Altijd al willen weten hoe het er op een redactie van een tijdschrift aan toe gaat? Jilster geeft je de mogelijkheid om dit te ervaren. Werk samen met familie, vrienden of collega’s aan een tijdschrift en stap in de rol van (hoofd)redacteur. Jullie bepalen zelf hoe het tijdschrift er uit komt te zien qua vorm maar ook qua inhoud. Hoe je stap voor stap tot een gezamenlijk eindproduct komt, lees je hier. 

Stel je eigen redactieteam samen

Om een tijdschrift te kunnen maken, begint één persoon met het aanmaken van een gratis account op Jilster.nl. Deze persoon is automatisch hoofdredacteur en kan andere mensen uitnodigen als redacteur of mede-hoofdredacteur. Ben jij tot hoofdredacteur benoemd? Dan is het jouw taak om de pagina’s onder de ‘redactie’ te verdelen. De hoofdredacteur kiest wie aan welke pagina gaat werken. Je kunt met heel veel mensen tegelijk aan een tijdschrift werken. Wel meer dan 100 zelfs! Een hoofdredacteur kan ook de bestelling plaatsen voor een gedrukte versie van het tijdschrift. 

Samen is veel leuker

Door de krachten te bundelen, komen jullie nog sneller tot een mooi eindresultaat. Zorg dat jullie de taken onderling goed verdelen en maak gebruik van elkaars talenten. En vergeet vooral niet om plezier te maken! 

Maak gebruik van onderstaande stappenplan bij het maken van jullie verjaardagstijdschrift, clubblad, nieuwsbrief, huwelijksglossy, schoolproject, bedrijfsmagazine of afscheidscadeau.Stappenplan – Samenwerken in een redactieteam

Stap 1: Denk na over het doel van je tijdschrift

Voor wie maak je het? Wat past bij deze persoon? Wat mag zeker niet ontbreken in je tijdschrift? Hierover nadenken kan je helpen bij de volgende stappen. 

Stap 2: Met wie ga je samenwerken?       

Het kan fijn zijn om een ‘hoofdredactie’ te vormen waarin de taken verdeeld zijn. Maak daarbij gebruik van elkaars talenten. Stel iemand verantwoordelijk voor de communicatie en laat iemand die oog heeft voor stijl de vormgeving doen. 

Stap 3: Bepaal de opzet van je tijdschrift 

Geef je iedereen de vrijheid om zelf een pagina op te maken of maak je van tevoren afspraken over de lay-out? Waar sommigen het fijn vinden om hun creativiteit de vrije loop te laten gaan, hebben anderen juist meer behoefte aan structuur. Je kunt ook de sjablonen gebruiken als basis voor pagina’s. 

Stap 4: Maak een planning

Een goede planning is belangrijk. Wanneer wil je je tijdschrift uiterlijk bestellen? Wil je nog een proefexemplaar bestellen?

Stap 5: Nodig je redacteuren uit

Wanneer je iemand uitnodigt voor Jilster, krijgen ze automatisch een korte uitleg over wat Jilster is en hoe het werkt, maar het zou kunnen dat er toch iets meer uitleg van jou nodig is. Het is handig om een whatsapp groep aan te maken en hierin een bericht te schrijven voor alle startende leden van je redactieteam. Dit bericht kan ze verwelkomen, uitleg geven over het bewerken van de toegewezen pagina’s en waar het tijdschrift voor is.

Stap 6: Aan de slag

Ga aan de slag en help je redacteuren indien nodig. Een tijdschrift met Jilster is zo gemaakt. Je maakt al een tijdschrift vanaf 4 pagina’s. Heel veel plezier samen!