De scholen zijn weer begonnen en we zijn inmiddels bijna een maand verder. Heeft jouw kind zijn of haar eerste stappen in het schoolleven gezet of begint hij of zij aan zijn of haar laatste jaar? Geef je kind iets tastbaars mee ter herinnering aan de schooltijd. Maak samen met andere ouders, leerlingen en docenten een fotojaarboek die alle kinderen aan het einde van het jaar mee naar huis mogen nemen. 

5 tips voor het maken van een examenjaarboek

Wij hebben alvast een aantal inspirerende tips voor je op een rijtje gezet:

 • Laat de leerlingen zélf iets schrijven
  Het jaarboek hoeft niet alleen maar foto’s te bevatten; je kunt de leerlingen ook zelf iets laten schrijven, bijvoorbeeld over het schoolfeest, een schooluitje, de examenstunt of hun toekomstplannen.
 • Namenquiz met de klas
  Laat alle leerlingen dezelfde vragenlijst invullen met namen uit de klas. Laat de leerlingen deze vragen beantwoorden tijdens het mentoruur. Print van tevoren alle vragen op papier uit en geef deze bij de betreffende docent af. Je kunt er ook nog voor kiezen om alle leerlingen de vragenlijst te mailen, maar dan loop je het risico dat de helft van de klas het vergeet in te vullen.

  Voorbeeldvragen kunnen zijn:
  – Wie wordt er miljonair?
  – Wie schept er het meeste op?
  – Wie krijgt er als eerste kinderen?
  – Wie woont er op z’n dertigste nog bij zijn of haar ouders?
  – Wie wint er een grammy?
  – Wie is de grootste player?
  – Wie kwam altijd te laat?
  – Wie ging er het vaakste naar de McDonalds?
  – Wie trouwt er met een celebrity?
  – Wie heeft er het lekkerste kontje?
 • Top 3 van boefjes – vraag het aan de conciërge
  Geef ook de ‘boefjes’ van de klas een podium door een top 3 samen te stellen van leerlingen die het meeste straf hebben gehad, het vaakste moesten nablijven en/of spijbelden van school. Vraag de conciërge of een docent van het nablijflokaal om een grappige anekdote over deze leerlingen te vertellen.
 • Dezelfde schoolfoto van toen maar dan nu
  Ga op zoek naar de eerste schoolfoto van je kind en probeer deze foto met je kind zoveel mogelijk na te bootsen. Denk aan dezelfde soort kleding en laat hem of haar zoveel mogelijk proberen om de positie en uitdrukking van toen te evenaren. Hetzelfde kan worden gedaan met eerdere klassenfoto’s uit het eerste, tweede of derde jaar. Zie hier een aantal komische voorbeelden.
 • Een quote onder de portretfoto
  Laat alle leerlingen zelf een quote kiezen die onder hun portretfoto wordt geplaatst. In Amerika is dit een traditie met alle gevolgen van dien. Sommige quotes die je op het internet leest zijn ronduit hilarisch! Zie: 44 quotes uit jaarboeken die een giecheltje waardig zijn

Zo, en dan nu alvast aan de slag met het verzamelen van leuke input voor het tijdschrift. Je hebt nog een heel schooljaar om eraan te werken. Wat zullen alle kinderen blij zijn met dit waardevolle cadeau! Succes!