Als je tijdschriften doorbladert die in de winkels liggen, zie je dat op één van de eerste pagina’s een editorial is geplaatst. Die tekst is door de hoofdredacteur zélf geschreven. Bij de Nederlandse uitgave van het modemagazine ‘Vogue’ wordt de editorial geschreven door Karin Swerink en bij het voetbaltijdschrift ‘Voetbal International’ is de editorial afkomstig van Christiaan Ruesink. Simpel gezegd is de editorial het voorwoord van de hoofdredacteur. Meestal staat zijn portretfoto bij het artikel en heeft hij onderaan de tekst met zijn eigen naam getekend.

Wanneer je aan de slag gaat met je eigen tijdschrift word je automatisch tot hoofdredacteur benoemt. Werk je met andere klasgenoten samen aan het tijdschrift dan moet er netjes in overleg worden bepaald wie de rol van hoofdredacteur op zich neemt.

Over de inhoud

Ben jij de hoofdredacteur? In de editorial kun je dan antwoord geven op vragen als: Waarom heb je dit tijdschrift gemaakt en met wie heb je dat gedaan? Waarom is je tijdschrift de moeite waard om te lezen? Wat kun je zoal in jouw tijdschrift lezen? Houd er rekening mee dat de editorial één van de eerste dingen is waar het oog van je lezer op valt. De editorial moet de lezer prikkelen om je tijdschrift verder te gaan lezen. Probeer daarom in duidelijke en beeldende woorden te schrijven. Maak er een persoonlijk verhaaltje van!

Persoonlijk schrijven

Schrijf vanuit jezelf. Door persoonlijk te schrijven kun je jezelf van anderen onderscheiden.
Ook is het belangrijk dat je de lezer bij je verhaal betrekt, omdat je hiermee zijn aandacht kan blijven vasthouden. Spreek de lezer daarom rechtstreeks aan. Doe alsof hij tegenover je zit en alsof je tegen hem praat. Als je dit lastig vindt, kun je je verhaal ook eerst aan iemand in je eigen woorden vertellen. Wanneer je met je ouders of een klasgenootje oefent, zul je merken dat je meteen een andere toon gebruikt en dat je vanzelf je zinnen korter maakt.

Beeldspraak

Je kunt je verhaal nog boeiender maken door gebruik te maken van beeldspraak. Met beeldspraak koppel je bepaalde gebeurtenissen, of dingen die je hebt meegemaakt, aan een beeld. Wellicht heb je je docent weleens horen zeggen dat hij ‘even de neuzen wil tellen’. Hiermee bedoelde hij waarschijnlijk dat hij het aantal leerlingen uit je klas wilde tellen om te kijken of iedereen die dag aanwezig was. De docent heeft het woord ‘aanwezigen’ aan het beeld ‘neuzen’ gekoppeld en daarmee een vorm van beeldspraak gebruikt.

Als je in de editorial één of meer vormen van beeldspraak gebruikt, kan de lezer zich een betere voorstelling maken van hetgeen dat je aan het vertellen bent. Ook kan het helpen om ergens voorbeelden bij te geven of een vergelijking te trekken tussen twee dingen. Voorbeeld: ’Ik zag laatst een kast van een vent in de gym staan.’ Met ‘een kast van een vent’ wordt een grote en gespierde man bedoeld en hiermee wordt er een vergelijking gemaakt tussen een kast en een grote man.

Humor

Voel je vrij om je emoties te gebruiken, maar wel in beperkte mate. Overdrijf niet te veel, omdat dat ten koste kan gaan van je geloofwaardigheid. Als je een tijdschrift wilt gaan maken over mode en fashion kun je in de editorial bijvoorbeeld vertellen waarom jij het belangrijk vindt om je goed te kleden en graag met de mode meegaat. Je kunt een aantal modeflaters uitlichten en je afkeer en teleurstelling hierover uiten. Als je het onderwerp met humor benaderd, kun je voorkomen dat de editorial te beladen wordt. Je kunt bijvoorbeeld een grappige anekdote over je buurman vertellen die de hele zomer met witte sokken in zijn sandalen heeft rondgelopen en de nachtmerries die je daaraan hebt overgehouden. Hiermee houd je de editorial luchtig en vermakelijk.

Kortom, de editorial is het voorwoord van je tijdschrift waarop je je stempel als hoofdredacteur kunt drukken. Dus besteed voldoende aandacht aan het schrijven van deze rubriek. Heel veel succes met het schrijven je artikel!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie