samenhang creeren in je eigen tijdschrift jilster

We horen regelmatig van gebruikers dat het best lastig is om samenhang te creëren in het tijdschrift. Iedereen heeft zo zijn of haar eigen ideetjes over wat leuk is en dan krijg je al snel een bonte verzameling aan pagina’s. Ook prima, maar als je meer samenhang wilt, dan geven we je graag een paar tips.

Herhaling

Samenhang creëer je met name door herhaling. Door bepaalde elementen op een pagina terug te laten komen, ontstaat er vanzelf samenhang tussen de verschillende elementen. Dus:

  • Herhaal het lettertype een paar keer op de pagina
  • Herhaal de gebruikte kleur een paar keer op de pagina
  • Herhaal een grafisch element zoals een rechthoek of een cirkel een paar keer

Kies een lettertype, een kleurenpalet en elementen die passen bij jouw tijdschrift. Een zakelijk tijdschrift vraagt om een heel andere uitstraling dan een huwelijksglossy bijvoorbeeld.

Je verwacht misschien dat dit een saaie vormgeving oplevert, maar het tegendeel is waar. Probeer het maar eens uit!

Kleuren uit plaatjes

Een andere manier om samenhang te creëren op je pagina is door kleuren uit een foto terug te laten komen in de tekstkleur of in een kleurvlak. Je kunt bijvoorbeeld de kleur van een trui kiezen en je tekst vervolgens in die kleur maken. Dat doe je door het ‘pipetje’ aan te klikken in de redactieruimte en met je muis over de kleur van jouw keuze te gaan. Klik weer met je muis en dan is de kleur van de trui geselecteerd.

Matchende kleuren

Je zou met je redactieteam een beperkt kleurenpalet kunnen samenstellen die bestaat uit max. 6 verschillende kleuren, wit en zwart. Deze zes (plus twee) kleuren kun je in verschillende transparanties gebruiken, zodat je veel kleurnuances krijgt, die mooi met elkaar matchen.

Vind je het lastig om de juiste kleuren te kiezen en ben je op zoek naar advies en tips? Klik hier voor meer informatie over welke kleuren je het beste kunt gebruiken op je pagina.

Samenhang in geheel

Samenhang op de pagina is nog geen samenhang in het tijdschrift als geheel. Als je dit wilt, kun je ook weer terugvallen op de kracht van herhaling. Herhaal dezelfde kleuren, dezelfde lettertypes, dezelfde grafische elementen. Door te variëren in de grootte van dezelfde lettertypes en dezelfde grafische elementen, blijft de vormgeving toch interessant.

 (foto en tekst: Mariël Koudijs, studente grafische vormgeving, liep stage bij Jilster)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie