Inhoud, ideeën en onderwerpen voor het zelfontworpen verjaardags-tijdschrift

Oma Rosel wordt 70 jaar en je plant een heel bijzonder cadeau met alle kleinkinderen. – Je wil je beste vriendin voor haar 18e verjaardag verrassen met een zelf ontworpen tijdschrift. – Je vader viert zijn 50ste verjaardag en iedereen wil samen een geweldig tijdschrift ontwerpen.

Waarover kan ik schrijven?

Zeer gemotiveerd hebben jullie dat besloten, misschien is het project zelfs al gemaakt in de Jilster editor – en dan zit je voor het witte blad, de knipperende cursor herinnert je eraan om eindelijk aan de slag te gaan en je vraagt je af, “Waar ga ik over schrijven?” Lees dan maar verder. Want het gaat erom hoe je ideeën ontwikkelt, hoe je beslist over de inhoud en vooral wat de focus moet zijn.

Vind de juiste thema’s voor je verjaardags-tijdschrift

Bij de keuze van de thema’s voor een verjaardags-tijdschrift mag je nooit uit het oog verliezen dat het een cadeau is voor de jarige en dat je hem of haar een plezier wilt doen! Houd dus altijd in gedachten dat je voor de jarige in plaats van over de jarige schrijft. Dit maakt het veel gemakkelijker om een focus te krijgen, te houden, ideeën te verzamelen en artikelen te schrijven. We hebben een paar ideeën op een rijtje gezet waarmee je dat kan doen:

Artikelen en onderwerpen voor jouw verjaardags-tijdschrift

Mijlpalen

Een tijdlijn met de belangrijkste mijlpalen in het leven hoort natuurlijk in elk verjaardags-tijdschrift thuis! Geboorte, school, rijbewijs, eerste vakantie zonder ouders, afstuderen, eerste flat, eerste baan, … afhankelijk van het aantal levensjaren zijn er nogal wat mijlpalen.

Het wordt bijzonder persoonlijk als je familieleden en vrienden vraagt naar de gebeurtenissen in het leven: “Waar was je toen de jarige werd geboren?”, “Wat is het eerste wat je je herinnert als je denkt aan de vakantie met de jarige op Mallorca?”, “Waar lach je nog om als je het over de bruiloft hebt? Zo leer je ook dingen die zelfs de jarige misschien niet wist. Je kunt deze “exclusieve informatie” als commentaar en anekdotes in de tijdlijn verwerken. Misschien hebben oma en opa of de beste vriendin nog foto’s die zelfs de jarige nog nooit heeft gezien. In de editor, onder “Andere sjablonen”, vind je een dubbele pagina waarmee je een tijdlijn kunt maken van alle mooie herinneringen en foto’s:

Terugblik: Het geboortejaar

Een terugblik op het geboortejaar is natuurlijk ook super belangrijk! Hier kun je de belangrijkste krantenkoppen en de heetste roddels plaatsen uit het jaar waarin de jarige geboren is. De muziek- en filmhits zijn altijd interessant. Welk nummer stond op plek 1 op de geboortedag? Welke bioscoopfilm had dat jaar de meeste bezoekers? Veel informatie hierover vind je op internet. Als de jarige een favoriete sport of een favoriete club heeft, kun je nagaan welke sporter of sportvrouw dat jaar succesvol was of hoe hun favoriete club dat deed. De mode(zonden) van het jaar zijn ook zeker een vermelding waard!

Weet je nog…?

Je moet een buitengewoon moment hebben meegemaakt met de jarige dat je jij bijzonder dierbaar vindt. Misschien was het de reis naar het pretpark of de lunchpauzes toen er altijd zoveel te lachen viel. Vrienden en familieleden zullen hetzelfde voelen. Vraag hen om hun weet-je-nog-herinneringen met de jarige op te schrijven en foto’s uit te zoeken. De ontvanger zal er zeker blij mee zijn.

Reportage: Een wens die uitkomt

Vrienden en familie hebben je al verteld wat hun wens voor de jarige is? Maak er dan een spannend verslag van, zodat het cadeau gegarandeerd onvergetelijk is: Tom krijgt een nieuwe auto, Sabine de langverwachte pergola voor de tuin? – Foto’s en een kort verhaal daarover passen goed in jouw tijdschrift. Gisela’s man wil zijn liefje verrassen met een reisje naar de Malediven? Mama en papa trakteren hun zoon op een weekje Mallorca met zijn jongens – dan mogen insidertips en must-sees op de vakantiebestemming niet ontbreken! Overigens hebben we een aantal sjablonen over het onderwerp vakantie die je in de editor kunt aanpassen aan je wensen voor jouw kadoreportage.

…. en er is nog zoveel meer

Dit zijn slechts enkele van de vele thema-ideeën die van jouw verjaarsdags-tijdschrift een heel bijzonder cadeau kunnen maken. Ook felicitaties van de andere gasten mogen bijvoorbeeld ook niet ontbreken in jouw tijdschrift, of een horoscoop voor een blik in de toekomst.

Met deze tips ben je klaar om zelf een verjaarsdags-tijdschriftte maken, toch?