hoe overleef ik de brugklas tips voor jouw kind

De kinderen hebben afscheid genomen van groep 8. Uiteraard met een tijdschrift, een blijvend cadeau voor nu en later. Maar wat nu? Je kind gaat verder naar de middelbare school en er staat hen een heel nieuw avontuur te wachten: de brugklas! Wij hebben een aantal tips voor je kind. Van de eerste keer verliefd zijn tot de angst om er niet bij horen. Lees snel verder.

De brugklas overleven

Net zoals een tijdschrift leuk is als afscheidscadeau voor groep 8, zal het over een aantal jaar ook leuk zijn bij het afscheid van de middelbare school. Om ervoor te zorgen dat deze jaren herinneringswaardig zijn kun je rekening houden met een aantal situaties die je kind zeker tegen zal komen. Des te mooier hun tijd op de middelbare school wordt als jij ze daarbij kunt helpen.

Omgaan met onzekerheid

‘Ik voel me lelijk’. Je denkt er niet graag aan, zeker niet bij je eigen kind, maar dit is een gedachte die bij veel kinderen op de middelbare school door het hoofd gaat. Zeker in de brugklas. Als nieuweling kom je terecht in een grote groep (oudere) kinderen en hier word je geconfronteerd met andere dingen dan ze gewend zijn op de basisschool. Alles wordt heftiger en dat geldt ook voor onzekerheid.

Je slecht voelen over je uiterlijk is helemaal niet fijn. Zeker niet als je het gevoel hebt er niks aan te kunnen doen. Al lijkt het voor je kind op de middelbare school niet zo te zijn, het hoeft niet alleen om het uiterlijk te gaan. Met een leuke uitstraling en goede daden kun je je als leerling ook geliefd maken. Geef je kind duidelijke signalen dat ze er mogen zijn en serieus genomen worden. Dit geeft je kind meer zekerheid.

Ook is natuurlijk elke dag anders. Op de ene dag voelt je kind zich misschien heel onzeker, terwijl hij/zij de volgende dag straalt van zelfvertrouwen. Dit kan heel erg schommelen. Het is dus belangrijk om er voor je kind te zijn als ze even in een dipje zitten. Ook als ze niet willen dat je erbij bent of dat je ze helpt kun je laten weten dat je er voor ze bent. Geef ze een brief of laat weten dat je beschikbaar bent om te praten over wat dan ook, maar geef ze wel de ruimte om zelf naar je toe te komen.

Omgaan met verliefdheid

Op de basisschool kan er soms sprake zijn van handjes vasthouden. Dit gaat op de middelbare school een stapje (of een aantal stappen) verder. Iedereen maakt dit moment een keer mee en dat geldt ook voor jouw kind. Bij een eerste echte verliefdheid kan er hard van stapel gelopen worden. Het is daarom wel goed om het een en ander te bespreken voordat er van alles gebeurt. Jaloezie, afwijzingen, en gebroken harten liggen op de loer en dan nog niet te spreken over de verwarde gevoelens als je kind verliefd wordt op iemand van hetzelfde geslacht.

Ten eerste is het goed dat je je kind duidelijk maakt dat zulke gevoelens helemaal niet erg zijn. Op wie ze ook verliefd zijn, ze hoeven zich er niet schuldig over te voelen. Natuurlijk kan het voorkomen dat deze gevoelens niet beantwoord worden, bijvoorbeeld omdat het gevoel niet wederzijds is of dat de persoon die ze leuk vinden ze slecht behandelt. In zulke gevallen is het voor je kind beter om het gevoel los te laten en je kind hierbij te helpen.

Omgaan met FOMO, oftewel ‘Fear Of Missing Out’

Dit is het gevoel waar veel kinderen mee te maken krijgen als ze bang zijn belangrijke gebeurtenissen te missen. Zoals bijvoorbeeld een kans om mee te doen met de populaire groep leerlingen en erbij te horen of naar feestjes te gaan.

Je kunt dit voorkomen door met je kind te praten over dit gevoel. Vertel je kind dat het niet erg is als ze iets denken te missen. Er zullen nog veel kansen komen. Tenslotte is er het einde van de brugklas niet het einde van alle plezier! (Al is dat moeilijk in te zien als je tussen de 12 en 14 bent…)

Communicatie is belangrijk. Al lijkt het soms alsof je woorden niet helemaal zullen doordringen, deze zullen wel opgeslagen worden als je ze vaak genoeg herhaalt. Na de middelbare school is er nog zoveel te beleven. Zoals het leren kennen van nieuwe mensen en het opdoen van mooie ervaringen. Er is leven na de middelbare school, dat is zeker!

Belangrijk: Wij zijn geen deskundigen op dit gebied. De tips in dit artikel zijn gebaseerd op de eigen ervaringen en kennis van onze medewerkers. We hopen dat deze tips zullen bijdragen aan de positieve ervaringen van jouw kind op de middelbare school.

Kleine kinderen worden groot, maar een fantastische beleving van de brugklas kan blijven bestaan met een mooi afscheidstijdschrift ter herinnering.