Je kent ze vast wel van de plaatjes uit oude boeken: van die initialen (beginletters) die niet zomaar neergepend zijn, maar die eruitzien alsof er dagen werk aan is besteed. Vind jij ook dat ze een tekst zoveel meer karakter geven? Wist je dat je een initiaal heel gemakkelijk zelf kunt maken en aan je tijdschrift kunt toevoegen? Lees hier hoe!

Wat is een initiaal en hoe maak je dit zelf?

Een initiaal is de beginletter van een woord, zin, alinea of hoofdstuk. In oude boeken zijn deze altijd heel mooi versierd. In een tijdschrift worden ze meestal eenvoudig gehouden. Je kunt op verschillende manieren je eigen initiaal maken.

 • De makkelijkste manier
  De makkelijkste manier is om de eerste letter van je artikel of alinea te markeren, bijvoorbeeld door de lettergrootte aan te passen of deze een andere opvallende kleur te geven.
 • Met een illustratie van internet
  Je kunt het ook creatiever aanpakken door een letter voor een mooie illustratie te plaatsen. Upload de gewenste afbeelding naar het bewerkingsprogramma van Jilster en plaats deze op de pagina. Plaats er vervolgens een tekstvak op, schrijf de letter erin en verander de lettergrootte en tekstkleur.

  Klik op de afbeelding voor meer voorbeelden.   Tip:
  Kies liever een eenvoudig lettertype en een rustige kleur voor het initiaal. Mooie illustraties vind je op Google door bijvoorbeeld te zoeken op ‘florale ornamenten’, ‘mandala’ of ‘bloemenpatroon’. Verder helpt het vaak ook om hier uitdrukkingen zoals ‘tekenen’ of ‘potloodtekening’ aan toe te voegen.

 • Zélf tekenen
  Je kunt ook eerst zelf een illustratie tekenen en die uploaden naar het bewerkingsprogramma van Jilster. Je kunt hier met je mobieltje een foto van maken, maar dan pakt de kwaliteit van de foto wel minder goed uit. Met een speciale app op je mobiele telefoon, zoals CamScanner, kun je de illustratie die je hebt getekend, scannen en als PDF-bestand opslaan op je computer. Zo komt de illustratie beter tot zijn recht. Dit kun je ook goed zien op de afbeeldingen hieronder. De linkerafbeelding is met een mobieltje gemaakt en veel minder scherp dan de rechterafbeelding.

Zie je, het is niet zo moeilijk om zelf een mooi initiaal voor een artikel in je tijdschrift te ontwerpen. Mocht je nog vragen hebben, stuur ons dan gerust even een mailtje. We helpen je graag. Veel plezier met uitproberen!