Een grappig idee voor je eigen tijdschrift

Voor veel mensen is Kerstmis het enige moment van het jaar waarop de hele familie bij elkaar komt. Een ideaal moment om samen op de foto te gaan. Zeker als er volgend jaar een bruiloft of een speciale verjaardag op komst is en je actuele foto’s nodig hebt, bijvoorbeeld voor een zelfontworpen tijdschrift. Voor iedereen die van kerstmis houdt, hebben we een geweldig idee: Maak foto’s van vroeger na!

Oude foto’s nieuw gemaakt

Je hebt misschien al eens eerder zulke foto’s gezien: (jonge) volwassenen die met veel improvisatietalent kinderfoto’s naspelen. Hiervoor proberen dezelfde mensen van toen te poseren in dezelfde omgeving als vroeger. Het maken van zulke foto’s is niet alleen superleuk, je zult ook genieten van het resultaat!

Bereid de fotoactie voor en voer deze uit

De fotoactie voorbereiden

De fotoactie moet natuurlijk goed voorbereid zijn om er een volledig succes van te maken: Blader door oude fotoalbums en selecteer je favoriete foto’s. Bekijk ze goed en beslis of ze haalbaar zijn:

-Zie je de mensen op de foto op kerstdag?
-Zijn ze klaar om zich bij je actie aan te sluiten?
-Waar zijn de foto’s genomen?
-Kun je de foto op dezelfde plaats herhalen? Zo niet, waar kan je dan de foto namaken?
-Welke rekwisieten heb je nodig om de fotosituatie zo nauwkeurig mogelijk na te bootsen?
-Bestaan de originele rekwisieten nog?

Omgaan met uitdagingen

Soms kun je een foto niet 1 op 1 nadoen. Het is mogelijk dat een persoon op de foto helaas niet meer in leven is. Dan zou de jongere generatie hun rol kunnen spelen, bijvoorbeeld de jongste kleindochter zou de plaats van de grootmoeder kunnen innemen.

Op zulke foto’s kun je niet alleen de verandering van de gefotografeerde personen zien, maar je kunt ook zien hoe de omgeving in de loop van de tijd is veranderd. Je ouders zijn enige tijd geleden verhuisd en daarom kan de familiefoto niet in de oude woonkamer worden gemaakt? – Neem dan de foto in de slaapzaal van je broer. Hij nam de rode bank mee. Ik wed dat mama erg verbijsterd zal zijn als ze de toestand van de bank vandaag ziet.

Ontwerp een tijdschrift met de foto’s

De fotoactie biedt geweldig materiaal voor een verjaardags- of trouwtijdschrift: niet alleen met het resultaat, maar ook met de creatie en de verhalen achter de foto’s kunt je een paar pagina’s van je tijdschrift vullen.

In een reportage kun je bijvoorbeeld een kijkje nemen achter de schermen: Waarom heb je precies deze foto’s gekozen? Welke verhalen zitten er achter en wat hebben de foto’s te maken met het verjaardagskind of het bruidspaar? Hoe ging de fotoshoot?

Natuurlijk mogen de originele foto’s niet ontbreken voor een vergelijking. Bij oude foto’s is de resolutie echter vaak een probleem, zeker als er geen negatieven meer zijn.

Je kunt de “echte” en de gesimuleerde foto’s met een paar klikken uploaden naar de Jilster Online Editor om jouw tijdschrift te ontwerpen.