunt zo vaak dupliceren als u wilt.

Lagen

Onder de dupliceerknop kun je kiezen voor lagen om de volgorde van objecten in je ontwerp te veranderen. Als je bijvoorbeeld een vorm achter je tekst wilt zetten, klik je op deze knop en selecteer je de pijl aan de linkerkant die naar beneden wijst om hem naar achteren te zetten. Als je iets naar de voorkant van de pagina wilt verplaatsen, klik je op de pijl naar boven aan de rechterkant.

Spiegelen

Het laatste hulpmiddel is de spiegelfunctie, waarmee je objecten op jouw pagina kunt spiegelen. Klik op horizontaal spiegelen om het zijwaarts te spiegelen of verticaal spiegelen om het ondersteboven te spiegelen. De meeste visuele theorieën gaan ervan uit dat ons oog het kader van links binnenkomt, dus het omdraaien van een afbeelding kan helpen om te beïnvloeden waar het oog wordt getrokken.

10. Ongedaan/herhaal pijlen

Er zijn deze twee pijlen bovenaan de pagina, één gaat achteruit en de andere vooruit. Dit is de knop die je gebruikt om ofwel wat stappen terug te gaan, zoals het ongedaan maken van je laatste beweging of als je de laatste zet opnieuw wilt doen, klik je op de knop vooruit.