Hoe vier jij dit jaar Sinterklaas?

Afgelopen jaar hebben wij met Jilster voor het eerst samen Pakjesavond gevierd.
De opdracht: schrijf een gedicht over de collega op jouw lootje.
Het resultaat: Shakespeariaanse dichtkunst, een roast die Comedy Central zou halen en uiteraard het oude vertrouwde Sinterklaas zat te denken, wat hij onze Creative Director zou schenken…

Een avond om niet te vergeten.

We beseften dat onze stukjes kunst een betere plek verdienden dan de vastgeplakte enveloppe aan het cadeaupapier of de binnenzak van onze winterjas. Daarom hebben we de gedichten gebundeld in een Jilster tijdschrift en de foto’s en anekdotes van de avond naderhand nog toegevoegd.

Zo bedachten we een hele andere manier om Sinterklaas dit jaar te vieren.

Bij deze ons uitgewerkte stappenplan om Sinterklaas te vieren met Jilster:

1. Trek lootjes via www.lootjestrekken.nl
2. Maak een tijdschrift aan in Jilster
3. Wijs aan ieder van je familie, vrienden of collega’s een pagina toe
4. Vraag hen hun gedicht op deze pagina te schrijven
5. Als HoofdredacteurPiet maak je alle pagina’s gereed (zonder te spieken).
6. Bestel voor iedereen een tijdschrift, zodat de herinneringen aan deze Sinterklaas voor altijd bewaard blijven.

Op deze manier kun je Sinterklaas zelfs vieren met familie in het buitenland. Geen zin in die lange reis naar Groningen vanuit Maastricht? Vier het met Jilster en geniet na van alle gebundelde gedichten in een tijdschrift.

School is weer begonnen!

Het schooljaar is weer begonnen. Wederom buigen leraren zich over de vraag hoe zij hun klas weer gemotiveerd krijgen. Wij hebben de gouden tip! Laat leerlingen zelf een tijdschrift maken. Het project begint op de computer en eindigt met een echt, zelfgemaakt tijdschrift.

Hoera! Jullie gaan je eigen tijdschrift maken

Leerlingen krijgen op school veel informatie te verwerken. Niet alle lesstof blijft hangen. Vaak komt dit door een tekort aan motivatie of een lage spanningsboog. Door de lesstof in een andere vorm te gieten maak je het interessanter voor de leerlingen. Samen werken aan een tijdschrift zorgt voor een gevoel van saamhorigheid. Leerlingen werken aan teambuilding en gaan de lesstof samen verwerken. Als kers op de taart hebben zij samen een echt tijdschrift in handen. Een tastbaar product ontwikkeld door hardwerkende leerlingen. 

Combineer leerdoelen

Met het maken van een tijdschrift kunnen meerdere leerdoelen gecombineerd worden. Zeker als het maken van het tijdschrift een langdurend project is, kunnen meerdere vakken en vaardigheden in de tijdschrift-opdracht verwerkt worden. Denk bijvoorbeeld aan vaardigheden, zoals het verwerken van tekst en de opmaak van pagina’s. Leerlingen leren schrijven voor een publiek en moeten creatief omgaan met de ruimte op een pagina. 

Werken in teamverband

Bij projectmatig werken heb je een gezamenlijk doel. Je werkt op verschillende manieren samen waardoor doelen makkelijk worden behaald. Meer interactie tussen leerlingen zorgt voor een betere onderlinge band en verbetert de communicatievaardigheden. 

Als ze het tijdschrift samen afronden geeft dat een gevoel van saamhorigheid en trots. 

Voorbeelden

Op onze website vind je verschillende voorbeelden van leerkrachten die Jilster als innovatieve lesmethode inzetten in de klas. Een tijdschrift kan namelijk voor verschillende doeleinden gemaakt worden. Denk aan: profielwerkstuk, scriptie, stageverslag, posterpresentatie, etc.. Ook studenten maken steeds vaker gebruik van de voordelen van Jilster. We zien bijvoorbeeld hoe zij Jilster als tool gebruiken bij het opstellen van hun CV & portfolio. 

Probeer Jilster nu gratis en ontdek zelf de mogelijkheden voor gebruik in het onderwijs.

Voorbeeld portfolio magazine 1

Val op met een uniek portfolio magazine

Wil jij opvallen binnen je huidige team? Zoek jij naar ander werk? Het draait allemaal om jezelf creatief presenteren Over opvallen tussen alle anderen en jezelf op een authentieke manier laten shinen.

Laat zien wie je bent

Maak zelf een magazine als portfolio waarin je jezelf of je creaties weergeeft. In een tijdschrift kun je jouw persoonlijke stijl kwijt. Het is een reflectie op jezelf. Je laat zien wie je bent en wat je passie en stijl is. Je kan ook beschrijven wat voor soort werk je graag doet en voor welke opdrachtgevers je hebt gewerkt. Een tijdschrift neem je gemakkelijk overal mee naar toe en je kunt dit als een visitekaartje achterlaten bij je (potentiële) opdrachtgevers.

Waarom is een portfolio belangrijk?

Als freelancer kun je eigenlijk niet zonder portfolio. Begin je net als zelfstandige? Zorg er dan voor dat je zo snel mogelijk een portfolio opbouwt, ook al is het misschien door een aantal gratis opdrachten. Een portfolio hoeft namelijk niet alleen maar projecten te bevatten die betaald zijn. Met een portfolio zeg je eigenlijk: ‘hé, hier ben ik en dit is wat ik kan’. 

 • Je toont je expertise. 
 • Je laat zien voor welke opdrachtgevers je al hebt gewerkt. 
 • Je kunt laten zien welke soort opdrachten en branches je interessant vindt. 
 • Je kunt precies laten zien hoe en wat je hebt gedaan. 

Art is inside of you,
express yourself

Wij laten jou stralen! Om het je gemakkelijk te maken hebben we portfolio templates waar je uit kan kiezen. Geef je cv een boost en maak gegarandeerd een sterke indruk.

Spullentijdschrift voorbeeld

Een frisse start!

Voor veel mensen is de zomervakantie een periode van rust, genieten, nieuwe inzichten en energie opdoen. Het is dus ook een periode van loslaten, afsluiten, een nieuw begin, nieuwe uitdagingen. Je wilt de heerlijke rust en vrijheid van de vakantie behouden, meenemen naar het hier en nu. Ontspullen, of simpel gezegd opruimen helpt je daarbij. 

 

 

Let it go, let it go

Die oude jas, die schoenen waarvan je niet eens meer wist dat je ze had, die grote mobiele telefoon van nog maar een paar jaar geleden, een dozijn opladers maar je weet niet meer waarvan, nog in te plakken foto’s van een heel kinderleven, een stapel lieve verjaardagskaarten, boeken, pannen, toiletspullen, sieraden, kunstwerken van de kinderen, papieren, gereedschap. Welke ballast draag jij met je mee? Hoe kun je je hiervan ontdoen? Wat doe je met die oude verlovingsring van een gestrande relatie? De hanger van oma? Het horloge wat niet meer loopt? Berg je het op in een schoon laatje, of laat je het los door het te verkopen, weg te geven of te gooien?

Klik, in de kringloopkist

“Ontspullen voelt goed, maar toch wil ik mijn herinneringen vastleggen.”

Dat is helemaal niet zo gek. Spullen hebben namelijk een verhaal. Ze doen je aan een bepaalde periode denken: de tijd dat je nog studeerde, dat je kinderen klein waren… De gedachte dat je iets moet wegdoen, triggert de angst dat je daarmee ook de herinnering weggooit. Maar wegdoen betekent niet dat je je dierbare verleden te grabbel gooit. Het betekent dat je stilstaat bij wat het je heeft gebracht. Daarnaast creëert het ruimte voor spullen die je kunnen verrijken in het heden. 

Je kunt er altijd een foto van maken. Precies. Klik, in de kringloopkist. Je hebt altijd toegang tot de ‘trigger’ van die specifieke emoties. Maar je hoeft het niet meer op te ruimen, af te stoffen en te verhuizen. Maak mooie stillevens van de spullen die je wegdoet en voeg alles samen in een tijdschrift of boek. Schrijf bij ieder voorwerp waar het vandaan komt en aan wie of wat het je doet denken. Zo blijven de herinneringen tastbaar.

Liever aan de slag voor iemand anders? Lees ook het verhaal van Mevrouw Gosen.

Huwelijkscadeau: origineel en op maat gemaakt met Jilster

Ben je op zoek naar een persoonlijk en origineel huwelijkscadeau? Met Jilster maak je zelf of samen met anderen een persoonlijke huwelijksglossy. Een zelfgemaakt tijdschrift is een leuk en origineel trouwcadeau dat het bruidspaar enorm zal verrassen.

Trouwcadeau idee: Met het gratis online programma van Jilster kun je eenvoudig je eigen huwelijksglossy maken. Verzamel de mooiste foto’s en verhalen over het bruidspaar en bundel deze samen in een professioneel huwelijkstijdschrift.  Nodig familie, vrienden en kennissen van het bruidspaar uit om samen te werken aan dit unieke trouwcadeau.

Met behulp van de gratis sjablonen kun je jouw tijdschrift net zo mooi maken als de luxe bladen die je in de winkel kunt kopen.

Het twenty one magazine

Cheers to 21 years! Wordt jouw vriend of vriendin eindelijk volwassen? Met een twenty one magazine kun je de 21-jarige eens flink in de spotlight zetten. Werk met alle studievrienden samen aan een tijdschrift vol vragen, mooie hoogtepunten, gênante momenten en foto’s. Daten, dronken avonden, geheime crushes, opvoeding: niets blijft onbesproken.

Het 21 diner

Een twenty one magazine is een leuke verrassing bij een 21 diner! Het 21 diner is een traditie die vooral bekend is bij de studentenverenigingen, maar waar ook steeds meer niet-leden aan deelnemen. Het idee dat je je nieuwe studievrienden uitnodigt om te komen dineren bij jouw ouders thuis, zodat ze ook jouw leven buiten het ‘studentenleven’ leren kennen.

Heb je al een kijkje genomen in het 21 tijdschrift van Mylena? Sinds kort staat dit live in de editor. Hiervan mag je gratis gebruik maken. Ook ter inspiratie is dit de moeite waard om te bekijken. 

 

Meer tips:

 

 • Herinneringen van vriendinnen
  Wat zeggen mijn (oude) schoolvrienden en -vriendinnen over mij? Hoe was ik als kind op de basisschool? Hoe hebben we elkaar leren kennen? Wat maakt onze vriendschap zo bijzonder?
 • Dates & relaties
  Welke harten heb ik al veroverd? Kunnen jullie nog iets van mij leren op datinggebied? Waarom wel of waarom niet?

 • Een crush op celebrities
  Iedereen heeft wel een stiekeme crush gehad vroeger. Met wie wil ik wel een beschuitje eten?

 • Bloopers
  Om welke bloopers sta ik bekend? Welke grappige dingen heb ik samen met jou meegemaakt.

 • Mijlpalen
  You go girl! Welke belangrijke mijlpalen heb ik onlangs bereikt? Redenen waarom je trots op mij bent.

 • Herinneringen van vroeger
  Wat zeggen mijn ouders over mij? Welke herinneringen hebben zij aan mijn jeugd? Waar ben ik opgegroeid? Wat wilde ik vroeger worden?

Babyshower vriendenboekje voor volwassenen

Je kunt natuurlijk de zoveelste hydrofiele luier, babykleertjes of knuffel cadeau geven, maar dat is allesbehalve leuk (wel praktisch). Het leukste kado voor je zwangere vriendin, (schoon)zus of collega is een kado waar ze om moet lachen, mooie herinneringen oproept en nieuwe herinneringen maakt. 

Babyshower vriendenboekje maken

Maak met vrienden, familie of collega’s een vriendenboek vol met spraakmakende vragen, persoonlijke antwoorden, verhalen en mooie foto’s. Iedereen vult via het online programma van Jilster zijn persoonlijke pagina in waarna er een echt boek of tijdschrift van gemaakt wordt. Het resultaat; een onvergetelijk kado! 

Babyfoto’s raden

Om het boekje nog persoonlijker te maken kun je een inleiding schrijven en extra fotopagina’s toevoegen. Vraag iedereen een babyfoto van zichzelf bij zijn persoonlijke pagina te plaatsen en raad wie wie is! Laat je inspireren onze gratis professionele sjablonen.

Met vragen als:

Een babyshower vriendenboekje is het ultieme babyshower cadeau voor de aanstaande mama, maar zeker ook voor papa en kind. Met vragen als:

 • Omschrijf je zwangere vriendin
 • …wordt een fantastische mama omdat
 • Jongen, meisje? Ik weet het zeker, je krijgt een … omdat
 • Mooie namen voor je baby vind ik
 • Dit vind ik een lelijke naam voor je baby
 • Mooi zwanger, draag dan vooral geen
 • Straks mama: zo houd je ‘alle ballen in de lucht’
 • Dit wil ik je partner nog zeggen
 • Dit wil ik je baby nog zeggen

Origineel cadeau voor een babyshower

Jouw vriendin wordt mama, dat moet gevierd worden! Dit doe je natuurlijk door de allerleukste babyshower te organiseren. Bij een babyshower horen ook cadeaus. Trommel de vriendinnen bij elkaar en maak een persoonlijk magazine waarmee je de aanstaande moeder verrast op haar babyshower. 

Zwanger ben je samen

De geboorte van een baby is elke keer weer een bijzondere gebeurtenis. Deel je geluk met Jilster, een online tool waarmee je eenvoudig een eigen tijdschrift kunt maken. Dacht je dat je een grafisch ontwerper moest zijn om stijlvolle, persoonlijke pagina’s te maken? We hebben overal aan gedacht: als je ideeën nodig hebt, kun je je creatief uitleven met ons nieuwe gratis sjabloon voor een babyshowertijdschrift.

Inspiratie nodig?

Speculeer samen over onder andere de uiterlijke kenmerken en de naam van de baby. Alle gasten kunnen vooraf aan de babyshower iets leuks schrijven voor de aanstaande mama en de baby. Plaats bijvoorbeeld de foto’s van de echo, ervaringen van andere mama’s en natuurlijk foto’s van de zwangere en toekomstige mama! 

Met zo’n babyshowertijdschrift doe je alle luiertaarten en rompertjes teniet. Dus ga snel aan de slag en maak een origineel babyshowercadeau! Zijn de 9 maanden al om en is de baby al geboren? Dan is een tijdschrift ook een perfect kraamkado voor op een kraamfeest.

Extra tips!

 • Een interview met papa
 • De warme woorden van opa’s en oma’s
 • Zussenliefde gedichten
 • Toekomstverwachtingen
 • Ontwikkelingen tot nu toe (echo’s, is het kindje gezond? Jongen of meisje?)
 • Cijfers en feiten over mama (bijv: 1e baby, 61 grijze haren, al 224 dagen zwanger, etc.)
 • Babyshower spelletjes

 

Het spullen tijdschrift

Minimaliseren en ontspullen is hip. De ene na de andere opruimgoeroe vertelt ons hoe we het beste zouden kunnen opruimen. Ben jij iemand die moeilijk afstand neemt van spullen? Ben je bang dat je, wanneer je afscheid neemt van de spullen, je ook afscheid neemt van de herinnering? Dan is het spullentijdschrift iets voor jou! 

Verhalen achter spullen

Mensen kunnen om veel verschillende redenen het etiketje emotionele waarde op heel veel verschillende artikelen plakken. Het kan zijn dat een oude versleten knuffel je doet denken aan een vriendinnetje of een theeservies die van de lievelingstante is geweest nu niet meer uit 12 stuks bestaat maar in 25 stukjes is. Of wat dacht je van kleding van andere mensen? Je ziet ze er zo weer in lopen toch? De herinneringen aan deze spullen zitten in je hart en die kun je ook terughalen als de spullen er niet meer zijn. Bijvoorbeeld door er foto’s van te maken. 

Uit wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd door de Ohio State University blijkt dat mensen die foto’s maakten van de spullen die zij wegdeden, minder moeite hadden om spullen weg te doen. Simpelweg omdat ze nog een foto hadden als aandenken. 

Zelf een spullen tijdschrift maken?

Heb je al wat zin gekregen om aan de slag te gaan met opruimen? Wat goed! Maak mooie foto’s van de spullen die je wegdoet en voeg alles samen in een tijdschrift of fotoboek. Schrijf bij ieder voorwerp waar het vandaan komt en aan wie of wat het je doet denken. Ook tekeningen en knutselwerkjes van je kinderen, liefdesbrieven van je eerste vlam en andere papieren documenten kun je laten inscannen. Dat maakt het afscheid net iets makkelijker.

Lees ook Het spullentijdschrift van mevrouw Gosen voor meer tips en inspiratie.

Gemiste momenten

Kunnen jullie door omstandigheden even niet samen zijn? Misschien zie je opa en oma niet zoveel door de coronacrisis, ligt een familielid in het ziekenhuis of woont je beste vriend(in) in het buitenland. Naast bellen, appen en mailen, kun je ook een soort dagboek bijhouden. Zo houd je verbinding in de afstand. 

Creatief logboek

Schrijf over de tijd die je zonder elkaar bent. Je kan per dag beschrijven wat je hebt meegemaakt. Heb je iets gelezen, gezien of gehoord? Vertel hierover, deel berichten en vergeet niet om foto’s te maken. Foto’s helpen je verhaal over te brengen. Maak bijvoorbeeld een paar leuke foto’s van je kindje tijdens het eten of zet een mooie zonsondergang op de foto. 

A trip down memory lane

Je hebt vast nog een heleboel foto’s van jullie samen. Kies hier uit de leukste en plaats een bijschrift bij foto’s. Schrijf bijvoorbeeld een stukje over de vakantie, het té gekke feest dat jullie hebben meegemaakt, of over andere leuke momenten die je met elkaar hebt gedeeld. Niets is zo leuk als herinnerd worden aan de beste momenten uit je leven!

Meer tips?

 

 • Maak een fotocollage van je favoriete momenten samen
 • Deel nieuwsberichten uit de media
 • Interview zijn/haar vrienden en familie, laat hen wat moois schrijven
 • Vertel eens écht hoe je over iemand denkt, iedereen verdient die bevestiging!