In onze handleiding vind je veel nuttige
Hoe kunnen we je helpen?
Hieronder vind je veelgestelde vragen én onze antwoorden.
Over het maken van een tijdschrift
Over samenwerken in Jilster
Over bestellen, betalen en bewaren
Staat je vraag er niet bij?
Staat je vraag er niet bij? Laat het ons weten.
We helpen je graag!
[contact-form-7 id=”6193″ title=”Contactformulier”]
Over het maken van een tijdschrift
Je account
Ik heb geen bevestigingsmail ontvangen. Wat nu?
Mogelijk is deze e-mail in je spambox terecht gekomen. Mocht dit niet het geval zijn, dan kan het zijn dat je bij het aanmelden een typefoutje hebt gemaakt waardoor je bevestigingsmail niet is aangekomen.
Probeer het opnieuw of neem contact op met onze klantenservice. Wij kunnen je account handmatig voor je activeren.
Ik wil mijn account opheffen. Hoe doe ik dat?
Neem contact op met onze klantenservice om je account te laten verwijderen.
Ik wil mijn wachtwoord of e-mailadres wijzigen. Kan dit?
Ja, je kunt je accountgegevens altijd nog aanpassen. Wanneer je ingelogd bent kun je onder het kopje ‘Mijn gegevens’ je instellingen wijzigen. Stel een nieuw wachtwoord en/of e-mailadres in en sla je gegevens op. Je kunt vanaf nu met deze gegevens inloggen.
Ik ben mijn wachtwoord vergeten en kan niet meer inloggen. Wat nu?
Klik bij het inloggen op de link ‘wachtwoord vergeten?’. Op het e-mailadres waarmee je een account hebt ontvang je binnen enkele minuten een e-mail met een link om je wachtwoord aan te passen. Je kunt nu met het nieuwe wachtwoord inloggen.
Pagina’s en nummering
In het paginaoverzicht worden mijn laatste wijzigingen op mijn pagina niet getoond. Hoe los ik dit op?
Dat je nog een oude versie van je pagina ziet heeft te maken met de ‘cache’ instellingen van je computer. De cache is als het ware een opslagplaats waarin je computer tijdelijk (oude) gegevens heeft opgeslagen. Hierdoor kan de browser sneller de pagina laden, maar dit zorgt er ook voor dat nieuwe gegevens niet direct getoond worden. Als je je ‘cache’ leegt of Jilster opent met een andere internetbrowser zullen alle gegevens opnieuw ingeladen worden en worden je laatste wijzigingen weergegeven.
Tip: Je kunt met de toetsencombinatie [command-shift-R] je pagina verversen zonder dat je last hebt van cache. De pagina ververst dan gelijk.
Kan ik het aantal pagina’s later nog aanpassen?
Ja, je kunt altijd het aantal pagina’s in je tijdschrift of boek nog aanpassen. Hoe je dit kunt doen laten we je hier zien.
Vanwege het productieproces van het tijdschrift of boek bestaat het aantal pagina’s altijd uit een veelvoud van vier. Je kunt daarom alleen vier pagina’s toevoegen of verwijderen.
Waarom bestaat het aantal pagina’s van mijn tijdschrift uit een veelvoud van vier?
Vanwege het productieproces van het tijdschrift bestaat het aantal pagina’s altijd uit een veelvoud van vier. Je pagina’s worden namelijk dubbelzijdig op grote A3 vellen gedrukt en dubbelgevouwen tot een tijdschrift. Op één A3-vel gaan vier A4 pagina’s.
Ben je benieuwd hoe de productie van jouw tijdschrift of boek eruit ziet? In deze video laten we het zien!
Hoe kan ik een pagina verwijderen?
Vanwege het productieproces van het tijdschrift of boek gaat het verwijderen van je pagina’s altijd in een veelvoud van vier. Plaats de pagina’s die je wilt verwijderen achterin het tijdschrift door de volgorde van de pagina’s aan te passen. Hoe je dit doet laten we je hier zien. Verwijder vervolgens de laatste vier pagina’s van je tijdschrift.
Let op: pagina’s die verwijderd worden kunnen niet meer teruggehaald worden.
Ik wil minder dan vier pagina’s toevoegen of verwijderen. Kan dit ook?
Vanwege het productieproces van het tijdschrift of boek gaat het verwijderen en toevoegen van pagina’s altijd in een veelvoud van vier. Het is dus niet mogelijk om drie of minder pagina’s te verwijderen of toe te voegen.
Waar komt pagina 2 in het tijdschrift?
De cover (omslag) wordt gezien als de eerste pagina van je tijdschrift of boek. Pagina 2 komt op de achterzijde van de omslag (cover) en is dus de eerste pagina die je ziet als je het tijdschrift openslaat. De even pagina’s (2, 4, 6, etc.) vind je links in het tijdschrift en de oneven pagina’s (3, 5, 7, etc.) rechts.
Hoe verplaats / kopieer ik een pagina naar de cover of naar de achterpagina?
Het verplaatsen van een gewone pagina naar de cover of achterpagina is niet mogelijk met de knop ‘volgorde wijzigen’. Een gewone pagina kun je op de voor- of achterzijde plaatsen door deze te openen in het online ontwerpprogramma. Kies vervolgens voor ‘Mijn pagina’s’, te vinden onder het eerste tabblad ‘Pagina’, en selecteer de pagina die je wilt plaatsen op je voor- of achterpagina. Sla de pagina op.
Kan ik de paginavolgorde nog aanpassen nadat ik de pagina’s gereed heb gemaakt?
Ja, dat kan. Je kunt altijd de paginavolgorde aanpassen. Het gereed maken van de pagina’s (groen vinkje) heeft hier geen invloed op.
Een redacteur die is toegewezen aan een pagina verhuist met de paginavolgorde mee.
Kan ik de paginavolgorde aanpassen als nog niet alle redacteuren gereed zijn met hun pagina?
Ja, dat kan. Hoe je dit doet laten we je hier zien. De redacteuren zijn gekoppeld aan een pagina, niet aan een paginanummer. De redacteur verhuist dus gewoon mee met de pagina als je deze verplaatst binnen het tijdschrift.
Hoe kan ik naar de volgende pagina gaan om deze te bewerken?
In het paginaoverzicht van je tijdschrift kun je navigeren tussen de pagina’s. Als je een pagina aan het bewerken bent en je wilt met de volgende aan de slag, sluit je het venster af en open je de volgende pagina vanuit het paginaoverzicht.
Kan ik paginanummering toevoegen aan het tijdschrift?
Ja, dat kan. Het is mogelijk om automatisch paginanummering toe te voegen aan je tijdschrift. Deze optie vind je onder de instellingen van je tijdschrift en kun je handmatig aan- en uitvinken. Hoe je dit doet laten we je hier zien. De paginanummering wordt altijd in het zwart afgedrukt.
Waar wordt de paginanummering getoond op de pagina?
Als je bij de instellingen van je tijdschrift de optie voor paginanummering hebt aangevinkt, komen de nummers van de pagina’s in de buitenste hoeken te staan: bij de even pagina’s staan deze links onderin, bij de oneven pagina’s vind je de paginanummering rechts onderin. De paginanummering wordt altijd in het zwart afgedrukt.
Ik wil een pdf-bestand inleveren op school, maar ik zie de paginanummering niet terug. Hoe komt dit?
Om technische redenen is onze automatische paginanummering niet zichtbaar in het pdf-bestand. De oplossing is om de automatische paginanummering uit te zetten in je instellingen en zelf de pagina’s handmatig te nummeren. Tip: Doe dit pas als je tijdschrift helemaal klaar is.
Op de achterkant van mijn tijdschrift wordt een QR-code getoond. Wordt deze ook geprint?
Ja, dit wordt ook geprint. De QR-code bevat de kenmerken van het tijdschrift, zoals het ordernummer. Deze gegevens zijn noodzakelijk voor de verwerking en verzending van je bestelling.
Kan ik de QR-code op de achterkant van het tijdschrift verplaatsen of verwijderen?
Het is helaas niet mogelijk om de QR-code te verwijderen en/of naar een andere positie te verplaatsen. De QR-code bevat gegevens, zoals je ordernummer, die volgens een geautomatiseerd proces gescand worden in onze drukkerij. Deze gegevens zijn noodzakelijk voor de verwerking en verzending van je bestelling.
Tekst en tekstopmaak
Wat is een prettige lettergrootte?
Een prettig leesbare tekst op het scherm is anders dan op papier. De grootte hangt ook af van de gekozen letter. Gebruikelijk voor tijdschriften is:
- Leestekst: lettergrootte 9-10
- Tussenkoppen: lettergrootte 12
- Koppen of titels: vanaf lettergrootte 18 (hier kun je natuurlijk een beetje mee spelen)
Je kunt voor de zekerheid een printje maken van je pagina om te zien of de lettergrootte die je hebt gekozen inderdaad goed leesbaar is.
Benieuwd hoe je zorgt voor een prettige tekstopmaak? In dit artikel vind je handige tips voor de opmaak van je teksten.
De tekstopmaak verdwijnt als ik de opgemaakte tekst wil vervangen. Hoe kan dit?
Om technische redenen valt de tekstopmaak binnen een tekstkader terug naar de standaard opmaak (open sans – 10), zodra de inhoud wordt verwijderd. Ook als je vooraan in het tekstkader begint te typen zal de tekst automatisch terugspringen naar de standaard opmaak.
Als je gebruik maakt van een tekstkader waarin de tekst een andere opmaak heeft dan standaard is, bijvoorbeeld in een sjabloon of een gedupliceerd tekstkader, kun je het beste je tekst na de 1e letter in het tekstkader typen. Verwijder vervolgens de eerste letter. In dit geval zal je tekst de tekstopmaak herkennen en zich hieraan aanpassen.
Het lukt mij niet om te knippen en plakken vanuit Word. Hoe doe ik dit?
Als de rechtermuisknop niet werkt in het online ontwerpprogramma, kun je je tekst knippen en plakken met behulp van sneltoetsen. Hiervoor gebruik je de toetsencombinaties crtl-C (kopiëren) en crtl-V (plakken).
- Selecteer de tekst in Word die je wilt kopiëren en tik de toetsen ‘control’ en ‘c’ tegelijkertijd in. Je tekst wordt nu gekopieerd naar je klembord.
- Selecteer in Jilster het tekstkader waarin je de tekst wilt plaatsen en bewerk deze.
- Tik de toetsen ‘control’ en ‘v’ tegelijkertijd in om de gekopieerde tekst te plakken.
Als ik een groot stuk tekst in een tekstkader plak, wordt het kader zo hoog dat de blauwe vierkantjes van de pagina verdwijnen. Hoe maak ik nou mijn tekstkader breder?
Om technische redenen past het tekstkader zich in de lengte aan aan de hoeveelheid tekst dat erin staat. Wanneer je veel tekst in één keer in het tekstkader plakt, kan het zijn dat het kader zo lang wordt dat de blauwe vierkantjes, waarmee je het kader breder trekt, van de pagina verdwijnen. Sleep in dat geval je tekstkader omhoog op de pagina, net zolang tot de blauwe vierkantjes op het canvas te zien zijn. Je kunt het tekstkader nu breder maken. De lengte wordt automatisch aangepast en korter gemaakt. Sleep het tekstkader nu naar de juiste positie.
Ik wil mijn tekst in kolommen plaatsen. Kan dit?
Ja, dat kan. Selecteer het tekstvlak (blauw kader) waarvan je de tekst in kolommen wilt verdelen. Je krijgt in de linkerkolom alle bewerkopties te zien, waaronder het plaatsen in kolommen. Kies het aantal kolommen waarin je je tekst wilt plaatsen. De tekst wordt automatisch in kolommen verdeeld. Meer over het bewerken van je tekst vind je hier.
Sommige lettertyes zijn kleiner dan andere lettertypes, terwijl de lettergrootte hetzelfde is. Hoe kan dit?
Dit komt door het gekozen lettertype. De lettertypes zelf kunnen namelijk verschillen in grootte. Het kan dus zijn dat bij dezelfde lettergrootte het ene lettertype kleiner is dan een ander lettertype.
Kleurgebruik en kleurvlakken
Kan ik een eigen kleur toevoegen en gebruiken?
Ja, dat kan. Open het kleurenpalet en voeg in het invoerveld de kleurcode toe van de kleur die jij wilt gebruiken op je pagina. De kleurcode is altijd een combinatie van 6 karakters (0-9 en A-F).
Kijk voor inspiratie eens naar deze kleurenpaletten, hier vind je verschillende kleuren en kleurcombinaties. Elke kleur heeft zijn eigen hexcode. Heb je een mooie kleur gevonden, dan kun je die code in het invoerveld van het online programma plaatsen en bevestigen door op op het groene vinkje te klikken.
Je kunt ook een kleur kiezen met behulp van de kleurencirkel. Met de balkjes daarnaast kun je de helderheid van de kleur aanpassen.
In dit artikel geven we handige tips en instructies om je tijdschrift in te kleuren.
Kan ik mijn eigen kleuren opslaan en vaker gebruiken?
Ja, dat kan. De kleuren die je gebruikt hebt op je pagina zijn na het opslaan van de pagina terug te vinden onder het kopje ‘ Meest gebruikte kleuren’ in het kleurenpalet. Hier worden de 12 meest gebruikte kleuren opgeslagen, zodat je deze later kunt hergebruiken.
Ik wil graag de kleur van een clip-art wijzigen. Kan dit?
Ja, het is mogelijk om de kleuren te wijzigen van een clip-art afbeelding. Plaats de clip-art op de pagina en selecteer deze. Klik op de grijze knop ‘bewerken’, links in het bewerkingsvenster. Pas de kleurtoon aan om de kleuren van de afbeelding te veranderen.
Worden alle kleuren die ik op mijn beeldscherm zie precies zo geprint in mijn tijdschrift?
Het kan zijn dat er een klein kleurverschil optreedt tussen wat je op het beeldscherm ziet en hoe diezelfde kleur in je tijdschrift geprint wordt. Dit heeft te maken met de kleuropbouw van je beeldscherm (RGB) en de opbouw van de inkt waarmee geprint wordt (CMYK).
In de meeste gevallen zal er geen tot weinig verschil zijn in de kleuren, maar sommige kleuren, zoals fluorescerende kleuren, kunnen niet met inkt opgebouwd worden en zullen om die reden iets afwijken van de kleur die op het beeldscherm te zien is.
Ook is elk beeldscherm anders, waardoor kleuren op het ene beeldscherm iets anders uitvallen dan op een ander beeldscherm.
Ik wil een kleurvlak laten doorlopen over een spread. Kan dit?
Ja, dat kan. Je kunt kleurvlakken op verschillende manieren laten doorlopen over een spread (2 pagina’s):
- Plaats je kleurvlak op één van de pagina’s en geef deze de gewenste afmetingen, positie en opmaak. Zorg ervoor dat je kleurvlak helemaal tot de buitenste stippellijnen loopt en de snijmarge volledig bedekt wordt. Dit voorkomt witte randjes op je pagina. Sla je pagina op. Open vervolgens de andere pagina en dupliceer je eerder gemaakte pagina door onder het tabblad ‘pagina’ te kiezen voor eigen pagina’s. Sla de pagina op. Je kleurvlak loopt nu mooi door over beide pagina’s.
- Plaats je kleurvlak op één van de pagina’s en geef deze de gewenste afmetingen, positie en opmaak. Zorg ervoor dat je kleurvlak helemaal tot buitenste stippellijnen loopt en de snijmarge volledig bedekt wordt. Schrijf de waardes van de y-as en de x-as op, evenals de hoogte en breedte van het element. Open vervolgens de volgende pagina en plaats een nieuw kleurvlak met dezelfde waardes. Je kleurvlak loopt nu mooi door over beide pagina’s.
Afbeeldingen en clip-art
Kan ik een foto rond maken of een andere vorm geven?
Het is helaas niet mogelijk om foto’s en afbeeldingen van vorm te veranderen.
Je kunt op het internet verschillende (gratis) websites vinden, waarbij je je foto’s een andere vorm kunt geven. Op glitterfoto.nl bijvoorbeeld kun je je afbeelding eenvoudig bewerken. Upload je afbeelding en selecteer het gewenste fotomasker. Sla de bewerkte foto op als png-bestand en hij is klaar voor gebruik!
Let op: zet je afbeelding van tevoren om naar een png-bestand voordat je deze gaat bewerken. Zo vermijd je een wit kader rondom je afbeelding.
Welke kwaliteit moeten mijn afbeeldingen/foto’s minimaal hebben?
Voor het mooiste resultaat kun je het beste afbeeldingen gebruiken met een resolutie van 300dpi. In ons online ontwerpprogramma geven wij automatisch een waarschuwing als de kwaliteit van je afbeelding te laag is om scherp gedrukt te worden. Deze waarschuwing verschijnt zodra je afbeeldingen een resolutie van 150dpi of minder hebben.
Houd er rekening mee dat de kwaliteit van de afbeelding lager wordt als je deze groter maakt. Voldoet je afbeelding niet aan de juiste resolutie? Plaats deze dan kleiner in het tijdschrift of vervang de afbeelding.
Kan ik er vanuit gaan dat de kwaliteit van de clip-art goed is?
De clip-art afbeeldingen die beschikbaar zijn in het online ontwerpprogramma zijn met zorg uitgekozen en in (vrijwel) alle gevallen van zeer hoge kwaliteit. De kwaliteit zal echter wel afnemen als je de afbeelding gaat vergroten. In ons programma geven wij automatisch een waarschuwing als de kwaliteit van je afbeelding te laag is om scherp gedrukt te worden.
Kan ik ook zelf clip-art afbeeldingen toevoegen?
Je kunt zelf afbeeldingen toevoegen onder het kopje Mijn afbeeldingen’. Ook eigen clip-art afbeeldingen kun je hier uploaden en plaatsen in je tijdschrift.
Welk soort bestanden kan ik uploaden?
Je kunt afbeeldingen en foto’s uploaden als jpg, png, bmp en gif formaat. Gebruik bij voorkeur een png- of jpg-bestand.
Een pdf kun je alleen op staand A4-formaat gebruiken en deze plaats je paginavullend. Kies in de linkerkolom ‘pdf importeren’ onder het tabblad ‘pagina’. Hier laten we je precies zien hoe dit werkt.
Het uploaden van foto’s gaat soms erg traag. Hoe komt dit?
Omdat je met Jilster helemaal online werkt moeten de hoge kwaliteit foto’s vanaf je eigen computer naar de Jilster server worden verplaatst. Als je veel foto’s tegelijk upload kan dit best lang duren. Eventueel kan je wat minder foto’s per keer uploaden.
Voor het werken met Jilster is een krachtige computer en een snelle, stabiele internetverbinding belangrijk. Hoe hoger de uploadsnelheid, hoe sneller de foto’s geupload worden.
Is er een limiet aan het aantal afbeeldingen dat je kunt uploaden?
Het is mogelijk om tot 10 afbeeldingen tegelijkertijd te uploaden naar het online ontwerpprogramma. Als je meer dan 10 afbeeldingen selecteert en probeert te uploaden, krijg je een melding. Het aantal afbeeldingen dat je in totaal kunt opslaan heeft geen beperking.
Ik wil een foto of afbeelding gebruiken als achtergrond. Kan ik deze paginavullend maken?
Ja, het is mogelijk om een foto of afbeelding paginavullend te maken. Plaats de gewenste afbeelding op je pagina en trek deze groter met de blauwe vierkantjes. Zorg ervoor dat je afbeelding helemaal tot de buitenste stippellijnen loopt en de snijmarge volledig bedekt wordt. Dit voorkomt witte randjes op je pagina. Meer uitleg hierover vind je hier.
Opmerking: Als een afbeelding groter is dan het canvas en/of van het canvas afloopt, zijn de blauwe vierkantjes waarmee je het formaat wijzigt niet meer zichtbaar. Verplaats in dit geval het element even, zodat deze blauwe vierkantjes weer zichtbaar zijn op het canvas of wijzig de waardes in de linkerkolom aan (hoogte en breedte).
Kan ik een foto over twee tegenover elkaar liggende pagina’s (spread) plaatsen?
Ja, dat kan. Dit doe je als volgt:
- Open eerst de linkerpagina van de spread in het online ontwerpprogramma en upload de foto die je wilt gebruiken voor je spread. Sleep deze naar de pagina.
- Vergroot de foto zodat deze de pagina helemaal vult. Zorg er ook voor dat de foto tot aan de buitenste stippellijn (snijmarge) doorloopt.
- Plaats vervolgens de foto naar de gewenste positie. Als je een (portret)foto gebruikt waarop gezichten te zien zijn, zorg er dan voor dat deze niet te dicht tegen de rechterrand van het canvas geplaatst wordt. Dit voorkomt dat de gezichten in de rug van het tijdschrift verdwijnen.
- Onthoud het punt op de foto dat snijdt met de rechterrand van het canvas en sla de pagina op.
- Open vervolgens de volgende rechterpagina.
- Kies in de rechterkolom voor ‘Eigen pagina’s’, te vinden onder het eerste tabblad. Selecteer en kopieer de pagina die je hiervoor hebt opgemaakt.
- Versleep vervolgens de foto naar links en zorg dat het punt op de linkerrand van het canvas aansluit op het punt dat je onthouden hebt van de vorige pagina.
- Sla de pagina nu op en sluit deze.
- Controleer dan of de twee helften goed op elkaar aansluiten door het tijdschrift door te bladeren. Dit kan met de knop ‘Doorbladeren’.
Ik heb een afbeelding in pdf-bestand. Hoe kan ik deze plaatsen?
Een pdf kun je alleen op staand A4-formaat gebruiken en deze plaats je paginavullend. Kies in de linkerkolom voor ‘pdf importeren’ onder het tabblad ‘pagina’. Je kunt nu je pdf-bestand uploaden. Hoe je dit doet laten we hier zien.
Wil je de afbeelding bewerken, bijsnijden of kleiner plaatsen? Zet het pdf-bestand dan om naar een jpg of png-bestand en upload deze bij je eigen afbeeldingen. Je kunt de omgezette pdf nu als afbeelding op je pagina plaatsen.
Hoe zet ik mijn foto’s om naar een ander bestandsformaat, zoals jpg of png?
Dat kan als volgt:
- Open de afbeelding in een (online) bewerkingsprogramma
- Sla de afbeelding opnieuw op door te kiezen voor ‘Opslaan als…’ of ‘Save as…’
- Selecteer het gewenste bestandsformaat voor je afbeelding en sla je afbeelding op
- Het nieuwe bestand kan worden geüpload in Jilster.
Kan ik meerdere foto’s of kleurvlakken tegelijkertijd verplaatsen?
Ja, dat kan op verschillende manieren.
- Selecteer meerdere elementen door met je muis over de betreffende elementen te slepen, terwijl je de muis ingedrukt houdt. De elementen die binnen dit selectieveld vallen worden geselecteerd en kunnen als één geheel verplaatst worden.
- Houd de shift-knop ingedrukt, terwijl je de afbeeldingen selecteert die je als geheel wilt verplaatsen. Je selectie is nu gegroepeerd en kan tegelijkertijd verplaatst worden op de pagina.
Ik kan mijn afbeelding of kleurvlak niet roteren of groter/kleiner maken, omdat deze van de pagina afloopt. Wat moet ik doen?
Als een afbeelding of kleurvlak groter is dan het canvas en/of van het canvas afloopt, zijn de blauwe vierkantjes waarmee je het formaat wijzigt en het element roteert niet meer zichtbaar. Versleep in dit geval het element zodat deze blauwe vierkantjes zichtbaar zijn op het canvas of wijzig de waardes in de linkerkolom aan (hoogte, breedte en rotatie).
Mag ik zomaar alle afbeeldingen van het internet gebruiken in mijn tijdschrift?
Op afbeeldingen en foto’s geldt het auteursrecht van diegene die de afbeelding of foto gemaakt heeft. Het is dus niet toegestaan om (voor commercieel gebruik) zomaar afbeeldingen en foto’s van anderen te gebruiken in je tijdschrift. Je kunt diegene die de afbeelding of foto gemaakt heeft wel om goedkeuring vragen voor het gebruik in je tijdschrift.
Tevens bestaan er een groot aantal websites waar je afbeeldingen en foto’s rechtenvrij kunt downloaden, zoals Pixabay en Pexels.
Sjablonen en eigen pagina’s
Kan ik ook eigen sjablonen maken of pagina’s hergebruiken?
Ja, dat kan. Je kunt eigen pagina’s die je eerder hebt gemaakt hergebruiken en gebruiken als sjabloon.
Open de pagina waarop je een eerder gemaakte pagina wilt hergebruiken en klik op de knop ‘Mijn pagina’s’, onder het tabblad ‘pagina’. Selecteer de pagina die je wilt kopiëren en plaats deze op je huidige pagina. Je kunt deze nu naar eigen wens aanpassen.
We raden aan om sjablonen in een apart tijdschrift te maken. Dit is vooral heel handig als je meerdere pagina’s in dezelfde basisopmaak wilt vormgeven of als je van plan bent vaker een tijdschrift wilt maken in een bepaalde opmaak.
Ik wil graag de opmaak of inhoud van een pagina (uit een ander tijdschrift) kopiëren naar een andere pagina. Hoe doe ik dit?
Dit doe je als volgt:
- Selecteer in het paginaoverzicht de pagina waar je de eerder gemaakte inhoud of opmaak naartoe wilt kopiëren en klik op ‘bewerk’.
- Klik vervolgens op het eerste tabblad in de linkerkolom en ga naar ‘Mijn pagina’s’.
- Selecteer het gewenste tijdschrift met de pagina die je wilt kopiëren naar het huidige tijdschrift
- Selecteer de pagina die je wilt kopiëren en plaats deze op de pagina.
Hoe verander ik de achtergrondfoto van een sjabloon?
Het kan zijn dat de achtergrond bestaat uit een achtergrondafbeelding. Deze kun je aanpassen of verwijderen bij het kopje ‘achtergrond’, onder het tabblad ‘pagina’.
Bestaat de achtergrond uit een paginavullende afbeelding op de pagina, dan kun je deze eenvoudig selecteren en verwijderen. Hier vertellen we je meer over het plaatsen van achtergronden.
Waarom kan ik elementen, zoals een tekstkader of afbeelding, niet selecteren in het sjabloon?
Een sjabloon bestaat vaak uit verschillende lagen van afbeeldingen en kaders. Het kan zijn dat je het gewenste element niet te pakken krijgt omdat er een laag overheen staat (bijv: een tekstkader of afbeelding).
Verplaats de bovenliggende laag eerst om het achterliggende element te kunnen selecteren. Schuif de bovenste laag even opzij of plaats deze naar achteren, zodat het achterliggende element vrij komt te liggen.
Zijn de afbeeldingen die gebruikt zijn in een sjabloon ook los beschikbaar?
Veel afbeeldingen die gebruikt zijn in de sjablonen, zoals fotolijsten en labels, kun je terugvinden bij de clip-art afbeeldingen. Deze kun je vinden onder het tabblad ‘afbeelding’. Deze thema-afbeeldingen kun je gebruiken voor je eigen tijdschrift en zijn gerangschikt naar thema, zoals: dieren, hartjes, verjaardag, emoticons etc.
Staat een afbeelding er niet tussen? Dan is deze helaas niet beschikbaar als clip-art. Ga in dat geval zelf op zoek naar een soortgelijke afbeelding.
Een pdf-bestand gebruiken
Ik wil graag een pdf-bestand plaatsen in mijn tijdschrift. Hoe doe ik dit?
Als je een pdf-bestand hebt, bijvoorbeeld omdat je de pagina’s in een ander programma hebt opgemaakt, kun je deze importeren in Jilster en plaatsen als achtergrond.
Open de pagina waarop je de pdf wilt plaatsen en klik op ‘pdf importeren’, te vinden onder het eerste tabblad ‘pagina’. Je kunt hier je pdf-bestand uploaden en op je pagina plaatsen.
Hier laten we je zien hoe je een pdf-bestand kunt importeren.
Als ik een pdf-bestand upload in Jilster kloppen de kleuren niet meer. Wat moet ik doen?
Incidenteel gaat het uploaden van een pdf helaas niet goed, we kunnen dit (nog) niet verklaren. De oplossing is om het pdf-bestand om te zetten in jpeg- of png-formaat, bijvoorbeeld met het programma Acrobat:
- Open het pdf-bestand in Acrobat
- Klik op ‘bestand’ in het hoofdmenu en kies ‘exporteren naar’
- Exporteer het pdf-bestand naar een jpg- of png-bestand
Let er bij het omzetten op dat de kwaliteit van de afbeelding behouden blijft. Je kunt het jpg- of png-bestand uploaden als afbeelding in het ontwerpprogramma van Jilster
Lukt het je niet om een pdf-bestand om te zetten? Neem dan even contact met ons op, dan helpen we je graag verder.
Kan ik een pdf-bestand die bestaat uit meerdere pagina’s in één keer plaatsen in mijn tijdschrift?
Nee, het is helaas niet mogelijk om meerdere pagina’s uit een pdf-bestand in één keer in je tijdschrift te plaatsen. De pagina’s dienen één voor één geopend en bewerkt te worden.
Kan ik pagina’s opmaken in Illustrator, Photoshop of Indesign en deze dan gebruiken?
Ja, dat kan heel eenvoudig door het bestand als pdf-bestand op te slaan en te uploaden in Jilster. Vervolgens kun je de pdf (per pagina) plaatsen in je tijdschrift.
Voor de pagina’s van je tijdschrift gebruiken we A4-formaat (210×297 mm) met een afloop/snijrand van 4 mm aan alle zijden. Dat brengt het paginaformaat op 224×311 mm. Je kunt bij het opmaken van de pagina’s in een extern (grafisch) programma het beste deze afmetingen aanhouden of een afloop (bleed) instellen van 4 mm. Sla in het laatste geval het pdf-bestand op incl. afloop (bleed) en zonder snijtekens.
Tip: Zorg bij de opmaak van je pagina dat je rekening houdt met de stippellijnen. In onze belangrijke aandachtspunten lees je hier meer over.
Aan welke eisen moet een pdf-bestand voldoen?
Om het mooiste resultaat te verkrijgen zijn er een aantal punten waarmee je rekening moet houden bij het gebruik van pdf-bestanden:
- Let op de stippellijnen, deze weergeven de snijmarge (afloop: 4 mm) en de aanbevolen marges waarbinnen je het beste je teksten en afbeeldingen kunt plaatsen.
- Meer hierover vind je bij onze belangrijke aandachtspunten.
- Controleer bij het opslaan of de afbeeldingen van goede kwaliteit zijn. Voor een goed resultaat raden we aan om afbeeldingen te gebruiken met een resolutie van tenminste 150dpi. Afbeeldingen met een resolutie van 300dpi worden het mooiste gedrukt in je tijdschrift. Let op: Omdat de afbeeldingen geïntegreerd zijn in een pdf-bestand, kan ons online programma de kwaliteit niet controleren. Er zal dus geen waarschuwing gegeven worden als de afbeeldingen van te lage kwaliteit zijn.
- Om het kleurgebruik dat getoond wordt op het beeldscherm zo natuurgetrouw te laten drukken in jouw tijdschrift, is het verstandig om je afbeeldingen om te zetten naar een CMYK-kleurprofiel. Afbeeldingen die opgebouwd zijn uit CMYK-kleuren kunnen altijd door inkt nagebootst worden.
Wat zijn de exacte maten van de pagina?
We gebruiken A4-formaat (210×297 mm) met een afloop/snijrand van 4 mm aan alle zijden: dat brengt het paginaformaat op 218×305 mm.
Kan ik een pdf-bestand ook aanpassen in Jilster?
Het is niet mogelijk om een pdf-bestand in het online ontwerpprogramma van Jilster aan te passen. Je kunt het pdf-bestand aanpassen in het programma waarin het bestand is opgemaakt, zoals Adobe InDesign of Microsoft Word.
Je kunt in Jilster wel elementen over je pdf-bestand heen plaatsen, zoals tekstvlakken, kleurvlakken en foto’s.
Een poster maken
Waarom moet ik een tijdschrift starten om een poster te maken?
Het systeem van Jilster is zo ontworpen dat de voorpagina (cover) geselecteerd wordt bij het bestellen van een poster. Bij het maken van een poster hoef je dus alleen de cover te ontwerpen. De overige drie pagina’s hoeven niet gevuld te worden.
Hoe verplaats ik een pagina naar een cover?
Open de cover (poster) in het online ontwerpprogramma en klik op het eerste tabblad ‘pagina’. Klik vervolgens op het kopje ‘mijn pagina’s’ en selecteer de pagina die je wilt verplaatsen naar de cover (poster). Plaats deze op je pagina en pas hem eventueel nog aan.
Op welke formaten kan ik een poster laten drukken?
Je kunt in het bestelproces kiezen uit zes verschillende formaten voor je poster: A0, A1, A2, A3, A3++ of A4 formaat.
Meer informatie over het maken van een poster vind je hier.
Opslaan en gereed maken
Wat is het verschil tussen ‘opslaan’ en ‘gereed’?
Zolang je nog bezig bent met de opmaak van je pagina, kun je deze tussentijds opslaan. Klik regelmatig op de knop ‘opslaan’ om je voortgang tussentijds te bewaren. Op het moment dat je pagina definitief klaar is, kun je deze gereed maken. Je pagina wordt dan omgezet naar drukwerkkwaliteit.
Voordat je het tijdschrift kunt bestellen, moeten alle pagina’s gereed zijn. Als een pagina gereed is, verschijnt er een groen vinkje bij de pagina in het paginaoverzicht. Als hoofdredacteur kun je een pagina zo vaak gereed maken als je wilt.
Ik wil mijn pagina nog bewerken nadat ik hem gereed heb gemaakt. Kan dit?
Je kunt een pagina altijd nog bewerken, nadat deze gereed is gemaakt. De hoofdredacteur van het tijdschrift kan de pagina opnieuw vrijgeven door met de muis op de gewenste pagina te staan. Klik op ‘redacteur’ en kies voor ‘vrijgeven’.
Kost het gereed maken van een pagina veel tijd?
Dat is afhankelijk van de snelheid van je verbinding en of je een krachtige computer gebruikt. Heb je veel pagina’s gemaakt? Dan is het handig om de pagina’s die al klaar zijn alvast gereed te maken. Dit kan veel stress schelen als je tegen een deadline werkt.
Je kunt het gereed maken van de pagina’s ook verdelen. Vraag je mede-hoofdredacteuren of zij ook een paar pagina’s gereed willen maken vanaf hun computer.
Ik wil de paginavolgorde wijzigen, maar ik heb alles al gereed gemaakt. Is dit nog mogelijk?
Ja dat kan. Na het gereed maken kan de paginavolgorde altijd nog gewijzigd worden. De pagina’s hoeven niet opnieuw gereed gemaakt te worden.
Belangrijke aandachtspunten ☆
Wat betekenen de stippellijnen op mijn pagina?
Op iedere pagina staan twee stippellijnen op en rondom de pagina: de snijrand en een aanbevolen marge.
- De buitenste stippellijnen geven de snijrand aan, met daarbuiten een snijmarge van 4 mm. Je pagina’s worden op deze stippellijn gesneden in onze drukkerij. Plaats de elementen die je wilt laten aflopen van de pagina altijd ruim over deze stippellijnen heen om witte randjes te voorkomen.
- De binnenste stippellijnen geven een aanbevolen marge aan. Plaats je afbeeldingen en tekst binnen deze marge, zodat ze altijd goed lees- en zichtbaar zijn. Let op: de verlijming van de gelijmde glossy neemt extra ruimte in bij de ‘naad’ van het tijdschrift.
Hier laten we je precies zien hoe je je pagina het beste kunt opmaken.
Hoe groot is de snijmarge rondom de pagina?
Houd bij het opmaken van de pagina rekening met een snijmarge van 4 mm. Tijdens het op maat snijden van de pagina’s kan de snijrand (buitenste stippellijn) enkele mm afwijken. Plaats daarom aflopende elementen, zoals een afbeelding of kleurvlak, ruim over deze snijrand (4 mm). Dit voorkomt witte randjes op je pagina.
Hier laten we je precies zien hoe je je pagina het beste kunt opmaken.
Wat zijn de exacte afmetingen van de pagina?
De tijdschriften worden gedrukt op A4-formaat (210×297 mm) met een afloop/snijrand van 4 mm aan alle zijden: dat brengt het paginaformaat op 218×305 mm.
Waarom is de achterpagina breder dan de rest van de pagina’s?
Het canvas van de achterste pagina is breder dan de andere pagina’s, omdat hierbij rekening wordt gehouden met de rug van het tijdschrift of boek. Hoe meer pagina’s het tijdschrift heeft, hoe dikker de rug wordt. Om de rug mooi door te laten lopen raden we je daarom aan de achterpagina volledig op te maken.
Waarom krijg ik een waarschuwing als mijn tekst buiten de binnenste stippellijn valt?
De binnenste stippellijnen op de pagina geven de marge aan waarbij het zeker is dat je tekst en afbeeldingen goed lees- en zichtbaar zijn. Tijdschriften en boeken met een gelijmde rug nemen bijvoorbeeld meer ruimte in bij de ‘naad’ van het tijdschrift, waardoor de kans bestaat dat tekst niet volledig leesbaar is als deze buiten de aangegeven marge vallen in daarmee in rug van het tijdschrift of boek verdwijnen.
Welke kwaliteit moeten mijn afbeeldingen minimaal hebben?
Voor het mooiste resultaat kun je het beste afbeeldingen gebruiken met een resolutie van 300dpi. In ons programma geven wij automatisch een waarschuwing als de kwaliteit van je afbeelding te laag is om scherp gedrukt te worden. Deze waarschuwing verschijnt zodra je afbeeldingen een resolutie van 150dpi of minder hebben.
Houd er rekening mee dat de kwaliteit van de afbeelding lager wordt als je deze groter maakt. Voldoet je afbeelding niet aan de juiste resolutie? Plaats deze dan kleiner in het tijdschrift of vervang de afbeelding.
Bekijken en controleren
Hoe kan ik bladeren door mijn tijdschrift?
Er zijn verschillende manieren je tijdschrift door te bladeren en te bekijken.
- Klik op de knop ‘Doorbladeren’ in het paginaoverzicht.
- Klik op ‘Doorbladeren’ in het tijdschriftenoverzicht.
Hier laten we je zien hoe je je tijdschrift kunt bekijken.
Kan ik een afdruk maken om de laatste taalfouten uit de tekst te halen?
Ja, het is mogelijk om je pagina’s af te drukken:
- Ga naar het paginaoverzicht van je tijdschrift en selecteer de pagina die je wilt printen. Kies ‘download’. Je kunt dan een lage-resolutie pdf (72dpi) downloaden. Deze kun je gratis downloaden en uitprinten ter controle.
- Je kunt ook een lage-resolutie pdf (72dpi) bestellen van het hele tijdschrift. Deze pdf kun je via de standaard bestelprocedure bestellen voor een bedrag van €3,95.
- Een andere mogelijkheid is om tegen een gereduceerd tarief een proefexemplaar te bestellen. Dit is een echt tijdschrift of boek met een watermerk. Je kunt het proefexemplaar bestellen via de normale bestelprocedure.
Kan ik een pdf-bestand downloaden van het hele tijdschrift?
Ja, dat kan. Je kunt een lage-resolutie pdf (72dpi) bestellen van het hele tijdschrift. Op pagina 44 laten we je zien hoe je een pdf-bestand bestelt. De kosten hiervoor bedragen €3,95.
Kan ik ook een hoge-resolutie pdf (300 dpi) bestellen van mijn hele tijdschrift?
Het is helaas niet mogelijk om een hoge kwaliteit pdf (300 dpi) van het hele tijdschrift te bestellen.
Het gebruik van Jilster is helemaal gratis. Ook kun je gratis een online magazine aanmaken dat je met anderen kunt delen.
Het enige verdienmodel van Jilster is op gedrukte exemplaren. Daarom is het niet mogelijk om een hoge kwaliteit pdf die je zelf zou kunnen printen te bestellen.
Kan ik mijn tijdschrift online aan anderen laten zien?
Ja, dat kan. Je kunt je tijdschrift online delen, zodat ook anderen door het tijdschrift kunnen bladeren. Hoe je dit doet laten we je hier zien.
Ook kun je anderen (mede-hoofd)redacteur maken van het tijdschrift, zodat zij het tijdschrift in Jilster kunnen bekijken. Je kunt hierbij zelf aangeven welke rechten zij hebben als (mede-hoofd)redacteur.
Let op: De optie om een link van je online tijdschrift te genereren is tijdelijk niet beschikbaar. We zijn hier druk mee bezig en zullen deze optie z.s.m. weer aanbieden. Onze excuses voor het ongemak.
Wil je het tijdschrift toch online delen? Neem dan contact op met onze klantenservice.
Online magazine
Verandert de digitale versie van mijn online magazine mee na latere wijzigingen?
Ja, je online tijdschrift geeft altijd de laatste versie van je tijdschrift weer. Wijzigingen in je tijdschrift zullen automatisch verwerkt en getoond worden in je online tijdschrift.
Let op: De optie om een link van je online tijdschrift te genereren is tijdelijk niet beschikbaar. We zijn hier druk mee bezig en zullen deze optie z.s.m. weer aanbieden. Onze excuses voor het ongemak.
Wil je het tijdschrift toch online delen? Neem dan contact op met onze klantenservice.
Is mijn online magazine zichtbaar voor anderen?
Door je tijdschrift online te delen zal er een gepersonaliseerde link (URL) aangemaakt worden die je kunt delen via e-mail en social media. Met deze link kunnen anderen jouw tijdschrift online bekijken. Dit is dus je eigen keuze. Het online delen van je tijdschrift kan achteraf altijd weer ongedaan maken.
Jilster zal nooit zonder toestemming een tijdschrift openbaar maken.
Let op: De optie om een link van je online tijdschrift te genereren is tijdelijk niet beschikbaar. We zijn hier druk mee bezig en zullen deze optie z.s.m. weer aanbieden. Onze excuses voor het ongemak.
Wil je het tijdschrift toch online delen? Neem dan contact op met onze klantenservice.
Over samenwerken in Jilster
Je bent hoofdredacteur
Wat is het verschil tussen een redacteur en een mede-hoofdredacteur?
Als je anderen uitnodigt om samen te werken aan het tijdschrift, kun je hen redacteur of mede-hoofdredacteur maken.
Als je één of meerdere pagina’s wilt toewijzen aan een persoon, dan maak je diegene redacteur van het tijdschrift. Jij kunt als maker van het tijdschrift beslissen of redacteuren inzage hebben in het gehele tijdschrift. Dit kun je aangeven bij de instellingen van het tijdschrift.
Een mede-hoofdredacteur heeft dezelfde rechten als de maker van het tijdschrift. Hij/zij kan, net als de maker van het tijdschrift (de hoofdredacteur), álle pagina’s bewerken en inzien.
Let op: Als je met verschillende (mede-)hoofdredacteuren werkt, zorg er dan voor dat je niet op hetzelfde moment aan dezelfde pagina werkt.
Hoe maak ik iemand mede-hoofdredacteur?
Je kunt direct bij het uitnodigen ervoor kiezen om iemand mede-hoofdredacteur te maken van het tijdschrift. Zet een vinkje achter ‘mede-hoofdredacteur maken’. Hoe je dit doet laten we je hier zien. Nadat deze persoon de uitnodiging heeft geaccepteerd, zal hij/zij dezelfde rechten hebben als de maker van het tijdschrift.
Je kunt een redacteur ook mede-hoofdredacteur maken nadat hij/zij de uitnodiging heeft geaccepteerd en deel uitmaakt van het redactieteam. Klik op de naam van de redacteur en vink aan dat hij/zij mede-hoofdredacteur zal zijn.
Ik heb een fout e-mailadres ingetypt bij het uitnodigen van een redacteur. Wat moet ik doen?
Als je een uitnodiging hebt verstuurd naar een verkeerd e-mailadres, blijft de betreffende pagina inderdaad ‘bezet’. Je kunt dit verhelpen door de uitnodiging aan het verkeerde adres te verwijderen. Dat doe je door te klikken op het prullenbakje naast het e-mailadres. De pagina wordt dan automatisch vrijgegeven. Verstuur de uitnodiging vervolgens nog een keer naar het juiste e-mailadres.
Één van mijn redacteuren is zijn uitnodigingsmail kwijt. Wat nu?
Controleer of je het goede e-mailadres hebt gebruikt voor de uitnodiging. Zo niet, verwijder de foutieve uitnodiging en nodig de redacteur opnieuw uit met het juiste e-mailadres.
Klopt het adres wel en heeft de redacteur geen e-mail ontvangen? Vraag hem/haar dan een account aan te maken bij Jilster met hetzelfde e-mailadres.. Nadat de redacteur inlogt met dit account zal de uitnodiging om mee te werken aan het tijdschrift zichtbaar zijn onder zijn account.
Hoe kan ik een redacteur meerdere pagina’s toewijzen?
Je kunt bij het uitnodigen een redacteur direct één of meerdere pagina’s toewijzen. Je kunt dit ook achteraf doen. Klik in dat geval op de roze knop ‘pagina’s toewijzen’ of klik op de naam van de redacteur in de redactieruimte en selecteer de pagina’s die je extra wilt toewijzen. Hoe je dit doet laten we je hier zien.
Hoe weet ik aan wie ik welke pagina’s heb toegewezen?
Klik op de roze knop ‘pagina’s toewijzen’, rechtsonder de lijst met redactieleden. Nu verschijnt er een overzicht van de pagina’s met de toegwezen redacteurs. Ook kun je in de lijst met redactieleden de naam van de redacteur aanklikken. Je krijgt dan o.a. de pagina’s te zien die toegewezen zijn aan deze redacteur. Hier laten we je zien hoe je (extra) pagina’s kunt toewijzen aan je redacteuren.
Tip: Zet de naam van de redacteur op de lege pagina voordat je deze toewijst. Je ziet dan zelf gemakkelijk welke blanco pagina’s nog over zijn om zelf te bewerken.
Een redacteur heeft een pagina ingeleverd maar wil deze weer bewerken. Kan dat?
Ja, dat kan. De (mede-)hoofdredacteur kan in het paginaoverzicht de betreffende pagina selecteren en dan kiezen voor ‘redacteur’. Daar kan je een vinkje plaatsen bij ‘Pagina vrijgeven’. Daarna kan de redacteur de pagina weer bewerken en opnieuw gereed maken.
Bij sommige pagina’s in het paginaoverzicht worden uitroeptekens getoond. Wat betekent dit?
Deze uitroeptekens betekenen dat de redacteur de pagina heeft ingeleverd, maar dat de hoofdredacteur de pagina nog ‘gereed’ moet maken. Dit geeft de hoofdredactie de gelegenheid om de pagina’s nog eens te controleren, voordat deze drukgereed worden gemaakt. Als alle pagina’s ‘gereed’ zijn kan je het tijdschrift bestellen.
Wat betekenen de iconen die getoond worden bij mijn pagina’s in het paginaoverzicht?
De iconen die getoond worden bij je pagina’s geven de status van je pagina weer. Hieronder vind je een overzicht van de mogelijke iconen en hun betekenis.
• Ben je een hoofdredacteur?
Geen icoon = De pagina is nog leeg of opgeslagen
Uitroepteken = De pagina is ingeleverd door redacteur
Groen vinkje = De pagina is drukgereed
Als alle pagina’s ‘gereed’ zijn kan je het tijdschrift bestellen.
Hoe weet ik of een mede-hoofdredacteur tegelijk met mij aan een pagina werkt?
Dit kun je het beste onderling afspreken en met elkaar afstemmen. Dit kun je bijvoorbeeld telefonisch bespreken, maar ook in de online chatbox van Jilster heb je de mogelijkheid om met elkaar te overleggen.
Kan ik als hoofdredacteur bepaalde foto’s afschermen voor andere redacteuren?
Alle redactieleden kunnen de foto’s in het online ontwerpprogramma zien van het tijdschrift waaraan zij meewerken.
Wil je dat de redacteuren bepaalde afbeeldingen niet zien, dan kun je ervoor kiezen om een nieuw tijdschrift te starten en hier je foto’s te uploaden. In het online ontwerpprogramma kun je ook foto’s vanuit andere (eigen) tijdschriften plaatsen. Je kunt in dit geval de foto’s uit het andere tijdschrift kopiëren door dit tijdschrift te selecteren in je fotogalerij, zonder dat de redacteuren deze zien.
Ik wil samenwerken met redacteuren die verschillende talen spreken. Hoe kan ik hen in een andere taal uitnodigen?
Bij het uitnodigen van de redacteuren kan je een taal selecteren waarin de e-mail wordt verstuurd. Je kunt kiezen uit Nederlands, Engels en Duits. De redacteur wordt ook automatisch naar de Engelse, Duitse of Nederlandse pagina toe geleid.
Kan ik individueel met mensen overleggen in de redactie-chat?
Het is niet mogelijk om individueel met iemand te chatten. Alle redacteuren die toegang hebben tot het tijdschrift kunnen de berichten in de chatbox lezen.
Je bent uitgenodigd (redacteur)
Ik ben uitgenodigd, maar ik zie het tijdschrift niet staan. Hoe kan dit?
Mogelijk heb je je account aangemaakt met een ander e-mailadres dan waarop je bent uitgenodigd. Vraag aan de hoofdredacteur of hij/ zij je opnieuw wilt uitnodigen op het e-mailadres waarop je een account hebt aangemaakt.
De andere mogelijkheid is dat de uitnodiging is verlopen. Je kunt de hoofdredacteur dan vragen je opnieuw uit te nodigen.
Wat gebeurt er als ik mijn pagina ga inleveren?
Als je helemaal klaar bent met het opmaken van jouw pagina, kan deze ingeleverd worden bij de hoofdredacteur. De pagina wordt dan (druk)gereed gemaakt. De hoofdredacteur kan het tijdschrift pas bestellen als iedereen zijn pagina heeft ingeleverd en alle pagina’s gereed zijn.
Na het inleveren kan je de pagina niet meer bewerken. Wil je nog iets aanpassen nadat je de pagina gereed hebt gemaakt? Vraag dan aan de hoofdredacteur of hij/zij de pagina opnieuw wilt vrijgeven.
Mijn pagina is ingeleverd, maar ik wil nog wat veranderen. Hoe doe ik dit?
Als je je pagina al hebt ingeleverd, dan kun je er niet meer aan werken. Vraag aan je hoofdredacteur of hij/zij je de pagina wilt vrijgeven. Nadat je de wijzigingen hebt aangebracht en je pagina klaar is, moet de pagina opnieuw gereed gemaakt worden.
Wat betekenen de iconen die getoond worden bij mijn pagina’s in het paginaoverzicht?
De iconen die getoond worden bij je pagina’s geven de status van je pagina weer. Hieronder vind je een overzicht van de mogelijke iconen en hun betekenis.
• Ben je een redacteur?
Geen icoon = De pagina is nog leeg of opgeslagen
Groen vinkje = De pagina is ingeleverd
Als alle pagina’s ‘gereed’ zijn kan je het tijdschrift bestellen.
Kan ik individueel met mensen overleggen in de redactie-chat?
Het is niet mogelijk om individueel met iemand te chatten. Alle redacteuren die toegang hebben tot het tijdschrift kunnen de berichten in de chatbox lezen.
Over bestellen, betalen en bewaren
Bestellen
Wat zijn de prijzen?
Je kunt de prijs van je tijdschrift of boek eenvoudig berekenen met onze prijscalculator. Op deze pagina vind je ook meer informatie over de prijzen van een proefexemplaar, pdf-bestanden en de posters die je kunt bestellen.
Wat zijn de levertijden?
Bekijk onze levertijdcalculator om te weten wanneer je jouw bestelling moet plaatsen om deze op tijd in huis te ontvangen. Op deze pagina vind je ook meer informatie over de levertijd van een proefexemplaar, pdf-bestand en de poster.
Ik wil graag mijn tijdschrift of boek bestellen, maar dit lukt niet. Wat moet ik doen?
Om je tijdschrift of boek te bestellen moeten alle pagina’s gereed gemaakt zijn. De pagina’s die gereed zijn zijn omgezet naar drukwerkkwaliteit en zijn te herkennen aan het groene vinkje in het paginaoverzicht. Controleer goed of alle pagina’s een groen vinkje hebben. Let ook op de voor- en achterpagina!
Zijn er nog pagina’s niet gereed gemaakt? Open deze dan in het online ontwerpprogramma en klik op de knop ‘gereed’ rechts bovenin het scherm.
Ik heb mijn tijdschrift of boek besteld, maar ik heb nog wat foutjes ontdekt. Kan ik deze nog aanpassen?
In enkele gevallen is het mogelijk om nog wijzigingen aan te brengen in je tijdschrift of boek. Dit hangt af van de productiestatus bij onze drukkerij: Als je bestelling nog niet in productie is genomen kan deze nog geannuleerd en aangepast worden. Helaas is dit, door het snelle productieproces, niet altijd mogelijk.
Neem zo snel mogelijk contact op met onze klantenservice als je je bestelling nog wilt aanpassen. Wij controleren dan de status van je bestelling en geven je eventueel instructies voor het plaatsen van een nieuwe (aangepaste) bestelling.
Ik wil graag een proefexemplaar bestellen van mijn tijdschrift. Hoe doe ik dit?
Je kunt een proefexemplaar van je tijdschrift bestellen via de normale bestelprocedure.
Waarin verschilt een proefexemplaar van het definitieve tijdschrift of boek?
Omdat we natuurlijk willen dat je tevreden bent met je tijdschrift bieden we de optie om deze voor een gereduceerd tarief als proefexemplaar te bestellen, voordat je de definitieve bestelling plaatst. Een proefexemplaar is gelijk aan het definitieve tijdschrift, maar heeft op elke pagina een transparant watermerk. Zo kun je de kwaliteit van je tijdschrift bekijken en het tijdschrift controleren op foutjes, voordat je deze als definitief exemplaar bestelt.
Kan ik verschillende uitvoeringen tegelijkertijd bestellen?
De tijdschriften en boeken verwerken wij via verschillende productielijnen, omdat de uitvoeringen (gehecht, gelijmd of een harde kaft) volgens andere productieprocessen gemaakt worden. Mocht je twee verschillende uitvoeringen willen, dan zijn dat dus twee aparte bestellingen.
Wil je je bestellingen gezamenlijk laten verzenden? Neem dan contact op met onze klantenservice.
Kan ik later ook extra tijdschriften bij bestellen?
Ja, het is altijd mogelijk om extra tijdschriften bij te bestellen. Je tijdschrift blijft standaard bewaard tot één jaar na de aanmaakdatum. Deze bewaartermijn kun je altijd verlengen.
Je kunt het tijdschrift blijven openen, bewerken en opnieuw bestellen via de normale bestelprocedure.
Ik wil graag een hoge kwaliteit pdf (300dpi) van het hele tijdschrift bestellen. Is dat mogelijk?
Het is helaas niet mogelijk om een hoge kwaliteit pdf (300 dpi) van het hele tijdschrift te bestellen.
Het gebruik van de Jilster website is helemaal gratis. Ook kun je gratis een online magazine aanmaken dat je met anderen kunt delen.
Het enige verdienmodel van Jilster is op geprinte exemplaren. Daarom is het niet mogelijk om een hoge kwaliteit pdf die je zelf zou kunnen printen te bestellen.
Ik wil graag de status van mijn bestelling bekijken. Waar vind ik deze?
Je kunt meer informatie over de order- en verzendstatus van je bestelling terugvinden onder je account. Log in op Jilster.nl en klik op ‘Bestellingen’ in het navigatiemenu. Hier vind je een overzicht van je bestellingen en hun orderstatus. Klik op een specifieke bestelling voor meer informatie.
Betalen
Op welke manieren kan ik betalen?
Tijdens het bestelproces kan je gelijk online betalen. We accepteren betalingen via ideal, creditcard en Paypal.
Heb je geen mogelijkheid om online te betalen? Neem dan even contact op met de klantenservice om de mogelijkheden te bespreken.
Bij hoge uitzondering is het mogelijk om op rekening te betalen. Neem ook hierover contact op met onze klantenservice.
Ontvang ik een factuur bij mijn bestelling?
Na betalen ontvang je op het opgegeven e-mailadres een bevestiging van je bestelling met het ordernummer. Bij deze mail vind je ook de factuur. De factuur kun je ook online op je account terugvinden onder het kopje ‘Bestellingen’.
Bewaren en verwijderen
Wat is de bewaartermijn van mijn tijdschrift?
Na het starten van je tijdschrift krijgt deze automatisch een bewaartermijn. Deze bewaartermijn is precies één jaar na het aanmaken van je tijdschrift.
Je kunt op ieder moment de bewaartermijn aanpassen tot maximaal één jaar in de toekomst. Voorbeeld: Op 15 augustus 2018 kan je de bewaartermijn van je tijdschrift aanpassen naar 15 augustus 2019. Zo kun je dus altijd gratis je tijdschrift blijven gebruiken.
Als je de bewaartermijn niet aanpast dan wordt je tijdschrift automatisch verwijderd op de aangegeven datum. Je krijgt drie maanden en één maand voor de verwijderdatum een e-mail met een notificatie dat je tijdschrift binnenkort wordt verwijderd.
Hoe kan ik mijn tijdschrift verwijderen?
Je kunt je tijdschrift verwijderen in het tijdschriftenoverzicht door op het prullenbakje te klikken. Deze wordt getoond als je met je muis op de cover van je tijdschrift gaat staan. Ook in de instellingen van je tijdschrift vind je de mogelijkheid om deze te verwijderen.
Hier laten we je precies zien hoe je je tijdschrift kunt verwijderen.
Ik wil mijn account opheffen. Hoe doe ik dat?
Neem contact op met onze klantenservice om je account te laten verwijderen.
Samen een mooi tijdschrift maken. Met vrienden, familie of collega’s!
Samen een mooier tijdschrift maken, doe je met Jilster.