Het nieuwe magazine van OriGENE is uit! Jenny Osendarp van Mediabeheer OriGENE zegt eindelijk echt trots te zijn op het eindresultaat. Ze had al eerder een tijdschrift gemaakt maar was nog niet helemaal tevreden. Via onze service op maat heeft ze hulp gekregen bij de opmaak van de pagina’s. 

Over service op maat

Jenny: “Het was een mooi project samen met Cinda (Jilster). We waren natuurlijk wat beperkt in creativiteit en het goed uitwerken van het doel en de doelgroep, omdat we te maken hadden met een bestaande versie. Binnen deze beperkende kaders heeft Cinda ons erg goed geadviseerd en bijgestaan waardoor we het maximale eruit hebben gehaald.” 

Waarom kiezen voor service op maat?

Onze Jilster professionals kunnen je helpen om nog sneller en makkelijker een professioneel tijdschrift te maken dat past bij jouw wensen. Via de website kun je via een formulier aangeven bij welke pagina’s je hulp nodig denkt te hebben. Je kan er ook voor kiezen om volledig ontzorgd te worden. 

Bekijk het tijdschrift van OriGENE:

Er is er één jarig, hoera, hoera! Welke jarige job of jet wil jij verrassen met een persoonlijk verjaardagstijdschrift? Is er iemand die binnenkort een belangrijke leeftijd bereikt? Denk er eens over om een magazine te maken. 

Met een persoonlijk cadeau laat je zien dat je iemand waardeert, dankbaar bent en van hem of haar houdt. Betrek vrienden, familie en collega’s in het complot. Dat maakt de verrassing nog groter. Vul het tijdschrift met foto’s van aangrijpende momenten en omschrijf de meest belangrijke momenten die je samen hebt beleefd. Omschrijf hoe speciaal de persoon is waarvoor jullie een tijdschrift maken en ontdek de speciale reactie die je zult ontvangen op het moment dat je het tijdschrift cadeau doet! 

Geef een tijdschrift als persoonlijk verjaardagscadeau aan je vriend die veertig wordt, je vriendin die binnenkort Sarah gaat zien of je moeder die haar 75ste verjaardag viert. 

Je hoeft niet altijd ver weg te gaan om mooie foto’s te maken. Ook om de deur heb je veel schatten liggen. Een veld vol madeliefjes of een moedereend die samen met al haar kuikens oversteekt. Of wat dacht je van een foto van een oude auto die op de hoek van de straat staat geparkeerd? Tegenwoordig hebben we de hele dag de telefoon bij ons, dus hebben we ook de hele dag de beschikking over een camera. Maar hoe zorg je ervoor dat je die mooie schatten nou ook echt mooi op de foto krijgt?

Wij geven je een aantal tips hoe je de mooiste foto’s maakt met je smartphone, die heb je tenslotte (bijna) altijd bij de hand!

 1. Zorg voor goed licht
  Op een zonnige dag kun je het beste de zon in je rug hebben bij het maken van een foto. Hoe meer licht, hoe beter de kans dat de foto er goed uit komt te zien.
 2. Vergeet de flitser op je camera
  Probeer zo min mogelijk de flitser van je camera te gebruiken.
 3. Maak gebruik van het raster dat je camera biedt
  Zorg dat het object of de persoon die je fotografeert volledig in beeld is. Het liefst in het midden van het geblokte kader. De beste foto’s hebben het object of de persoon staan op de plek waar de lijnen van het raster elkaar kruisen.
 4. Zorg dat je lens schoon is
  Zorg dat de lens van je camera schoon is, desnoods met een punt van je t-shirt. Als er vlekken op de lens zitten zie je dat terug op de foto’s. Of je camera heeft moeite met het scherpstellen.
 5. Neem de tijd
  Neem de tijd om je foto te maken, zodat je goed kan nadenken over de compositie.
 6. Houd de camera stil
  Houd je camera stil op het moment dat je de foto maakt. Bij weinig licht is het ook belangrijk dat het object of de persoon weinig beweegt. De camera heeft bij weinig licht meer tijd nodig om het object scherp in beeld te krijgen.
 7. Maak veel foto’s
  Hoe meer foto’s je maakt, des te beter je alle trucjes beheerst en hoe mooier je foto’s dus uiteindelijk worden. Ook kun je later de beste foto kiezen. Zo kan je er bijna niet naast zitten.
En voilà! Het resultaat.

Hoe neem jij dit jaar afscheid van je klas? Er kan dan misschien geen fysiek afscheid plaatsvinden, maar dat hoeft nog niet het einde te betekenen. Werk samen met klasgenoten en/of ouders aan een vriendenboekje als afscheidscadeau. Leuk voor nu. Een kostbare herinnering voor later. 

Vraag maar raak

Net als bij het vriendenboekje van vroeger kunnen alle kinderen (met of zonder hulp van ouders) dezelfde vragenlijst invullen. Met spraakmakende vragen als: Hoe vaak ben je uit de klas gestuurd, wat is je leukste/mooiste herinnering aan school en wat zou je doen als je de directeur van de school was? Vraag naar zijn of haar dromen; wat ze later willen worden of waar ze zichzelf zien over 10 jaar. 

Persoonlijk woordje

Reserveer achterin het tijdschrift ruimte voor leerlingen om zelf een persoonlijke boodschap achter te laten. Eventueel kunnen ze ook vertellen hoe ze de afgelopen tijd thuis hebben doorgebracht, welke series ze op netflix hebben verslonden, hoe de online lessen verliepen, welke games ze hebben uitgespeeld met een leuke selfie daarbij.

Hoe maak je jouw tijdschrift net zo mooi als dat van de professionele bladen die je in de winkel kunt kopen? Wij geven tips!

1. Kies een thema
Misschien loopt je hoofd over met ideeën en wil je alles in een tijdschrift stoppen, dat kan natuurlijk, het is jouw tijdschrift. Schrijf bijvoorbeeld over mode, eten, gezondheid, een vakantie of familie. 

2. Speel met kleur
Wat wil je uitstralen en welke kleuren passen daarbij? Rood is de kleur van de liefde en paars wordt vaak geassocieerd met luxe, stijl en rijkdom. Durf met verschillende kleurtjes op de pagina te spelen. Laat een aantal kleuren regelmatig terugkomen in bepaalde details, zoals in een afbeelding of in de kopteksten. 

3. Maak het niet te druk
Het is oké om witruimtes te hebben. Witruimte kun je gebruiken om de aandacht te vestigen op bepaalde zinnen of woorden. Besteed eens een hele pagina aan een kop (titel), een citaat of een foto. Zo wordt je tijdschrift een verrassing om doorheen te bladeren.

4. Eigen foto’s
Foto’s vertellen een verhaal en zijn het eerste wat de lezer ziet. Kies je foto’s daarom zorgvuldig. Het leukste is natuurlijk om je eigen foto’s te gebruiken. Met deze fotografietips kun je alvast aan de slag. 

5. Kijk af bij andere bladen
Heb je even geen inspiratie? Dan kun je gerust kijken bij hoe andere bladen zijn gemaakt. Hoe zit jouw favoriete tijdschrift in elkaar en wat maakt het zo aantrekkelijk om te lezen?

Moederdag is dé uitgelezen kans om je allerliefste moeders eens flink in het zonnetje te zetten. Je kunt mama verwennen met een ontbijt op bed of een mooie bos bloemen. Maar heb je ook wel eens gedacht aan een persoonlijk tijdschrift, gevuld met eigen foto’s en teksten?

Maak Moederdag nog specialer

Vraag je broers en zussen om mee te doen. Iedereen kan zelf een pagina opmaken met een persoonlijke boodschap. De allerkleinsten kunnen een mooie tekening maken die later kan worden ingescand. Wil je extra groot uitpakken? Organiseer een fotoshoot (met verkleedpartij) in huis. Kies daaruit de leukste en grappigste foto’s om als fotocollage op een pagina af te drukken.

Ga snel aan de slag. Maar ssst, mondje dicht tegen mama. 

Klik op onderstaande button om één van onze Moederdag sjablonen te bekijken.

Is de bruiloft van je dochter, broer of beste vriendin uitgesteld? Je zou ze het liefst allebei een stevige knuffel willen geven. Maar dat gaat nu even niet. Met een persoonlijke glossy kan je toch laten zien dat je van ze houdt.

Persoonlijke glossy

Je hebt vast leuke verhalen over jezelf met de bruid of bruidegom. Vertel hierover in een grappige anekdote. Nodig andere bruiloftsgasten (familie, vrienden, collega’s, clubgenoten, etc.) uit hetzelfde te doen. Iedereen kan zelf een pagina invullen met tekst en foto’s. 

Doe een belletje naar de (schoon)ouders. Zij kunnen je vast van alles vertellen over de bruid en bruidegom als kind. Op wie ze vroeger een stiekeme crush hadden. Welke poster boven hun bed hing en meer.

Herinner je je eerste schooldag van de middelbare school nog? Een te grote tas, volgestopt met boeken. Een schoolgebouw om in te verdwalen. Geen juf of meester. Een nieuwe klas. Huiswerk!! Jarenlang is school je tweede thuis. Je maakt vrienden. Doet ontdekkingen. Over jezelf. De wereld. Maar dan is school voorbij en begin je aan de rest van je leven. 

Het laatste schooljaar loopt anders dan we gewend zijn. Geen eindexamens. Geen diplomauitreiking. Geen examenfeesten of examenreizen. Dat het anders is dan normaal is wel duidelijk. Daarom is het extra belangrijk om stil te staan bij de momenten die je al gehad hebt. Verzamel alle mooie herinneringen en foto’s van de schooltijd in een jaarboek. 

Met Jilster werk je eenvoudig samen gratis online. De leerlingen kunnen zelfstandig of met hulp van ouders of leerkrachten een pagina opmaken met tekst en foto’s. Of kiezen uit tientallen sjablonen om mee te werken. 

Je start je computer op en ziet een enorm vol bureaublad met foto’s waar je al een hele tijd niets mee gedaan hebt. Wat een fotobende! Tijd voor de schoonmaak. 

Waar te beginnen

Begin met het einddoel voor ogen. Wil je de foto’s veiligstellen? Wil je ze laten afdrukken? Een online album maken waar iedereen bij kan? Of wil je gewoon dat het geordend is, zodat je weer een hoofdpijndossier lichter bent? Het doel bepaalt wat je met je foto’s gaat doen en hoe je ze het best kunt sorteren. 

Verzamel alle foto’s

Verzamel al je foto’s op één plek. Daarna ga je uitzoeken en sorteren. Wees kritisch tijdens het wissen. Vraag jezelf af: “Zou ik dit nog willen zien over dertig jaar? Zouden mijn achterkleinkinderen dit willen zien?” Is het antwoord ja? Bewaren. Is het antwoord nee? Verwijderen. 

Foto’s van betekenis

Tijdens het opruimen kom je foto’s tegen die je dierbaar zijn. Foto’s die je niet in een mapje op je computer wilt wegstoppen. Foto’s die gezien moeten worden. Aan de muur als poster of collage, in een boek of tijdschrift. Leuk voor jezelf of om iemand mee te verrassen.

Geen afscheid van de basisschool?

Milou, 12 jaar oud, staat na afloop van de afscheidsmusical, alleen vooraan op het podium, voor een volle zaal. Haar juffrouw spreekt haar toe en vertelt over haar hoogtepunten in de basisschoolperiode. Er is erkenning en waardering voor de jaren die ze doorgebracht heeft op de school. Er is ook dankbaarheid voor de mooie momenten waar ze aan bijgedragen heeft. Dit is voor Milou een gelukzalig moment omdat dit mooie herinneringen zijn die haar gevormd hebben. Maar het is tegelijk een afscheid. En dat maakt dit moeilijk. Ze begrijpt instinctief wel dat het goed is. Ze zal iedereen missen. En tegelijk kijkt ze uit naar de nieuwe stappen die ze buiten de veilige basisschool zal zetten. De verschillende emoties worden haar te veel. Alleen op het podium, maar met de mensen die lief en leed met haar gedeeld hebben. Gevoelens van trots en onzekerheid, vriendschap en gemis, hoop en weemoed. Haar eerste grote belevenis van wat een afscheid is en hoe dat voelt.

De moeder en vader van Milou zitten in de zaal. Tranen rollen over hun wangen. Hun kind staat daar zo alleen, maar ook sterk. Ze voelen dat dit ook moeilijk voor hun is. Ze willen niet dat Milou de pijn van afscheid voelt. Haar vriendinnetjes, haar juf, haar eigen plek. Maar Milou is klaar. Ze is klaar om de stap naar de Grote school te maken. En dus kunnen zij Milou ook laten begaan. Ook voor hen is dit een afscheid.

De laatste dag van de basisschool is misschien al geweest. Niet meer spelen op het schoolplein. Geen eindfeest, geen laatste groepsfoto, geen afscheid van de school, de juf en de klasgenoten. Hoe ga je als kind en ouder om met dit verdriet? Hoe maak je dit afscheid dan toch nog bijzonder, ondanks dat ze niet meer bij elkaar kunnen zijn? 

De prachtige herinnering die de kinderen, ouders en leraren met elkaar delen zijn wel blijvend. Daarom is dit jaar voor het eerst de Groep 8 Magazine Awards. Kinderen, ouders en leraren kunnen samen hun herinneringen delen en bundelen voor altijd in een afscheidstijdschrift. De groepen maken kans op die felbegeerde titel ‘Mooiste Groep 8 Magazine van de provincie’, of misschien zelfs wel van heel Nederland. De jury bestaat uit Humanitas, Stichting Kinderdorp, Stichting Lezen en Schrijven en Corpus. De jury gaat op zoek naar het leukste, creatiefste en origineelste Groep 8 Magazine van Nederland. De winnende groepen gaan met hun hele klas naar de leukste pretparken van Nederland, zoals De Efteling of Corpus – De reis door de mens.

Milou is nu 35 jaar. Haar eigen zoontje Daan neemt afscheid van de basisschool. Milou en haar moeder kijken elkaar met weemoed aan. “Weet je nog? Wat was dat een mooi moment. Dat kleine meisje dat ‘groot’ werd. Wat fijn dat we deze herinnering hebben. Gelukkig kunnen we voor Daan alle herinneringen tot heden bewaren.” Ze weten dat ook dit weer een onvergetelijk afscheid wordt.

Leerlingen, ouders en leraren kunnen gratis hun magazine online opmaken via www.jilster.nl en hun groep nu aanmelden bij www.magazineawards.nl/aanmelden.